Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Medgyessy bankjára Orbán villája a válasz

2003.09.09. 12:28
A volt kormányfő a Mester utca páros oldalán farmernadrágban és pólóban nagyon egyszerűen élt, ma pedig már komoly villája van - adott rejtélyes választ Pál Tibor államtitkár Répássy Róbert Fidesz-képviselő napirend előtti felszólalására, melyben "a kormányfő bankját" ismét pénzmosással hozta összefüggésbe.
Az őszi parlamenti ülésszak hétfői kezdése után ismét napirend előtti felszólalás témája volt a brókerbotrány. A kormányoldal ellentámadása, új elemként, Orbán Viktor villájának felemlegetésével vágott vissza a Medgyessy Pétert ért vádakra.

Répássy Róbert (Fidesz) kettős mérce alkalmazásával vádolta a kormányfőt Gyurcsány Ferenc balatoni ingatlanügyével kapcsolatban, szerinte a miniszterelnök megváltoztatta korábbi véleményét a jog és az erkölcs viszonyáról. "Talán azért, mert miniszterei jogszerű, de erkölcsileg kifogásolható cselekményei mind-mind eltörpülnek saját bankelnöki felelőssége mellett, amelyről most egy egész ország azt kérdezi, hogy fordulhatott elő, hogy a milliárdos sikkasztó pénzét a kormányfő bankjában mosták tisztára" - fogalmazott az ellenzéki képviselő az Inter-Európa Bankra és Medgyessy Péter korábbi, bankelnöki tevékenységére utalva.

A Fidesz korábban azzal támadta a kormányfőt, hogy szemben az általa korábban mondottakkal, Medgyessy Péter 1998 októberétől 2002 április végéig volt a bank felelős vezetője, és tudnia kellett az állítólagos pénzmosásról. A kormányfő a vádakra válaszolva elmondta, hogy az ilyen tranzakciók nem az ő szintjén bonyolódtak, bankelnöki megbízatása pedig 2001. szeptember 1-jén lejárt. Ez utóbbit később a Fővárosi Bíróság megerősítette.

Pál Tibor, a belügyi tárca politikai államtitkára reagálásban felhívta a képviselő figyelmet arra, hogy "nyilvánvaló jó szándéka ellenére stílusa sértő, bántó, sárdobáló és mocskolódó". Szerinte Répássy Róbert hiteltelené válik ezzel a stílussal. "Hogy van az, hogy ön figyelmen kívül hagyja, hogy a kilencvenes évek elején egy fiatal politikus a Mester utca páros oldalán állva, a harmincas villamosra várva farmernadrágban és pólóban nagyon egyszerűen élt és ma pedig már komoly villája van?" - fogalmazott Pál Tibor Orbán Viktorra utalva; mint hozzátette, kérdés, hogy a Fidesz elnöke annak idején "jó időben volt jó helyen?".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!