Piroska
-11 °C
-2 °C

Szomália a sereghajtó, Albánia és Oroszország az élen a napidíjak ranglistáján

2003.01.27. 08:05
Átlagosan tíz százalékkal emelte a külügyminiszter az állami vezetők külföldi napidíjait, illetve a tartósan külszolgálaton lévők havi apanázsát. A legkevesebb "zsebpénz", 57 dollár szomáliai tartózkodás esetén jár, a legtöbbet pedig az Albániába, vagy Oroszországba utazó vezető kaphat, naponta 89 eurót. A napidíjak utoljára két évvel ezelőtt emelkedtek, tavaly a kétéves költségvetés miatt maradt el a korrekció.
Két év után újra emelkedett az állami vezetők külföldi napidíja és szintén nőtt a tartósan külszolgálaton lévők havi ellátmánya. A mindenkori külügyminiszter minden év januárjának elején miniszteri rendeletben határozza meg a napi és a havi apanázs összegét. A külügyi tárca szóvivői irodájának tájékoztatása szerint utoljára 2001-ben emelkedtek ezek a juttatások, tavaly a kétéves költségvetés miatt nem nőtt annak összege.

A két véglet: Szomália és Albánia

A rendelet mellékleteként közzétett napi- és havidíj táblázatokat a Külügyminisztérium az ENSZ adatai alapján változtatja évről-évre, figyelembe véve az infláció mértékét. A legjobban azok a vezetők járnak, akik Ororszországba, vagy Albánia mennek hivatalos látogatásra, ekkor ugyanis naponta 89 eurót használhatnak fel szabadon, hiszen, ha hivatalos úton vannak, minden költségüket az állam, vagy a meghívó fél állja.

A legkisebb ellátmány egy szomáliai útra jár, az afrikai országba látogató vezetők naponta 57 dollárra számíthatnak. Ezen a földrészen a legdrágább hely Bissau-Guinea, ahol 83 dollárnyi költőpénzzel lehetne számolni. Az amerikai földrészen az Egyesült Államokba a leginkább érdemes hivatalosan ellátogatni, mert 78 dollárt lehet elszórni naponta, míg a "legrosszabbul" Antigua-n és Barbudán tiszteletét tevő miniszter, aki csak 71 dollár zsebpénzt kapna. Ausztráliában a Marshall-szigetek és Kiribati 71 dollárt ér, Tonga viszont csak 63-at.

Ázsiában Irak a legdrágább

Az Ázsiába látogató államférfiaink közül az a merész politikus egyenlítheti ki minibár számláját 85 dolláros napidíjából, aki Irakba látogat hivatalosan. Laoszban viszont csak 64 dollárnyi apanázst jár. Európában Litvániába menet adnak a legkevesebb pénzt, 67 eurót, Oroszországba, vagy Albániába menet 89 eurónyi a napi juttatás.