Ödön
2 °C
11 °C

Horváth Ágnes a nap szemtelenje

2007.05.07. 16:07
Az egészségügyi miniszter még a nagy tudású Mikola Istvánt is kiosztja a parlamentben, Gyurcsány Ferencé a nap visszatérése, Soltész Miklós söjtörözése közben Kovács László szelleme suhant át az üléstermen. Egy fideszes képviselő csontokról beszélt. Talán nem éppen Kádár Jánoséról? A parlament izéi.

A nap esküje: Fodor Gábor (SZDSZ)

Fodor Gábornak elég régóta megvan már a barátnője – tudják, a válasz Kóka Kamillájára.

A miniszteri kinevezés kellett ahhoz, hogy Fodor bemutassa Juditot a családjának – a szemtanúk szerint legalábbis úgy tűnt, ez volt az első találkozás. Fotóriporterünk az eskü előtt a páholyban kapta el a pillanatot.


(Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A nap visszatérése: Gyurcsány Ferenc (MSZP)

A miniszterelnök utoljára április 16-án szólalt fel a parlamentben napirend előtt, de akkor, tekintettel a holokauszt emléknapjára, az ellenzék bent maradt a beszéd alatt. Gyurcsány akkor még azt is kicsikarta az ellenzéktől, hogy aláírjon egy fasizmusellenes kiáltványt. Ezt megelőzően március 26-án beszélt, ez már tényleg a múlt homályába vész. (A téma akkor a keleti gázvezeték volt.)


Most minden visszakerült a régi kerékvágásba. Gyurcsány szólásra emelkedett, az ellenzék kivonult ("Legalább csöndben tegyék, ha már így döntöttek" – kiabált Szili Katalin a pulpitusról), Navracsics és Semjén bent maradt.

Mi volt eddig?

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet, a másodikon néma maradt a miniszterelnök, a harmadikon hazatért a pirospozsgás Molnár Lajos, a negyediken rángott Gyurcsány szája széle, az ötödiken Rákosi Mátyás volt a nap embere, a hatodikon Gyurcsány visszatért a barikádra, a hetediken nem nevezték ki Demcsákot, a nyolcadikon Harrach Péter volt a nap nyuszija, a kilencediken nem bántották Gyurcsányt, a tizediken lefocizták Lamperth Mónikát.

A miniszterelnök az egészségügyi reformról és az SZDSZ-szel való hétvégi lovasberényi egyeztetésről, mi másról, beszélt. Már-már a régi önmagát idézte, amikor viszontválaszában Navracsics Tibort oktatta. A fideszes frakcióvezetőt tehetséges politikusnak tartja, mondta, de ma populista és demagóg volt. "Olcsó beszédet mondott" – fogalmazott Gyurcsány, mintha retorikatanár lenne.

(Navracsics erre mondhatta volna: "Nézz a táblára!" – utalva arra, hogy a Szonda Ipsos felmérése szerint a miniszterelnök hátulról a harmadik, csak a ki tudja miért a népszerűségi listán szereplő Csurka és a már lemondott Molnár Lajos előzi meg. Zárójel a zárójelben: Molnár nem tud olyat csinálni, ami tetszene a közvéleménynek: lemondása után még három százalékponttal csökkent a népszerűsége. Ja, Navracsics a huszonkettes listán a nyolcadik.)

A nap feddése: Dávid Ibolya (MDF)


Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásai akkor kezdtek elmaradozni, amikor az ősz végén Dávid Ibolya megfeddte őt, hogy túl sokat szerepel. Nos, felkészülhetünk arra, hogy a miniszterelnököt hosszabb időre ismét nélkülöznünk kell. Dávid azt mondta, hogy valódi, értelmes vita kell, nem elég a napirend előtti szólás.

A nap söjtörözése: Soltész Miklós (KDNP)


Fotók: Barakonyi Szabolcs

A lovasberényi koalíciós egyeztetés a KDNP-s Soltész Miklóst az emlékezetes 2003. októberi kormányülésre emlékeztette. Tudják, akkor dobálták meg tojással Medgyessy Péter miniszterelnököt. Lovasberényben hasonló incidens nem történt, Soltész szerint a mutyizás köti össze a két falut.

Ha már nosztalgia, Söjtörön volt egy másik botrány is. Kiderült, hogy a kormány egy rózsadombi luxusétteremből hozta a kaját a Zala megyei faluba. Kovács László MSZP-elnök akkor állt elő emlékezetes bon mot-jával: "Két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel (...) nagyon megfelelt volna".

Kövezzenek meg, nekem hiányzik Kovács László pragmatizmusa.

A nap antifasisztája: Burány Sándor (MSZP)


Nyissuk ki esernyőinket, barna eső hullik, és még az MSZP népszerűsége is mélyponton van. Na, ilyenkor kell kijátszani az antifasiszta kártyát. A szocialisták békeláncot alkotnak május 9-én a gyűlöletkeltés visszaszorításáért a Duna-parton, jelentette be napirend előtt Burány Sándor. Válaszában Hiller István kulturális miniszter nem azt mondta, amit néhány hónapja a fideszeseknek (politizálni nem az utcán kell), hanem azt kérte az emberektől, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szocialisták rendezvényén.

A nap címe: Heintz Tamás (Fidesz)

Vegyük észre a fideszes képviselő egészségügyi reformról szóló interpellációjának címében a finom utalást Kádár János maradványainak ellopására: "Csontzenéhez finomhangolás, avagy reform-köntösben járja tovább haláltáncát az egészségügy?"

És ha már itt tartunk:

A nap szemtelenje: Horváth Ágnes (SZDSZ)


Egyre szemtelenebb a néhány hete kinevezett Horváth Ágnes. Tekintélyes elődjét, Mikola Istvánt így osztotta ki: "Mikola István nem figyelt az elmúlt órában, így most meg kell ismételnem azt, amit a miniszterelnök korábban már elmondott.". Heintz Tamást meg így feddte meg: "A képviselő úr tisztán látását nem nagyon zavarták meg a tények". Várjuk a folytatást.

A nap képe


Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?