Föltámadt a Nagy Szél

2000.08.23. 19:55
Amikor olyan öt-hatszáz méterre állunk a fáklyaként lobogó pusztaszőlősi tűztől, úgy érzem: minden fölösleges kilómat elveszítem a következő percekben. Legalább fogyókúra, gondolom boldogan, és az este eltakarítandó töltött káposztára gondolok még boldogabban, amikor közlik velünk: "visszavonulunk", letelt a fotózásra szánt idő. Gondolatban búcsút intek a káposztának, és igyekszem ismét megbékélni az ásványvízkúra gondolatával. Ennek jegyében visszaérkezésünk után nyomban legörgetek vagy egy liternyit a torkomon. Mint később megtudom, ez a hétfő délelőtti fogyasztásnak elenyésző ezreléke volt csupán: csak szódából és csak azon a délelőttön több mint 1500 liter fogyott. Hiába no, a péntek óta lángoló gázoszlop több száz méterre szórja a perzselő meleget - és természetesen a feltörő gáz sivító hangját.
Péntek óta világítja be a környéket a gigantikus fáklya
A munkások, akik közül mintegy százötvenen fáradoznak a tűz eloltásán, zömében hozzá vannak szokva az ilyen körülményekhez - tudom meg a helyszínen. No én nem, derül ki számomra nagyon gyorsan, de csakhamar megnyugtatnak: a pusztaszőlősiek és a kaszaperiek sem.

Merthogy nekik péntek óta igencsak kijut a jóból: a tűz éjjel Orosházán és Mezőkovácsházán is jól látható fénye, valamint az áramló gáz hangja miatt többen szinte szemhunyásnyit sem aludtak péntek óta. Csürhés István, Kaszaper polgármestere nem tűnik túlzottan fáradtnak, pedig az elmúlt napokban valószínűleg ő sem sokat pihent. Egészen pontosan azóta, hogy pénteken déltájban meglátta a felcsapó lángoszlopot, meghallotta a robajszerű hangot.

- Éppen egy útalapot csináltunk Pusztaszőlősön, amikor először fényeket láttunk, utána pedig néhány pukkanásszerű hangot hallottunk. Eleinte csak arra gondoltunk, hogy a tarlót égetik, utána viszont, a durranásokat követően megijedtünk, hogy a közeli gáztelep robbant fel - idézi fel a katasztrófa első napján történteket a kétezer fős település első embere.

Nem katasztrófa, hanem üzemi baleset

A perzselő forróságot több száz méterről is érezni lehet
Pontosabban nem katasztrófa, hanem üzemi baleset az, ami Pusztaszőlősön történt - erre még szombaton hívta fel a figyelmünket Bakondi György, a Katasztrófavédelmi Főhatóság vezetője. Emberélet és gazdasági létesítmény ugyanis nincs közvetlen veszélyben. Közvetve viszont annál inkább: a munkálatok egyre fokozódó veszélyessége miatt tegnapra egy mentőhelikopter is megérkezett a helyszínre, a közeli kórházakat pedig felkészítették a tűzesettel összefüggő esetleges speciális sérülések ellátására is. Mindeddig azonban nemcsak a tűzoltás, illetve annak előkészítése, hanem a közlekedés sem okozott balesetet, igaz, az utak le vannak zárva és a helyiek egyébként is óvatosak. Meg aztán, mint Csürhés Istvántól megtudom, egy-két napig érdekes volt a dolog, de most már nem nagyon mászkálnak ki bámészkodni.

A tűz ellen bevetették a Nagy Szelet

A Nagy Szél turbinái egy gyakorlaton
Pedig néznivaló lenne bőven. A tegnapi történések leglátványosabb - és ugyanakkor leghasznosabb - része az volt, amikor bevetették a Nagy Szelet. A harckocsitalapzatra szerelt MiG-hajtóművek azonban ezúttal még nem eloltani, csak megdönteni akarták a lángokat - és ezt a fáradozásukat siker is koronázta. Maga Bokor Csaba, a Mol Rt. egyik kezdetektől a helyszínen tartózkodó ügyvezető igazgatója elmondta a tegnapi beavatkozás után: a láng megdöntésével megtekinthették a kútfejet és a kitörésgátlót. Mindent láttunk, amit látnunk kellett a további lépések megtervezéséhez - fogalmazott Bokor Csaba, aki azonban nem részletezte, mik lesznek ezek a várható lépések.

Annyi bizonyos, hogy tegnapra a kút környékének kilencven százalékát megtisztították a gyúlékony anyagoktól, és elkészült a vízvezetékrendszer, valamint a kisebb méretű, megközelítőleg ötezer köbméter kapacitású víztározó is. Ez utóbbit tegnap a délutáni órákra már fel is töltötték vízzel, valamint elkezdték a nagyobb, várhatóan 10 ezer köbméter kapacitású tározó kialakítását is. Az olajtársaság jelen lévő ügyvezető igazgatója szerint hétfőn roppant eredményes napot zártak, "egyetlen délelőtt annyit haladtunk előre, mint máskor napokon át" - fogalmazott Bokor Csaba.

Ennek ellenére továbbra sem tudni, mikor alszik el a pusztaszőlősi gázfáklya. A Mol szakemberei szerint ugyanis a fő ellenség nem a mostani tűz, hanem egy lehetséges gázszivárgás lenne. Emiatt várhatóan csak akkor kezdik majd el a tételes oltási munkát, ha megbizonyosodnak arról: a tűz eloltása után meg tudják szüntetni a gázömlést is. Addig - várhatóan a mai naptól - megkezdik a kút locsolásos hűtését, amit azonban csak "módjával" alkalmaznak: ha túlságosan sokáig locsolják a kutat, akkor a környező talaj könnyen elmocsarasodhat. A tűznél ténykedő mintegy másfélszáz dolgozó addig csak önmaga locsolásos hűtését tudja megoldani: ásvány- és szódavízből, valamint limonádéból naponta több ezer liter fogy el.  • Hírek
  • Hírek