Sólyom kommunista díszvendége

2006.05.16. 11:01
Sólyom László köztársasági elnök meghívta az 1956-os ünnepségekre az új olasz államfőt, Giorgio Napolitanót, aki 1956-ban szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását.

Giorgio Napolitano személyében Sólyom László köztársasági elnök egy olyan volt kommunistát hívott meg az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójának budapesti ünnepségeire, aki 1956-ban még szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását, írja az InfoRádió.

Az akkoriban még a Hruscsov-féle vonalat követő Olasz Kommunista Pártban is koncepcióváltást hoztak a 1960-as, 70-es, 80-as évek, megjelent például Spanyolországhoz hasonlóan Olaszországban is az eurokommunizmus.

Nagy Imre és társai 1988-as párizsi szimbolikus sírjának felavatására az olasz kommunisták már szembefordultak 56-os álláspontjukkal - emlékeztetett az InfoRádiónak nyilatkozó M. Kiss Sándor történész, hozzátéve, hogy a Pčre Lachaise temetőben az emlékmű felállításakor az olasz kommunista párt képviselője is beszédet mondott.

Sólyom László az EU egyik tagállamának most megválasztott köztársasági elnökét hívta meg, nyilatkozta az Indexnek az államfő sajtófőnöke. A köztársasági elnök Giorgio Napolitano elmúlt évtizedekben tapasztalt életútja alapján biztos abban, hogy az új olasz államfő felülvizsgálta és megváltoztatta ezt az álláspontját.


Giorgio Napolitano és Romano Prodi

A sajtóban gyakran "vörös hercegként" emlegetett Giorgio Napolitano egyébként fiatal korában színészként is szerencsét próbált, később álnéven verseket is publikált.

Elnöki köszöntő

Giorgio Napolitano hétfőn tette le a hivatali esküt azután, hogy az olasz törvényhozás két háza és a régiók küldöttei által alkotott elektori testület múlt héten államfővé választotta. A balközép pártszövetség jelöltje, a 80 éves politikus biztos győzelmet szerzett, 543 szavazatot kapott.

Az új államfő kedden kéri fel kormányalakításra az áprilisi választásokon győztes Romano Prodit, a balközép erők miniszterelnök-jelöltjét, aki már majdnem teljesen elkészült a kormánytagok névsorával. A leendő kormány tagjait várhatóan már szerdán felesketheti Napolitano.  • Hírek
  • Bankszámla