Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Gyurcsány nem venné be kormányába Bokrost

2005.11.29. 10:32
Egy tizenkét fős csapattal egyezteti minden lépését a miniszterelnök, aki a 2006-os választási győzelem esetére a száz lépés programjának folytatását igéri.

A választások utáni első száz nap programja arról szól, hogy hogyan indulnak el azok a változások, amelyek "előszobája" a kormány száz lépés programja - mondta a miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A száz lépés program kapcsán elindult változások lesznek szélesebbek és mélyebbek, "erről fog szólni a mi első száz napunk" - fogalmazott. "Csak akkor terjesztek be kormányprogramot a parlamentnek, hogyha előtte írásban megállapodunk a frakciókkal (...) a szükséges törvénymódosítások teljes köréről" - hangsúlyozta.

Mint mondta, "ha velem akar kormányozni a szocialista párt és a Szabad Demokraták Szövetsége (...), akkor velem meg kell tudjanak állapodni arról, hogy az első száz napban milyen törvénymódosításokat csinálunk". "Én a kormányprogram elkészítésének napjáig kész törvénytervezeteket fogok a frakció asztalára letenni" - tette hozzá.

Fesztelen, hátradölős

Gyurcsány elmondta, hogy egy héten több alkalommal egyeztet tizenegy-tizenkét emberrel: az MSZP elnökével, elnökhelyettesével, két alelnökével, választmányi elnökével, Lendvai Ildikóval és általános helyettesével, a pénzügyminiszterrel, Kiss Péterrel, Gál J. Zoltánnal, Keszthelyi Andrással és Szigetvári Viktorral. Mint mondta, "minden, amit mi csinálunk, az ennek a tizenkét embernek az előzetes egyetértésével történik".

Úgy fogalmazott, hogy "nagyon fesztelen, hátradőlős beszélgetéseket" folytatnak. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában végül másról beszélt, mint amiről eredetileg akart, mert nem értett egyet vele Kiss Péter, Juhász Ferenc és Katona Béla.

"Vitatkoztunk, és azt mondtam, hogy azoknak van igazuk, akik nem értenek vele egyet" - tette hozzá. Újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány azt mondta: "nem gondolkoztam azon, hogy felkérjem Bokros Lajost a következő, második Gyurcsány-kormányban, és azt hiszem, hogy nem is lenne jó ötlet".

A miniszterelnök szerint több ponton nincs igaza Bokros Lajos volt pénzügyminiszternek. Mint mondta, nem biztos, hogy Bokros Lajos "a szükséges kompromisszumok és a szükséges döntések meghozatalához a legjobb személy" egy új kormányban, amely együtt kíván kezelni olyan "gazdasági igazságokat", amelyeket ő képvisel, "olyan szociális igazságokkal", amelyeket nem ő képvisel.

Közölte, hogy az 1995-ös kiigazításnak utólag is pozitív értékelést adna. Az interjúban az egyik újságíró felidézte, hogy Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese azt mondta, hogy az MSZP-t ideológiai kiüresedés jellemzi. Ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy "rossz mondat, hibás mondat, és nem igaz állítás, nagyon remélem, hogy nem is ez hangzott el".