Valér
-2 °C
0 °C

Száznapos program: igazságtétel vagy politikai blöff?

2002.09.10. 10:53
Az elmúlt időszak legnagyobb szociális igazságtételeként értékelte napirend előtti felszólalásában Medgyessy Péter miniszterelnök a kormány első száznapos programját. Az MDF-es Balsai István a Mécs-bizottság tevékenységét a szocializmus éveiben megszokott statáriális eljáráshoz hasonlította.
Medgyessy Péter miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kedden reggel megkezdődött a parlament őszi rendes ülésszaka. A kormányfő a kabinet első száznapos programját értékelve azt hangsúlyozta, hogy tetteiket a "cselekedni most és mindenkiért" elve alapján végezték.

Az elmúlt időszak legnagyobb szociális igazságtételeként értékelte az országgyűlés által elfogadott csomagot, amiért köszönetet mondott nem csupán a kormánypárti, hanem az ellenzéki honatyáknak is. A politikai viszonyokat értékelve úgy vélekedett, hogy vannak olyanok, akik még a kampány időszakát őrzik lelkükben a kormány azonban úgy véli, hogy a demokratikus közéletnek a verseny ugyan része, a harc azonban nem. Medgyessy kiemelte, hogy a koalíció nem az ellenzékez, hanem a szegénységet és a reménytelenséget akarja legyőzni.

A rendszerváltást megelőző időszak kérdéseivel és a múlt feltárásával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a társadalom nem fogadja el az ellenzék által sugallt hamis szembeállításokat a jó és a rossz oldalról. Mint mondta, amúgy is a jövővel kell foglalkozni. Az ország előtt álló két legfontosabb célnak pedig az esélyegyenlőség megteremtését és az uniós integráció előkészítését nevezte. A prioritások közül az oktatást, az egészségügyet, a területfejlesztést és az integrációt említette.

A népszerűség szikla

Az ellenzék részéről Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a kormány szerinte nem teljesített ígéreteit kérte számon a kabineten. Az ígéretek szempontjából - mint mondta - három csoportra osztható az eredmény: a valóban teljesített ígéretek, a részben teljesültek és a politikai blöffök kategóriájára.

Medgyessynek pedig egy Petőfi idézettel arra hívta fel a figyelmét, hogy a népszerűség olyan szikla, ahová nem azért viszik fel az embert, hogy ünnepeljék, hanem, hogy letaszítsák.

Az MDF-es Balsai István szerint számtalan, a jogállamban elfogadhatatlan intézkedés történt az új kormány hivatalba lépése óta. Ilyennek nevezte egyebek mellett a az Állami Számvevőszék jogosítványainak kiterjesztését, ami értékelése szerint a parlament megkerülésével történt. A Mécs Imre által vezetett parlamenti vizsgálóbizottság tevékenységét pedig a szocializmus éveiben megszokott statáriális eljáráshoz hasonlította.

Hazaviszi, vagy elosztja

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető felszólalásában elmondta, hogy a száznapos program fedezetéül szolgáló pénzt az emberek teremtették elő. A kormánynak két választási lehetősége volt: vagy hazaviszi azt, vagy elosztja. "Mi az utóbbit választottuk"- fogalmazott.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője azokra az ellenzéki bírálatokra, amelyek szerint a kormány nem teljesítette a közalkalmazotti béremelésre vonatkozó ígéreteit, úgy reagált, hogy a kabinet csupán a keretet biztosítja, az elosztást viszont nem ő végzi. Ezért lehetséges a differenciált béremelés. Végül hangsúlyozta, hogy a koalíció nem hagyja magát eltéríteni a programjában megjelölt úttól.

Az Országgyűlés keddi plenáris ülésén döntött az őszi rendes ülésszak munkarendjéről. A házelnök két változatot terjesztett a képviselők elé. Az országgyűlés végül úgy döntött, hogy decemberig hetente két ülésnapot tart, az önkormányzati választásokra figyelemmel azonban az október 7-e és 20-a közötti két hétben plenáris ülés nem lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!