Emília
18 °C
26 °C

Nyugodt nap után nyugodt éjszaka

2006.09.22. 05:05
A csütörtök nyugodtan telt, este sem voltak zavargások, bár a rendőrök ugyanakkora erőkkel készültek az éjszakára, mint a hét első felében. A nap híre, hogy a Fidesz minden előzetes állításával ellentétben, mégsem tartja meg szombatra tervezett gyűlését. Az indok: a nemzetbiztonsági hivatal robbantásos merénylet terveiről informálta a pártot. Gyurcsány Ferenc reggel találkozóra invitálta a parlamenti pártok vezetőit, meghívását azonban a Fidesz és a KDNP nem fogadta el. A külföldi hitelminősítők az események alakulásától teszik függővé az ország besorolását. A forintárfolyamra és a tőzsdei indexekre hektikus mozgás volt jellemző. Estére megint nagy tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, ahol az előző napokhoz hasonlóan meghallgatták a szónokokat, majd hazamentek.

A csütörtök reggel ugyanúgy indult, mint az eddigiek – a városban nyugalom volt, a Kossuth téren napközben néhány százan tartózkodtak. Néhányan a földön aludtak, turistacsoportok fényképezték folyamatosan a tüntetőket. Reggel hétre a körúton már nem voltak nyomai az éjszakai zavargásoknak.

A nap bombariadókkal kezdődött: először a Keleti pályaudvart zárták le, majd késő délelőtt az oktatási tárca épületét ürítették ki. A tűzszerészek egyik helyen sem találtak bombát. Este az RTL Klub székházát is kiürítették bombariadó miatt, majd a közgazdaság-tudományi egyetem ellen is érkezett fenyegetés.

Az első bírósági tárgyalások

A Markó utcában közben megkezdték az utcai harcokban őrizetbe vettek első csoportjának tárgyalását. Csütörtökön összesen négy embert állítottak bíróság elé garázdaság és szabálysértés gyanúja miatt. A gyanú szerint a Rákóczi úton trágárkodtak, cigarettával felszálltak a buszra, az ablakon csúnya szavakat kiabáltak ki, agresszívak voltak, amikor kérték tőlük, hogy ezt ne tegyék. A fiúkat 3-3 nap elzárásra ítélték, és fejenként 5926 forint eljárási költséget kell kifizetniük. Az elmarasztaltak tudomásul vették az ítéletet, nem fellebbeztek.


Tekintse meg képeinket!

A főügyészség húsz ember előzetes letartóztatási kérelmét pénteken terjeszti a bíróság elé.

Elmaradt tüntetések, sötét játszmák

Délelőtt a politikusok is aktivizálódtak, Gyurcsány Ferenc csütörtök délután két órára találkozóra hívta a parlamenti pártok vezetőit. A Fidesz és a KDNP képviselői azonban nem fogadták el a meghívást.

Délután egy órakor váratlanul bejelentette a Fidesz, hogy az önkormányzati választások utánra halasztja szeptember 23-ára tervezett nagygyűlését. Az indok: a nemzetbiztonsági hivatal robbantásos merénylet terveiről informálta a pártot. A nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke, Simicskó István szerda este találkozott Szilvásy György kancelláriaminiszterrel és Galambos Lajossal, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával, akik olyan titkosszolgálati jelentéseket mutattak neki, amelyek meggyőzték: tényleges fenyegetéssel kell számolni a szombati fideszes tömegrendezvényen.

A Fidesz elnöke a Tv 2-nek és az RTL Klubnak adott interjújában azt állította, sötét játszmák zajlanak a háttérben, és lehetségesnek tartja, hogy a negyedik napja tartó randalírozás a kormány által generált titkosszolgálati akció, vagy annak egy része.

Szilvásy György kancelláriaminiszter megerősítette, hogy szélsőséges csoportok érkeznek hozzánk külföldről, de számuk egyelőre nem ismert.

A kormánypártok képviselői egymás után üdvözölték az ellenzéki párt döntését.

Leminősítések, piaci reakciók

A Fitch Ratings szerdai leminősítése után a Standard & Poor's is megszólalt. A nemzetközi hitelminősítő nem számít elhúzódó összecsapásokra Magyarországon, és nem tartja valószínűnek a kormány bukását. A cég szuverén minősítésekért felelős vezérigazgatója utalt arra, hogy a magyar adósminősítés függ Gyurcsány Ferenc személyes sorsától. Magyarországi bankok osztályzati kilátását is rontotta csütörtökön a Fitch Ratings, a szuverén magyar adósi besorolás kilátásának előző napi rontásával összefüggésben.

A forintárfolyam és a tőzsdeindex igen hektikusan mozgott a nap folyamán. Mindkettő erőteljes erősödésnek indult arra a hírre, hogy a Fidesz elhalasztja a naggyűlést, a nap végére azonban megjöttek az eladók, akik jelentős mértékben visszatolták a piacokat.

Mit gondol a nép?

A Századvég Politikai Elemzések Központja, illetve a Forsense által szeptember 19-én és 20-án készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a társadalom alapvetően pártállástól függően ítéli meg, hogy Gyurcsány Ferencnek le kell-e mondania, vagy sem. A miniszterelnök lemondását a társadalom 45 százaléka sürgeti, 48 százaléka ellenzi.

A Medián Közvélemény-kutató Intézet szerint az önkormányzati választásra vonatkozó előrejelzéseket is kiszámíthatatlanná tette a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése és az azt követő zavargássorozat. Az elmúlt napokban többször megismételt vizsgálatból gyors véleményváltozások tűnnek ki: a miniszterelnök lemondását hétfőn még 52 százalék tartotta szükségesnek, az MTV ostroma után viszont már csak 45.

Nyugodt este rémhírekkel


Klikk!

Estefelé megint elkezdett gyülekezni a tömeg a Kossuth téren. Újabb petíciót ismertettek, amelyben azt javasolják, hogy a képviselők gyakoroljanak nyomást a "Gyurcsány Ferencnek asszisztáló parlamentre", és minden, de legalább 193 országgyűlési képviselő mondjon le, adja vissza mandátumát, hogy a köztársasági elnök új választásokat írhasson ki. Később a tüntetők egyik hivatalos politikai ügyvivőjének megválasztott Molnár Tamás beszédében többek között azt mondta, hogy "kiszabadítják a politikai foglyokat".

Tíz után röppent fel a hír, hogy tüntetők tartanak az ATV székháza felé. A televízió székházát kiürítették. Tüntető azonban nem járt az ATV-nél. Az egyetlen erőszakos cselekmény éjszaka az újpesti MSZP iroda felgyújtása volt, a tüzet a beépített tűzoltó berendezés eloltotta. Személyi sérülés nem történt.

Tizenegy óra körül az MTV székházának ostroma óta a rendőrség által országosan körözött Budaházy György beszélt a Kossuth téren. A rendőrség azonban nem avatkozott közbe. Schőn Péter, a BRFK szóvivője az Index többszöri kérdésére is csak azt az egy mondatot ismételgette, hogy a rendőrség a körözött személyek elfogása érdekében megteszi a szükséges lépéseket.

Éjjel fél 12 tájban a perec- és kólaárusok pakolni kezdtek, és a hét-nyolcezer jelenlévő közül sokan elhagyták a Kossuth teret. Éjjel fél kettőre már csak néhány százan maradtak, és kiderült, hogy a tüntetés a szeretetről szól.