Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

'A dolgos embereket munkanélkülivé teszik'

2003.10.13. 14:03
A magyar nyelv védelme, tömeges leépítés az állami szektorban, riogatás oktatásügyben, kereszténység az EU-ban. Napirend előtt a parlamentben.
"Az Európai Unió nem kizárólag politikai, kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok összessége, hanem a kultúrák sokszínűségének terepe" - mondta Hiller István kulturális miniszter, aki az UNESCO-ban a jövő kultúrájáról zajló vitáról kijelentette: az anyanyelv védelme is legalább ilyen fontos. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ezért Édes anyanyelvünk címmel pályázatot hirdet novella-, dráma-, versíróknak, egyenként húszmillió forintos értékben. Hiller a hamarosan kezdődő angliai kulturális évadról is beszámolt, ahová meghívta a parlamenti frakciók egy-egy tagját.

"Jó volt hallgatni Önt" - mondta Halász János Fideszes képviselő, aki szerint örömteli, hogy legalább az előző kormány idején elindított kulturális programot továbbviszik, nem úgy a gazdaságpolitikát. A szocialista Szabó Zoltán szerint "ritka ünnepi pillanat", hogy Halász mondandójának elejével egyetérthet. Herényi Károly (MDF) felhívta a figyelmet, hogy az előző ciklusban a magyar nyelv védelméről szóló törvény a demokrata fórum javaslatára született meg, de eredménye ennek egyelőre nincs.

Rászorulók országává teszik

Balsai István (MDF) a kormányzati létszámleépítésről beszélt napirend előtti felszólalásában. Balsai hangsúlyozta, hogy a kormányzati háttérintézményektől is lesznek elbocsátások. "Mi lesz azokkal az emberekkel, akiket ez a tömeges, soha nem látott létszámleépítés érint?" - tette fel a kérdést a Balsai, aki szerint bebizonyosodott, hogy ennek a kormánynak semmi se drága, a béremelésekre vonatkozó kampányígéreteit - többek között - az önkormányzatok viselik. "A dolgos embereket munkanélkülivé teszik, emelkedő ország helyett a rászorulók országává teszik Magyarországot" - mondta Balsai.

Csizmár Gábor, a munkaügyi minisztérium politikai államtitkára szerint az adófizetők elvárják, hogy az állam a takarékosságot magán kezdje. Az elbocsátás nyolcezer embert érint, mondta az államtitkár, miközben húszezerrel nőtt két év alatt az állami álláshelyek száma. A további foglalkoztatásra szerinte lesz lehetőség. Csizmár cáfolta, hogy az önkormányzatoknál is lesznek elbocsátások.

Riogatás folyik

Mi a veszélyesebb, a tudás vagy a tudatlanság? - tette fel a kérdés Rózsa Endre, aki az Oktatási Minisztérium Droginformációs szórólapjáról szólt napirend előtt. A szocialista politikus nem érti, miért támadják a prevenciós kiadványt, amelyből a diákok megismerhetik a drogfogyasztás veszélyét. "Riogatás folyik az oktatásügyben, legutóbb a tanárok titoktartása kapcsán" - mondta Rózsa. Szabados Tamás, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára egyetértett a szocialista politikussal, és megvédte a kiadványt, amely a fiatalok nyelvén szól a drogproblémáról.

"A kormány kétszázezer forint adósságot rakott minden magyar állampolgár vállára" - mondta Fónagy János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki a kormány intézkedéseitől a hazai kisvállalkozásokat félti, melyek az EU-ban teljesen ellehetetlenülhetnek. Gaál Gyula politikai államtitkár szerint Fónagy a tényeket forgatta ki a helyéből, szerinte a kedvezőtlen folyamatok már az előző ciklusban megkezdődtek.

Kereszténység az EU-ban

Vita folyik, hogy a kereszténységre való utalás bekerüljön-e az EU alkotmányába. Fodor Gábor szerint az SZDSZ álláspontja az, hogy ez ne kerüljön bele a dokumentumba. "Hibás lenne az utalás, mert az alkotmánynak nem az a dolga, hogy világnézeti kérdésekben állást foglaljon, az államot és az egyházat szerinte szét kell választani". Fodor szerint ezzel morálisan tenne különbséget az EU a keresztények és a nem-keresztények között. "Az európai hagyomány része Freud, Voltaire, Darwin és Galilei is" - mondta a képviselő, aki szerint a kereszténység nemcsak összekötő, hanem elválasztó erő is, "köszönhetően a kereszténységet kisajátító jobboldali pártoknak". Bársony András politikai államtitkár szerint az EU-alkotmány megszövegezői között a vita kezdeti stádiumában tart.