Tünde
11 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Estére robbant a feszültség

2008.03.15. 23:06
József körúti csatával végződtek a budapesti március 15-i megemlékezések. Bejelentés nélkül vonuló tüntetők Molotov-koktélokkal és kövekkel támadtak az őket feltartóztató rendőrökre, akik szokatlanul erős könnygázzal válaszoltak. Több újságírót, köztük az Index három munkatársát is megverték a rendzavarók. Az esti balhét Budaházy György által feltüzelt emberek provokálták ki. A miniszterelnök esti beszédében óvatos önkritikát gyakorolt, Orbán Viktor a kormányt a Habsburgok helytartótanácsához hasonlította. Demszkyt dobálták, de csak egy tojás találta el. A több száz rendezvény közül a Fidesz nagygyűlésén voltak a legtöbben.

Az egész ünnep feszült hangulatban telt, végül este háromnegyed kilenctől durvultak el az események. A korábban Blaha Lujza téren szkinhed zenekarokat hallgatók egy csoportja elindult a körúton a Művészetek Palotája felé, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondott ünnepi beszédet. A Blaha Lujza téri tüntetés be volt jelentve, de a vonulás nem.

A vonulást Budaházy György kezdeményezte, és buzdítására több száz ember indult el a körúton. A Baross utca és a Corvin mozi között a rendőrség megállította, és távozásra szólította fel őket. A csoport egy agresszív része Molotov-koktélokkal, kövekkel, kukákkal, petárdákkal dobálta meg a rendőröket, utóbbiak egy szokatlanul erős könnygázzal vágtak vissza. A tömeget negyven perc alatt feloszlatták, de kisebb csoportok még este tíz után is összecsaptak a rendőrökkel.

Fotó: Huszti István

A körúti harcban több újságírót is megvertek a rendzavarók, az Index három munkatársa is sérüléseket szenvedett. Kifejezetten vadásztak a fotósokra és videósokra. A tüntetők autókat rongáltak meg, táblákat és kukákat tettek tönkre. Három rendőr megsérült, az esti adatok szerint 21 tüntetőt előállítottak.

Fotó: Bakró Nagy Ferenc

Egész nap tapasztalni lehetett a komoly rendőri készültséget Budapesten. Kordonok zárták körbe az állami ünnepségek helyszíneit is, a Múzeumkertbe csak motozás után lehetett bemenni. Komolyabb atrocitás napközben csak a Március 15. téren történt, ahol Demszky Gábor főpolgármester beszéde alatt néhány száz tüntető kiabált, tojásokat, köveket dobált. Őket a szónoktól kordonnal olyan távolságra kerítették el, hogy csak egyetlen tojás találta el Demszkyt, beszédét azonban a helyszínen alig lehetett érteni.

Tojásdobálás a Petõfi-szobornál
Fotó: Huszti István/Bakró Nagy Ferenc

A legtöbb embert az ország több mint ezer programja közül a Fidesz budapesti nagygyűlése érdekelte. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartott tüntetésre több tízezren voltak kíváncsiak. A szónoklatokat Orbán Viktor pártelnök zárta. Ő a Helytartótanácshoz, a Magyarországot 1848-ban irányító Habsburg közigazgatási vezetéshez hasonlította a kormányt. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kormány ellenfelei – ahogy ő fogalmazott, „a magyarok” – Európa nyugati népeinél toleránsabbak és türelmesebbek, így tiltakozásaikkal sohasem lépik át az alkotmányosság határát.

Ezzel utalt a héten a parlamentben is elmondott beszédére, aminek egyik központi gondolata az volt: örüljön Gyurcsány Ferenc, hogy megúszta egy népszavazással. A Fidesz elnöke szerint magyar szabadalom az alkotmányos népítélet, vagyis a népszavazáson kimondott vélemény a kormányról. Orbán nyakkendő nélkül, fehér ingben beszélt, szónoklatában feltűnően sok metaforát és hasonlatot használt. A helytartótanácsos hasonlatot használta az előtte szónokoló Kósa Lajos debreceni polgármester is. A Fidesz rendezvénye háromnegyed öt körül békésen véget ért.

Az állami ünnepségek reggel zászlófelvonással kezdődtek a Kossuth téren. A teret kordonokkal zárták körbe, a korláton kívül 150-200 tüntető kiabált Gyurcsány- és kormányellenes jelszavakat, illetve Horn Gábor SZDSZ-es politikust éltették egy vasárnapi elszólása miatt.

A Nemzeti Múzeum lépcsőjénél szokás szerint állami szervezésű műsor volt, a szokásosnál sokkal gyérebb, alig ezerfős közönséggel. A kertbe csak motozás után lehetett bejutni. Politikus itt idén nem szólalt fel, Gyurcsány Ferenc ott sem volt.

Kora délután a Magyar Gárda és a Jobbik tartott seregszemlét az Erzsébet téren. Rendbontás itt sem történt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök délután négy körül feleségével és néhány testőrrel váratlanul a Lánchídon bukkant fel, ahol családi programok voltak. Elvegyült az emberek között, és a Roosevelt téri betyártábort is meglátogatta. A kormányfőt ezúttal nem fütyülték ki.

A kormányfő este a Műveszetek Palotájában beszélt, ahol óvatos önkritikát is gyakorolt. Azt mondta, hogy a vezetők felelőssége, hogy ne diktáljanak olyan tempót és olyan irányt, amit a nemzet nem képes követni, "van mit tanulnunk ebből" - fogalmazott. „Érteni kell, hogy a nemzet fejlődéséhez szükség van partnerségre, mert mit sem ér a reformgondolat, ha a nemzet megriad tőle.”

Szili Katalin, a parlament szocialista elnöke Hajdúdorogon kritizálta a kormányt: „Az egész nemzet életét érintő reformokat csak a társadalom java részének támogatottságával, kellő szakértelemmel és hiteles emberekkel lehet véghezvinni. Ma nincs meg a sikeres reformokhoz szükséges három feltétel.”

Képek a parlamenti díjátadásról

Napközben átadták a legnagyobb presztízsű állami kitüntetéseket, a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. A díjazottak közül Blaskó Péter színész azért nem vette át a díjat, mert nem akart kezet fogni Gyurcsány Ferenccel. Sas József pedig azért nem, mert Gyurcsány Ferenc megvétózta a díját, mert első fokon elítélték adócsalásért.

A március 15-i képeket és videókat itt nézheti meg.