Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyugodt nap után nyugodt éjszaka

2006.09.22. 05:05
A csütörtök nyugodtan telt, este sem voltak zavargások, bár a rendőrök ugyanakkora erőkkel készültek az éjszakára, mint a hét első felében. A nap híre, hogy a Fidesz minden előzetes állításával ellentétben, mégsem tartja meg szombatra tervezett gyűlését. Az indok: a nemzetbiztonsági hivatal robbantásos merénylet terveiről informálta a pártot. Gyurcsány Ferenc reggel találkozóra invitálta a parlamenti pártok vezetőit, meghívását azonban a Fidesz és a KDNP nem fogadta el. A külföldi hitelminősítők az események alakulásától teszik függővé az ország besorolását. A forintárfolyamra és a tőzsdei indexekre hektikus mozgás volt jellemző. Estére megint nagy tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, ahol az előző napokhoz hasonlóan meghallgatták a szónokokat, majd hazamentek.

A csütörtök reggel ugyanúgy indult, mint az eddigiek – a városban nyugalom volt, a Kossuth téren napközben néhány százan tartózkodtak. Néhányan a földön aludtak, turistacsoportok fényképezték folyamatosan a tüntetőket. Reggel hétre a körúton már nem voltak nyomai az éjszakai zavargásoknak.

A nap bombariadókkal kezdődött: először a Keleti pályaudvart zárták le, majd késő délelőtt az oktatási tárca épületét ürítették ki. A tűzszerészek egyik helyen sem találtak bombát. Este az RTL Klub székházát is kiürítették bombariadó miatt, majd a közgazdaság-tudományi egyetem ellen is érkezett fenyegetés.

Az első bírósági tárgyalások

A Markó utcában közben megkezdték az utcai harcokban őrizetbe vettek első csoportjának tárgyalását. Csütörtökön összesen négy embert állítottak bíróság elé garázdaság és szabálysértés gyanúja miatt. A gyanú szerint a Rákóczi úton trágárkodtak, cigarettával felszálltak a buszra, az ablakon csúnya szavakat kiabáltak ki, agresszívak voltak, amikor kérték tőlük, hogy ezt ne tegyék. A fiúkat 3-3 nap elzárásra ítélték, és fejenként 5926 forint eljárási költséget kell kifizetniük. Az elmarasztaltak tudomásul vették az ítéletet, nem fellebbeztek.


Tekintse meg képeinket!

A főügyészség húsz ember előzetes letartóztatási kérelmét pénteken terjeszti a bíróság elé.

Elmaradt tüntetések, sötét játszmák

Délelőtt a politikusok is aktivizálódtak, Gyurcsány Ferenc csütörtök délután két órára találkozóra hívta a parlamenti pártok vezetőit. A Fidesz és a KDNP képviselői azonban nem fogadták el a meghívást.

Délután egy órakor váratlanul bejelentette a Fidesz, hogy az önkormányzati választások utánra halasztja szeptember 23-ára tervezett nagygyűlését. Az indok: a nemzetbiztonsági hivatal robbantásos merénylet terveiről informálta a pártot. A nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke, Simicskó István szerda este találkozott Szilvásy György kancelláriaminiszterrel és Galambos Lajossal, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával, akik olyan titkosszolgálati jelentéseket mutattak neki, amelyek meggyőzték: tényleges fenyegetéssel kell számolni a szombati fideszes tömegrendezvényen.

A Fidesz elnöke a Tv 2-nek és az RTL Klubnak adott interjújában azt állította, sötét játszmák zajlanak a háttérben, és lehetségesnek tartja, hogy a negyedik napja tartó randalírozás a kormány által generált titkosszolgálati akció, vagy annak egy része.

Szilvásy György kancelláriaminiszter megerősítette, hogy szélsőséges csoportok érkeznek hozzánk külföldről, de számuk egyelőre nem ismert.

A kormánypártok képviselői egymás után üdvözölték az ellenzéki párt döntését.

Leminősítések, piaci reakciók

A Fitch Ratings szerdai leminősítése után a Standard & Poor's is megszólalt. A nemzetközi hitelminősítő nem számít elhúzódó összecsapásokra Magyarországon, és nem tartja valószínűnek a kormány bukását. A cég szuverén minősítésekért felelős vezérigazgatója utalt arra, hogy a magyar adósminősítés függ Gyurcsány Ferenc személyes sorsától. Magyarországi bankok osztályzati kilátását is rontotta csütörtökön a Fitch Ratings, a szuverén magyar adósi besorolás kilátásának előző napi rontásával összefüggésben.

A forintárfolyam és a tőzsdeindex igen hektikusan mozgott a nap folyamán. Mindkettő erőteljes erősödésnek indult arra a hírre, hogy a Fidesz elhalasztja a naggyűlést, a nap végére azonban megjöttek az eladók, akik jelentős mértékben visszatolták a piacokat.

Mit gondol a nép?

A Századvég Politikai Elemzések Központja, illetve a Forsense által szeptember 19-én és 20-án készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a társadalom alapvetően pártállástól függően ítéli meg, hogy Gyurcsány Ferencnek le kell-e mondania, vagy sem. A miniszterelnök lemondását a társadalom 45 százaléka sürgeti, 48 százaléka ellenzi.

A Medián Közvélemény-kutató Intézet szerint az önkormányzati választásra vonatkozó előrejelzéseket is kiszámíthatatlanná tette a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése és az azt követő zavargássorozat. Az elmúlt napokban többször megismételt vizsgálatból gyors véleményváltozások tűnnek ki: a miniszterelnök lemondását hétfőn még 52 százalék tartotta szükségesnek, az MTV ostroma után viszont már csak 45.

Nyugodt este rémhírekkel


Klikk!

Estefelé megint elkezdett gyülekezni a tömeg a Kossuth téren. Újabb petíciót ismertettek, amelyben azt javasolják, hogy a képviselők gyakoroljanak nyomást a "Gyurcsány Ferencnek asszisztáló parlamentre", és minden, de legalább 193 országgyűlési képviselő mondjon le, adja vissza mandátumát, hogy a köztársasági elnök új választásokat írhasson ki. Később a tüntetők egyik hivatalos politikai ügyvivőjének megválasztott Molnár Tamás beszédében többek között azt mondta, hogy "kiszabadítják a politikai foglyokat".

Tíz után röppent fel a hír, hogy tüntetők tartanak az ATV székháza felé. A televízió székházát kiürítették. Tüntető azonban nem járt az ATV-nél. Az egyetlen erőszakos cselekmény éjszaka az újpesti MSZP iroda felgyújtása volt, a tüzet a beépített tűzoltó berendezés eloltotta. Személyi sérülés nem történt.

Tizenegy óra körül az MTV székházának ostroma óta a rendőrség által országosan körözött Budaházy György beszélt a Kossuth téren. A rendőrség azonban nem avatkozott közbe. Schőn Péter, a BRFK szóvivője az Index többszöri kérdésére is csak azt az egy mondatot ismételgette, hogy a rendőrség a körözött személyek elfogása érdekében megteszi a szükséges lépéseket.

Éjjel fél 12 tájban a perec- és kólaárusok pakolni kezdtek, és a hét-nyolcezer jelenlévő közül sokan elhagyták a Kossuth teret. Éjjel fél kettőre már csak néhány százan maradtak, és kiderült, hogy a tüntetés a szeretetről szól.