Valér
2 °C
8 °C

Szocialista a nap benyalója

2007.06.18. 16:45
Gyurcsány ma Pozsonyban tárgyalt, ezért Szekeres Imre esett az ellenzéknek. Az ellenzék több felszólalásban is a helyi vidékfejlesztési irodák pártkatonákkal történő feltöltését bírálta. Szili Katalin volt a legszebben felöltözve. A nap izéi.

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet, a másodikon néma maradt a miniszterelnök, a harmadikon hazatért a pirospozsgás Molnár Lajos, a negyediken rángott Gyurcsány szája széle, az ötödiken Rákosi Mátyás volt a nap embere, a hatodikon Gyurcsány visszatért a barikádra, a hetediken nem nevezték ki Demcsákot, a nyolcadikon Harrach Péter volt a nap nyuszija, a kilencediken nem bántották Gyurcsányt, a tizediken lefocizták Lamperth Mónikát, a tizenegyediken Horváth Ágnes volt a nap szemtelenje, a tizenkettediken vudu volt a jelszó, a tizenharmadikon felragyogott Szekeres Imre csillaga, a tizennegyediken Eörsi volt a nap durcása, a tizenötödiken Horváth Ágnes volt a nap Csurkája, a tizenhatodikon Gyurcsány és Semjén vívott gigászi csatát. És mi történt a tizenhetediken?

A nap egyetértése: Gripen-vizsgálat

Gyurcsány Ferenc távollétében ma Szekeres Imre honvédelmi miniszter kezdte az ellenzék kiosztását. Szekeres főnökénél sokkal kifinomultabban támadta a jobboldalt. Először csak egy dögunalmasnak tűnő honvédelmi miniszteri találkozóval ringatta unalomba a képviselőket, majd amikor már mindenki bóbiskolt, rátért a lényegre. A Gripen-ügyet rángatta elő, de a ciklusokon átívelő beszerzésnek csak azt a részét tartotta kivizsgálásra érdemesnek, ami még az Orbán-kormány idején történt.


Szekeres Imre

A beszerzés sokáig húzódott, és az erős amerikai lobbizás és a szakmai előterjesztések ellenére az Orbán-kormány 2001. szeptember 10-én meglepetésre 14 svéd, használt Gripen bérlése mellett döntött. A legfontosabb érv a svédek beruházási ellentételezése volt.

2002. után azonban a Medgyessy-kormány a szerződés felbontásán gondolkodott, de ehelyett csak módosították a megegyezést, és így jóval drágább, de jobban felszerelt gépek érkezhettek Magyarországra.

Az ügy azért került most újra elő, mert a svéd STV egyik oknyomozása azt derítette ki, hogy egy osztrák üzletember, Alfons Mensdorff-Pouilly mintegy nyolcmillió dolláros jutalékra tehetett szert a csehországi Gripen-beszerzések során kifejtett közvetítői tevékenységével. Állítólag felmerült, hogy az osztrák üzletember Magyarországon is befolyásolta a beszerzés kimenetelét, de ezt eddig még senki nem igazolta.

A botrány mostani kipattanása után a Fidesz azonnal parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte; elsősorban arra lennének kíváncsiak, hogy miért kellett a szocialistáknak 2003-ban úgy módosítaniuk a szerződést, hogy a gépek például levegőben újratankolhatóak legyenek. A szocialisták egyből kontráztak;ők azt is megkapirgálták, hogy annak idején az Orbán-kormány miért az akkor előnytelennek tűnő Gripen-üzlet mellett döntöttek.

A parlamentben ma mindenki egyetértett abban, hogy ki kell vizsgálni az ügyeket, de csak a másik kormányzásának idején történteket.

A nap benyalása: Kékesi Tibor (MSZP)


Útközben

A szocialista képviselő egy ismerős címet adott napirend előtti felszólalásának. Útközben címmel ismertette a kormányzati sikerpropagandát az ország gazdasági fejlődéséről. De honnan ismerhetjük ezt a címet? Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jó előre készülve a 2006-os kampányra 2005. szeptemberében ugyanezzel a címmel jelentetett meg könyvet arról, hogy mit gondol a baloldaliságról és az ország jövőjéről.

A nap visszavonulója: Áder János (Fidesz)

Már régóta rebesgetik, hogy Áder János, a parlament fideszes alelnöke besokallt, és Brüsszelbe vágyik. A Fidesz-frakció hétfő délelőtti ülése után be is jelentették, hogy Áder 2009-től európai parlamenti képviselőként folytaná politikai karrierjét, mert a 2006-os választások óta a belpolitikában nem lát kihívásokat. A háttérben állítólag az áll, hogy Áder többször is összeveszett Orbán Viktorral.

A nap slágere: szocialista hálózatépítés

Összehangolt támadást intézett több ellezéki politikus is a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium ellen. A kifogások többsége szerint a kormánypártok a saját embereikkel töltik fel a helyi vidékfejlesztési irodákat, a többcélú kistérségű társulásokban szocialista hálózatépítés folyik. A támadások kivédésével Gőgös Zoltán államtitkárt bízták meg, aki unalomig ismételte, a fejlesztési irodák vezetőinek kiválasztásánál nem volt olyan kitétel, hogy korábbi polgármester nem lehet ilyen vezető.

A nap Mikolája: Kovács Zoltán (Fidesz):


Kovács Zoltán
fotó: Huszi István

A fideszes Mikola István Bauer Tamás statiszikájának megdöntésébe kezdett. Az egykori SZDSZ-es képviselő rekordot döntött a Hiszik is, vagy csak mondják? és a Háttal Európának című felszólalás-sorozatával. Mikola Valamennyiünk érdekében címmel szólalt fel eddig többször is egymás után, hétfőn viszont képviselőtársa, Kovács Zoltán mondhatta el a Valamennyiünk érdekében IX. részét.

A nap ruházata: Szili Katalin (MSZP)


Dresszkód szerint