Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Pénztároskormány és titkos tanulmány napirend előtt

2004.03.23. 09:53
Nagyon megértő vagyok, ha a Fidesznek a családról a lopás jut eszébe, válaszolt Szanyi Tibor államtitkár egy napirend előtti ellenzéki felszólalásra. Gusztos Péter az antirasszista világnapról beszélt, a szocialista Arató Gergely a kormány lakáspolitikáját üdvözölte.
"A kirakatkormány kirakatülése után egy zárt ülést is tartott a kormány" - jelentette ki napirend előtti felszólalásában Glattfelder Béla, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A "bankárkormány bankárülésén" egy titkos tanulmányról tárgyaltak a kormánytagok: hogyan érinti a magyar társadalmat az EU-csatlakozás. Eszerint, mondta a képviselő, a sertés-, a baromfi- és a szarvasmarha-ágazat szereplői a legfőbb vesztesek. Több ezer munkahely és gazdaság megszűnhet, ugyanennyi juthat a csőd szélére. Glattfelder elmondta: Szanyi Tibor testvére cége helyett a gazdáknak kellett volna adni négymillió forintot.

"Eltűnődtem egy picit, hogyan is kell értsük azt a szót, hogy bankárkormány" - válaszolt Szanyi Tibor földművelésügyi államtitkár, majd kijelentette: örül annak, hogy az Orbán-Torgyán kormány randalírozása csak négy évig tartott, ezért a Fidesz-kormány csak a pénztároskormány szerepét tudta eljátszani. Szanyi szerint az EU-csatlakozás a jelenleginél kedvezőbb feltételeket biztosít a gazdáknak. Az év első két hónapjában ötvenmilliárd forint támogatást nyújtott a gazdáknak. Szanyi szerint Glattfelder "a Magyar Nemzet nevű pártnyomtatvány nyomán próbálkozott személyes mocskolódással". "Nagyon megértő vagyok, ha a Fidesznek a családról a lopás jut eszébe" - mondta az államtitkár.

Az SZDSZ-es Gusztos Péter az antirasszista világnap alkalmából a közelmúltban készült felmérésekből idézett. Ezek szerint például a leendő pedagógusok tizennégy százaléka rasszista, és csak hét százaléka előítéletmentes. Gusztos elmondta: az a kérdés, hogyan reagál a rasszista, antiszemita megnyilvánulásokra a közvélemény és a politika. Lévai Katalin "legmélyebb egyetértését" fejezte ki.

Arató Gergely MSZP frakcióvezető-helyettes üdvözölte a kormány döntését, miszerint a lakáshoz jutás állami kedvezményeiről döntött a kormány. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter válaszában kijelentette: fontos, hogy a szülők egzisztenciális biztonságban érezzék magukat és merjenek gyermeket vállalni.