Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Napenergiával spórolna a főváros

2005.03.01. 08:15
Napkollektorokat szereltetne szociális, oktatási és egyéb intézményeire a fővárosi önkormányzat - jelentette be a városházi szabad demokrata frakció hétfőn. A tordasi értelmi fogyatékosok házán felszerelt napkollektor sikeresen működik, és jelentősen csökkenti a kiadásokat.

A főváros 2003-ban, kísérletként napkollektort szereltetett a Pest megyei Tordason lévő értelmi fogyatékosok otthonára. A hatvannégy négyzetméteres kollektor valamivel több mint 7,5 millió forintba került. Az otthon azóta nagyjából hatvan százalékot spórol a melegvíz-költségen - vagyis a rendszer sikeresen működik. Ezért a fővárosi önkormányzat elhatározta, hogy megvizsgálja a napenergia felhasználásának lehetőségét - írja a Népszabadság.

Nemcsak olcsó, muszáj is
Magyarországnak a következő öt évben a megújuló energia arányát a teljes energiatermelésen belül 5-6 százalékra kell emelnie a mostani 3,6 százalékról. Ezen belül az alternatív villamos energia 0,8 százalékos részarányát 2,8 százalékponttal kell növelni. Az alternatív energiafelhasználás megfelelő szintre emeléséhez 24 milliárd forint állami ráfordítás szükséges. Forrás: Népszabadság

Már az idén felszerelhetik egy-két épületre

A városházi környezetvédelmi bizottság szakértője, a szabaddemokrata Groó Rudolf a napilapnak elmondta: nagyjából harminc olyan fővárosi tulajdonú intézmény van, ahová érdemes lenne napkollektort szereltetni. Ezek közé tartozik például a Pesti úti idősek átmeneti gondozóháza, a Gergely utcai, a Virág Benedek utcai, a Kamaraerdei úti és a gödöllői idősek otthona. A sort az ugyancsak pénzszűkével küszködő egészségügyi és oktatási intézményekkel lehetne folytatni.

A fővárosi önkormányzat ezt az évet a műszaki felmérésekre és a kerületi önkormányzatokkal való együttműködések vizsgálatára szánja, de elképzelhető, hogy egy-két épületre már fel is tetetheti a napkollektort.

Eddig csak budai villákon

A fővárosi intézményi szférában ismeretlen a napkollektor, de a magánházaknál sem igen használják. Talán ha egy-két tucatnyi épület - jellemzően budai villa - van, ahol az alternatív megoldást alkalmazzák a tulajdonosok, jórészt a medencék vizének fűtésére. A szakértő szerint pedig igen jók a napkollektor perspektívái, már csak azért is, mert ára, a hazai gyártás elterjedésének köszönhetően egyre alacsonyabb lesz.

Ha az épület teteje déli vagy dél-délkeleti tájolású akkor már egy nagyobb családi háznak is megérné felszereltetni a megfelelő méretű napkollektorrendszert. Groó szerint az ezer hasznos négyzetméternél nagyobb épületeknél mindenképpen érdemes az alternatív energiaforrást használni, mivel a befektetés annál gyorsabban térül meg, minél nagyobb a kollektorral borított felület.