Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

'Hazaárulást súroló' ellenzék

2003.12.08. 13:35
A kormánypártok nem dolgoznák át a költségvetést, az ellenzék akár a két ünnep között is dolgozna. Medgyessy Péter kormányfő szerint a nemzet érdekét a napi politikai csatározások fölé kell helyezni. Napirend előtt a parlamentben.
"Érdemes beszélni arról, hogy a gazdaság mélyében milyen folyamatok indultak el" - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője, aki szerint ezek a folyamatok kedvezőek. A "forinttal kapcsolatos problémák" nem adhatnak okot az aggodalomra. Az ellenzék költségvetés-visszavonási javaslatáról szólva elmondta, hogy az, valamint a Fidesz korábbi módosító-indítványainak elfogadása járna bizalomvesztéssel. A szocialista Katona Béla szerint a forint árfolyamának csökkenése után "az ellenzéki pártok döbbenetesen felelőtlen nyilatkozatokkal" élezték ki a helyzetet. Katona az ellenzék egyes lépéseit "hazaárulást súrolónak" nevezte.

Túl erős forint

"A nemzetgazdaság alapjai Magyarországon jók" - mondta Medgyessy Péter kormányfő, aki szerint a szolgáltatási szféra erős, a magyar gazdaság szerkezete egészséges, a termelés növekedése javul. A miniszterelnök a forintromlásról elmondta, hogy az spekuláció miatt történt. Medgyessy arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy a nemzet érdekét helyezzék a napi politikai csatározások fölé.

Varga Mihály (Fidesz) szerint a bizalomhiány a legfőbb baja a magyar gazdaságnak. A forint árfolyam-zuhanásának oka szerinte az elhibázott költségvetés, egy félreérthető miniszteri nyilatkozat az inflációról, és az ellenzéki javaslatok elutasítása. A volt pénzügyminiszter ugyanakkor idézett régebbi nyilatkozatot Medgyessy Péter kormányfőtől, miszerint "túl erős a forint". "A gyenge láncszem a versenyképesség szempontjából maga a kormány" - idézte Varga a The Economist cikkét a magyarországi helyzetről, majd bejelentette: át kell dolgozni a költségvetést, a Fidesz ezért az ünnepek alatt is hajlandó dolgozni.

László Csaba pénzügyminiszter szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben nem szerencsés, ha a kormány győzelmi kommunikációt folytat. "Most látszik igazán, mennyire következetesen kell végigvinni a tavaly megkezdett gazdaságpolitikát" - mondta László, aki kizártnak tartja, hogy egy-egy nyilatkozat hatással lenne a forint árfolyamára. A pénzügyminiszter nem ért egyet Orbán Viktorral, aki hétvégén a forint gyengülése miatt a privatizáció leállítását javasolta.

Tisztelettel és főhajtással

Antall József halálának tízéves évfordulóján Dávid Ibolya, az MDF frakcióvezetője elmondta, hogy a volt kormányfő mindent rombolt, ami a "a bizánci múlthoz" tartozott, és közben építette a jövő Magyarországát. Hiller István kultuszminiszter elmondta: a kormány tisztelettel és főhajtással adózik a rendszerváltozás utáni első miniszterelnök előtt.