Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Az ORTT vizsgálja a Napló szavazását

2002.01.28. 07:13
A tv2 nemrég megújította Napló című műsorát, és benne a voksolást, ám az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) még ezt megelőzően vizsgálatot indított a telefonos szavazás kapcsán. A testület a Magyar Nemzet értesülései szerint két hét múlva tárgyalja az előterjesztést, amely megállapítja: egyetlen telefonkészülékről egyetlen személy akár több száz szavazatot is leadhat - ezzel alapjában befolyásolva a szavazás kimenetelét.
Bár a Napló műsorvezetője minden esetben közli: a telefonos szavazás eredménye nem reprezentatív, az ORTT szakértői szerint a televíziónak kötelessége lenne biztosítani a voksolás hitelességét - írja a Magyar Nemzet hétfői számában. A csatorna minden Napló-adás alkalmával egy-egy eldöntendő kérdést tett fel - várva a szavazatokat. Két telefonszámot hívhattak ilyenkor a nézők - az egyik az igenlő, a másik a nemleges választ jelentette.

Az ORTT munkatársai az egyik adás alkalmával próbát tettek: egyetlen telefonkészülékről először több száz igenlő, majd ugyanennyi nemleges voksot adtak le. Nyomon követve az adást ezután azt tapasztalták, hogy az általuk leadott mennyiségű voks megjelenik előbb az "igen", majd a "nem" oldalán.

A hiteles tájékoztatás sérülhet

Mind a médiatörvény, mind pedig a tv2 műsor-szolgáltatási szerződése rögzíti, hogy a csatorna köteles eleget tenni a tárgyilagos, hiteles tájékoztatás támasztotta követelményeknek. A napilap úgy tudja, a műsorszolgáltató - a médiahatóság érdeklődésére - maga is elismerte, hogy nem képes kiszűrni az egyetlen telefonállomásról érkező hívásokat. Az ORTT-előterjesztés szerint azzal, hogy a műsorvezető ezt elhallgatja, a csatorna megsérti a fenti előírásokat.

Sváby: Egy családban több vélemény

A műsort szerkesztő Sváby András a napilapnak elmondta: a megújult műsorban is ugyanazt a számítógépes rendszert alkalmazzák, mint korábban, azaz továbbra sincs módjukban ellenőrizni az egyetlen készülékről leadott hívások számát. Hozzátette: ez a világ számos országában használt szoftver, a legkorszerűbbek egyike. Egyébként nem látom értelmét a szűrésnek, mert szerintem akár egyetlen családban - ahol többnyire csak egy készülék működik - több különböző vélemény is felmerülhet - jelezte Sváby, akinek meggyőződése, hogy egy-egy ilyen esetlegesen manipulatív szándékú hívássorozat nem befolyásolhatja alapjaiban a végeredményt.

A Napló alapelve, hogy a nézőnek nemcsak ahhoz van joga, hogy kövesse a műsort, de ahhoz is, hogy véleményt nyilvánítson - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy természetesen tiszteletben tartják az ORTT majdani döntését.