Szilvia
5 °C
16 °C

Az ORTT vizsgálja a Napló szavazását

2002.01.28. 07:13
A tv2 nemrég megújította Napló című műsorát, és benne a voksolást, ám az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) még ezt megelőzően vizsgálatot indított a telefonos szavazás kapcsán. A testület a Magyar Nemzet értesülései szerint két hét múlva tárgyalja az előterjesztést, amely megállapítja: egyetlen telefonkészülékről egyetlen személy akár több száz szavazatot is leadhat - ezzel alapjában befolyásolva a szavazás kimenetelét.
Bár a Napló műsorvezetője minden esetben közli: a telefonos szavazás eredménye nem reprezentatív, az ORTT szakértői szerint a televíziónak kötelessége lenne biztosítani a voksolás hitelességét - írja a Magyar Nemzet hétfői számában. A csatorna minden Napló-adás alkalmával egy-egy eldöntendő kérdést tett fel - várva a szavazatokat. Két telefonszámot hívhattak ilyenkor a nézők - az egyik az igenlő, a másik a nemleges választ jelentette.

Az ORTT munkatársai az egyik adás alkalmával próbát tettek: egyetlen telefonkészülékről először több száz igenlő, majd ugyanennyi nemleges voksot adtak le. Nyomon követve az adást ezután azt tapasztalták, hogy az általuk leadott mennyiségű voks megjelenik előbb az "igen", majd a "nem" oldalán.

A hiteles tájékoztatás sérülhet

Mind a médiatörvény, mind pedig a tv2 műsor-szolgáltatási szerződése rögzíti, hogy a csatorna köteles eleget tenni a tárgyilagos, hiteles tájékoztatás támasztotta követelményeknek. A napilap úgy tudja, a műsorszolgáltató - a médiahatóság érdeklődésére - maga is elismerte, hogy nem képes kiszűrni az egyetlen telefonállomásról érkező hívásokat. Az ORTT-előterjesztés szerint azzal, hogy a műsorvezető ezt elhallgatja, a csatorna megsérti a fenti előírásokat.

Sváby: Egy családban több vélemény

A műsort szerkesztő Sváby András a napilapnak elmondta: a megújult műsorban is ugyanazt a számítógépes rendszert alkalmazzák, mint korábban, azaz továbbra sincs módjukban ellenőrizni az egyetlen készülékről leadott hívások számát. Hozzátette: ez a világ számos országában használt szoftver, a legkorszerűbbek egyike. Egyébként nem látom értelmét a szűrésnek, mert szerintem akár egyetlen családban - ahol többnyire csak egy készülék működik - több különböző vélemény is felmerülhet - jelezte Sváby, akinek meggyőződése, hogy egy-egy ilyen esetlegesen manipulatív szándékú hívássorozat nem befolyásolhatja alapjaiban a végeredményt.

A Napló alapelve, hogy a nézőnek nemcsak ahhoz van joga, hogy kövesse a műsort, de ahhoz is, hogy véleményt nyilvánítson - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy természetesen tiszteletben tartják az ORTT majdani döntését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?