Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Medgyessy: Már csak Szlovákia ellenkezik

2003.07.04. 09:17
Többek között az ország gazdaságáról, a státusztörvényről és a szekszárdi hídavatásról beszélt pénteken reggel a miniszterelnök a Magyar Televízió Napkelte című műsorában.
A miniszterelnök szerint csakúgy, mint Németországban, Magyarországon is szükség lenne a két nagy párt között nemzeti alapkérdésekben megegyezni.

Külön avatnak a pártok

Az árkok betemetésével kapcsolatban az egyik riporter, Elek István azt kérdezte, hogy miként gondolja a miniszterelnök, ha még a szekszárdi híd felépítését a kormány koalíciós partnerei is külön ünnepelték. "Nincs semmi kivetnivaló" abban, hogy Orbán Viktor és Demszky Gábor a napokban külön megünnepelte a szekszárdi híd felépítését - mondta Medgyessy Péter. "Miért ne lehetne akár többször is ünnepelni azt, ha valami megszületik?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Medgyessy úgy véli, hogy "óriási hiba", ha egy politikus egy ilyen eseményen önmagát ünnepli, mert a hidat az adófizetők pénzéből sikerült felépíteni, ez nekik köszönhető, ezért őket kell ünnepelni. A szekszárdi hidat pénteken adják át hivatalosan, Medgyessy Péter jelenlétében.

Dzurinda nem következetes

A státusztörvény nemzetközi fogadtatásával kapcsolatban Medgyessy úgy vélekedett, hogy szomszédaink közül már csak Szlovákia ellenkezik. Nemrég a román miniszterelnök egy levelet adott át Medgyessynek, amelyben a törvény néhány apróbb módosítását kérte, ám Mikulás Dzurinda hajthatatlan.

Nincs ok ellentörvényre
Nem lesz ok arra, hogy Szlovákia bármiféle ellentörvényt, vagy ellenintézkedést vezessen be a kedvezménytörvény ottani alkalmazása miatt, mivel a módosított jogszabálynak nincsenek diszkriminatív vagy területen kívüli elemei - mondta Kovács László. Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő a pozsonyi közszolgálati rádióban csütörtökön arról beszélt, hogy Szlovákiában tavaly november óta dolgoznak a kedvezménytörvény ellenjogszabályán. "Eduard Kukan szlovák külügyminiszter nem hivatalos visszajelzése alapján azzal számolok, hogy a kormányközi vegyes bizottság keretében rövidesen sor kerül az általunk javasolt tárgyalásra a kedvezményekhez való szlovákiai hozzájutás módozatairól" - közölte Kovács László.

A szlovák miniszterelnök ugyanakkor korábban már hajlott volna a konszenzusra, ma azonban teljesen elveti a státusztörvényt. Ugyanakkor két újonnan belépő országnak nem lenne szerencsés feszültséget bevinni az EU-ba - vélekedett Medgyessy Péter.

A szekszárdi híd mai megnyitásán Medgyessy arról szól majd - mondta a riportereknek - a párbeszéd és a konszenzus szükségességéről. Beszél arról is, milyen további gazdasági intézkedések várhatók, szerinte mit jelent a szociáldemokrácia és szól a gyermekekről, mit lehet értük tenni, hogy jobban érezzék magukat és "többre vigyék, mint az előző generációk".

A magyar önérzet túlreagált

A kormányt emberi jogi szempontokból elítélő lisszaboni határozattal kapcsolatban elismerte: "lehet, hogy a magyar önérzet túlreagálta a dolgot, de ez valóban a magyar önérzetet sértő" volt. Úgy vélte: Orbán Viktornak előbb a parlamentben kellett volna felvetnie azokat a kérdéseket, amelyek az általa beterjesztett határozattervezetben szerepeltek.

A paksi atomerőműben történtekkel kapcsolatosan a miniszterelnök azt mondta, hogy rossz volt a kommunikáció, a pánikkeltéssel egyesek politikai pozíciókat akartak szerezni. Ilyen esetekben meg kell hívni a zöldszervezeteket, beleértve a Greenpeace-t is - mondta a miniszterelnök -, hogy vizsgálódjanak és ennek alapján vonják le következtetéseiket.

Ezer szál

A magyar gazdaság idei növekedését a kormányfő a "reményeinkhez kevésnek, viszont a realitásokkal összhangban állónak" minősítette. Magyarország "ezer szállal" kötődik az EU-hoz, az ottani növekedés határozza meg a magyar gazdaság helyzetét is - fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy a kormány a gazdaság jobb teljesítőképességéért hozta a költségvetési túlköltekezés elleni intézkedését, valamint a forint leértékeléséről szóló döntését. Rámutatott arra, hogy a közelmúltban a munkahelyek döntő többsége az irreálisan magas forintárfolyam miatt szűnt meg.