Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hetvenmillióval távozott a hírigazgató?

2002.07.16. 11:08
A kormány első ötven napja volt a legfőbb téma a parlamentben, napirend előtt. Balsai István MDF-frakcióvezető a kabinet tevékenységét a túlzó ígéretek aprópénzre váltásaként jellemezte.
Az Országgyűlés nyári szünete előtti utolsó ülésnapján napirend előtt a kormány első ötven napjának értékelése volt a fő téma. Az MDF-es Balsai István szerint a vegyes várakozásokkal fogadott kabinet tevékenysége a legriasztóbb elképzeléseket is alulmúlta. Az ellenzéki politikus úgy vélte, a kormány hatalmával visszaélve, egyeztetés nélkül próbálta akaratát érvényesíteni a közigazgatásban és a gazdaságban is.

Túlzó ígéretek aprópénzre váltása

Balsai, aki a kabinet tevékenységét a túlzó ígéretek aprópénzre váltásaként jellemezte, riasztó jeleket lát a demokratikus jogok biztosítása terén is. Példaként említette a rendőrség utcai demonstrációkon való fellépését és azt is, hogy az állami költségvetési szervek felbontották a Magyar Nemzet című napilappal korábban kötött gazdasági szerződéseket.

Évi százmillióért hirdetett a közlönykiadó a Magyar Nemzetben

Válaszában Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető tárca nélküli miniszter ez utóbbi megállapítással kapcsolatban elmondza, hogy évente százmillió forint ment el teljesen feleslegesen például arra, hogy a közlönykiadó az újságban hirdette magát. Az egyeztetés hiányával kapcsolatos kritikákkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikai egyeztetés jogállami fóruma az Országgyűlés, amely - ellentétben az előző parlamenti ciklussal - már hetente ülésezik.

A fideszes Glattfelder Béla a gazdahitelek leállítását kifogásolta és úgy vélte, a hétfői gazdatüntetések a kormány agrárpolitikájával szembeni elégedetlenséget mutatják. Németh Imre agrárminiszter szerint túlzás országos demonstrációról beszélni, amikor a négyszázezer gazda közül csupán ezerötszázan vettek részt a megmozdulásokon. A gazdahitelek leállításával kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy erre a célra az előző kormány a kétéves költségvetésben egyetlen fillért sem tett félre.

Kuncze a közpénzrablókról

Kuncze Gábor napirend előtti hozzászólásában arról beszélt, hogy a kormány hivatalba lépése után nem kapott türelmi időt. Fontosnak nevezte a kabinet demokráciacsomagjának végrehajtását és azt is, hogy végére járjanak az elmúlt négy év "közpénzrabló" ügyeinek. E ponton említette meg, hogy a Magyar Televíziótól távozó hírigazgató 70 millió forintos végkielégítéssel vált meg hivatalától.

Kertész Viktória, a Magyar Televízió szóvivője az Index megkeresésére cáfolta, hogy Csermely Péter ekkora végkielégítést kapott volna. Tájékoztatása szerint a kifizetett összeg az említett 70 milliónak a negyedét sem éri el bruttóban.

Négymillió ember életében lesz pozitív változás

Medgyessy Péter miniszterelnök válaszában azt emelte ki, hogy a parlament nagy és jelentős munkát végzett az elmúlt ötven nap alatt. Ennek köszönhetően a következő időszakban több mint négymillió ember életében következik be pozitív változás. A kormányfő érdeklődéssel várja, Balsai István miként oldja meg azt a lelkiismereti problémáját, hogy megszavazza-e az emberek életét jobbító kormányintézkedéseket, vagy sem.