József, Bánk
-7 °C
0 °C

56-osok tiltakoznak az olasz államfő meghívása miatt

2006.05.24. 17:12
Az olasz államfő egykor szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását, az 50 éves évfordulón '56-os áldozatok Napolitano magyarországi látogatásának elhalasztását kérik a magyar köztársasági elnöktől.

Az 56-os elítéltek képviselői nyílt levélben fordultak Sólyom László köztársasági elnökhöz az ellen tiltakozva, hogy az államfő meghívta az olasz köztársasági elnököt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 50. évfordulójára. A nyílt levelet többek között Wittner Mária, Rácz Sándor, Balás Piri László írta alá

"Az Élő 56-osok nevében a leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy olyan politikust hívjon meg a Forradalom és Szabadságharc kitörésének 50. évfordulójára, még akkor is, ha jelenleg ő az Olasz Köztársaság elnöke, aki nemzetközi segítséget nyújtott a magyar szabadságvágy vérbefojtásához a szovjet gyilkosoknak".


Giorgio Napolitano és Romano Prodi

Giorgio Napolitano 1956-ban még szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását. Az alapítvány arra kéri a köztársasági elnököt, hogy az olasz államfő meghívását egy későbbi időpontra tegye át.

Giorgio Napolitano olasz államfőt május 10-én választotta meg Rómában a törvényhozás két háza és a régiók küldöttei által alkotott elektori testület. Sólyom László az olasz elnöknek május 15-én írt köszöntő táviratában megerősítette meghívását az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának budapesti központi ünnepségére.

Sólyom László az EU egyik tagállamának most megválasztott köztársasági elnökét hívta meg, nyilatkozta a múlt héten az Indexnek az államfő sajtófőnöke. A köztársasági elnök Giorgio Napolitano elmúlt évtizedekben tapasztalt életútja alapján biztos abban, hogy az új olasz államfő felülvizsgálta és megváltoztatta ezt az álláspontját, mondta.