Választási folklór: 'Ilyenek ezek'

2002.05.02. 13:07
A mi életünkben egészen biztosan nem volt még választás, amely így felvillanyozta volna hazánk lakóit, mint ez a mostani. Soha nem látott mennyiségben kaptak szárnyra rémhírek, álinformációk, hőstörténetek, rágalmak és e rágalmak cáfolatai. Ebből nyújtunk most át egy csokornyit. A merítés önkényes. E történetek igazságtartalmáról meggyőződni nem állt módunkban - de az biztos, hogy nekünk így mesélték őket. Ennél többről nem kezeskedhetünk. De amint azt egy jelentős szerző egyszer megfogalmazta: "A történelmet a győztesek írják. A nép legendákat sző."

"Jön a gázóra-leolvasó, és mondja, hogy tudom-e, hogy a kommunisták felemelik a gázárat. Mondom neki, hogy hagyjon békét, ne politizáljon itt nekem. Kérdezi erre, hogy hol a kokárdám, és miért nincs kinn a házon magyar zászló, és hogy akkor miért nem rakom ki a csillagos zászlót. Meg hogy tudom-e, hogy az Orbán Viktor Oxfordban tanult. Amikor elment, megint bevettem egy nyugtatót."

(Nyugdíjas nő, Jász-Nagykun-Szolnok megye, a két forduló között)

*

"Bemegyek a postára, hogy feladjam a totómat. Nézem a postáskisasszonyt, áll a rács mögött, háttal, köszönök, de sehogy sem akar megfordulni. Aztán látom, hogy ki van sírva a szeme. Kérdezem, hogy mi van. Hogy a kommunisták ki fogják őket rúgni, a Defendtől jött egy ember, és azt mesélte, hogy a Medgyessy eladja a postát a külföldieknek, és nekik is az öt munkahelyükből csak kettő marad, mert nem kezelhetnek pénzt, és a faluból az embereknek Pestre kell majd járniuk pénzt feladni. Mi lesz most vele, kérdezi tőlem."

(Pest megyei nagyközség, a második forduló után)

*

"A falu egyik legösszetartóbb családjának egyik fele hónapok óta nem beszél a másikkal - nyílt színen, kocsmában ugrott egymásnak a leváltós és a kormánypárti családtag. Mesélték, hogy két centiről ordítottak egymás arcába, csoda, hogy nem verekedtek össze. A két forduló között megtörtént, hogy a buszon az unokatestvér mellé nem ült le a rokon, pedig éppen az az egy hely volt csak szabad. Inkább állt. A többiek a buszon mindent tudtak, csendes kárörömmel szemlélték a hazáig tartó, felvetett fejű ácsorgást, meg persze a vérig sértett unokahúg duzzogását."

(Nógrád megye, a két forduló között)

*

"Tízéves, szőke kisfiammal kopogtatócédulákat gyűjtöttem Pető Ivánnak. Az egyik lakásnál egy öregember nyitott ajtót. Amikor elmondtam, mit akarok, felkiáltott: Vörös ördög!"

(Budapest, Újlipótváros)

*

"A Marcsi néni mesélte, hogy volt kinn a piacon, és ott a b.-i szocialista jelölt osztogatott valami röplapot, hogy megverték. ´t is megszólította, és megkérdezte tőle, hogy adhat-e neki is. A Marcsi néni meg mondta, hogy persze, ő is a szocialistákra szavaz. Szóba elegyedtek, és elment mellettük egy öregasszony, és a foga közt odavetette nekik, hogy piszkok!"

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

*

"A faluban a kocsmák közül kettőben-háromban nyomasztó volt a jobboldali fölény. Az egyik, nagybani primőrfelvásárlással is foglalkozó kocsmáros kijelentette, hogy attól nem veszi át a paprikát, aki nem a Fideszre szavaz. A semleges krimók forgalmának viszont jót tettek a kialakult viszonyok, bár ott sem teljesen zűrmentes az élet. Az egyik helyen a tulaj rászólt egy MIÉP-es vendégre, hogy >>Otthon ugassál vagy a parlamentbe, ez egy rendes kocsma, az osztályban is a leghülyébb voltál, oszt´ azóta csak butultál, a pénzről meg a bankról prédikálsz, de még az őstermelői igazolványodat is a szomszéddal tölteted ki, úgyhogy húzz innen a picsába, vagy kussolj!"

(Pest megyei falu, a két forduló között)

*

"Nősül a gyerek, nekik akarjuk adni a karikagyűrűnket, de valamit kellett igazítani rajtuk, hogy stimmeljenek. Adom az ékszerésznek, hogy az egyiket szűkebbre, a másikat tágabbra vegye. Nézegeti a gyűrűket, aztán rákezdi. Hogy neki csak ezt hozzák, de a kollégájától most rendeltek száz ilyen olcsó gyűrűt, száz darabot, andráskereszttel. Evvel az iksz-szel. Az emeszpések. A szavazatok összeszámlálásához kell nekik, mert azt senki sem látja, ha azzal rányomnak még egy ikszet, és máris érvénytelen a szavazat, mert két iksz van rajta, csak filctollal be kell firkálni a gyűrűt. Így persze könnyű nyerni."

(Középkorú férfi a totózóban, Budapest, Fő utca)

*

"A rosseb már az egészbe, hagyják végre békébe a népeket! Beszéltük is itt az utcában az asszonyokkal, hogy inkább maradjanak a Viktorék, ha annyira köll nekik a hatalom, nekünk úgyis mindegy, ki vezeti az országot. De ha ezek a fideszesek veszítenek, még lőni is képesek lesznek. Nagyon félek, hogy megint lesz itt egy ötvenhat. Bárcsak vége lenne már!"

(Nyugdíjas asszony a két forduló között, Bács-Kiskun megye)

*

"Én nem fogom be a számat. Jönnek ide a hegyről a nagyságák, szavazzak a Fideszre, mondom, hagyjanak engem békén. A múlt héten is elvesztettem egy jó vevőmet, mindig vitt egy tálca tojást, jó lesz, ha már vége lesz. A héten nem fértek már be a pártoktól a vevők. A bejáratnál az MSZP, a feljáratnál az SZDSZ, legfölül meg a Fidesz kampányolt."

(Fény utcai piac, Budapest)

*

"Megyek a boltból hazafelé, megszólít egy olyan ötvenesforma nő, hogy elnézést, fiatalember, elgondolkodna-e ezeken az írásokon. Ne haragudjon, én buddhista vagyok, válaszoltam automatikusan, mindig ezt mondom a hittérítőknek, és ez be is jön általában. Tényleg azt hittem, hogy a hölgy valami Jehova tanúja vagy valami térítő szektatag, a hanglejtése, de még a mosolya is pont olyan volt. Aztán látom, hogy azt az idióta gázáras röplapot dugdossa az orrom alá. Csókolom, én biztos pártválasztó vagyok, mondtam, de nem hagyott nyugton. Hallgass az eszedre, szavazz a Fideszre! De hát miért?"

(Budapest, Zugló)

*

"A fodrász azt meséli, hogy Orbán keddi beszéde után megbolondult mindenki: a kuncsaftjai egymással üvöltöztek, a hajszárítókat is túlkiabálták. Idővel már nem tudott a munkájára sem figyelni. Mivel csak előre bejelentkezett vendéget fogad, ezután már megkérdezte: ön kire szavaz? Majd elmagyarázta, hogy az MSZP-szavazókat délelőtt szolgálja ki, a délután a fideszeseké. Az üzlet nem állhat le csak azért, mert választások vannak."

(Békéscsaba)

*

"A hülye cigányok a Fideszre akarnak szavazni, mondja nekem egy Miklós nevű cigányember, három szakmája van, jelenleg munkanélküli. A második forduló előtti csütörtökön a Lungo Drom embere megetette-megsöröztette a helyi cigányságot, és elmondta nekik, hogy ha visszajönnek a kommunisták, elveszik a jövedelempótlót, a munkanélkülit meg a családi pótlékot. Soha annyi roma nem szavazott még, mint most. Ez a Miklós viszont tüntetőleg sörözött vasárnap a kocsma teraszán, és mondogatta: hülyék vagytok, megettétek. Aztán másnap tőlem kérdezi, te, ezek tényleg elveszik a jövpótlót?"

(Pest megye, a második forduló után)

*

"A Fideszre szavazok. Azért, mert az ő jelöltjük megértett, amikor hajléktalan lettem. Ennek tíz éve. Amikor kilakoltattak, elmentem hozzá, hogy segítsen. Akkor a vállamra tette a kezét, és azt mondta: higgye el, megértem a helyzetét. Segíteni nem tudott. Ha tudott volna, már biztosan fedél lenne a fejem fölött. Nem, nem lett jobb a helyzetem az elmúlt négy évben, de mégsem akarom, hogy visszajöjjenek a kommunisták."

(Ötvenes budapesti hajléktalan)

*

"Házat kerestem a két forduló közt, jártam a címeket. Az egyik helyen egy hatalmas nemzeti zászló meg a kiesett MIÉP-es jelölt képe az ablakban, belülről kiragasztva, az utcafront felé. Tömzsi magyar nyit ajtót, bizalmatlanul méreget. A hirdetésre jöttem, mondom, megnézném a házat. Nem vagyunk itthon, mondja a tulajdonos. Most én akkor magát csak képzelem? - kérdezem. Akkor másképp mondom, vegye úgy, hogy elkelt. Ilyen gyorsan? "rák alatt? Van ilyen? Akkor úgy mondom, hogy értse: magának nem eladó. Nincsen kokárdája. Ha veszek egyet, megnézhetem? Nézze, mondja emelt hangon, ne szórakozzon itt velem. Ez egy tiszta magyar utca. Nem üzletelünk akárkivel. A házamat megvenné, az jó lenne, nemdebár, a sztrádát meg elvinné már másnap Nyíregyháza felé. Be nem engedek egy ilyet."

(Debrecen, az első forduló előtt)

*

"Mikor jövök haza a templomból, a buszmegállóban meséli valaki, hogy a Lévai Anikó testvérét, a Gizit, akinek rongyosboltja van a városban, felvették köztisztviselőnek, és négyszázezer forint lett a fizetése. De szerintem nem a testvére, hanem a testőre lett köztisztviselő."

(Szolnok)

*

"Pénteken voltam a hentesnél, nagy volt a sor a hétvége előtt, vágta a hentes a húsokat, és közben mondta a rádió a híreket. Valami kereskedelmi adó, hogy a polgári oldal két gyerek után kétmillió, három után hárommillió forintos adómentességet ígér. Megáll a kés a levegőben, ha nekem kétmilliós fizetésem lenne, basznék itt a pultnál szaré-húgyé húst vagdosni, mondja a hentes, meg mondott mást is. Egy jól öltözött kokárdás asszony beszól erre: azért a családokat meg az építkezést mégiscsak támogatják ám ezek a fiúk. A hentesnek erre is voltak érvei. Idézhetetlenek. A hangzavar leírhatatlan lett, menjenek ezek ide meg oda, hol kapok hitelt az ötvenezer forintomra."

(Pest megyei kisváros)

*

"Az első forduló másnapján meghallgatom a hangpostám, az apám hagyott üzenetet, kint van a telken, érezni, hogy kicsit már ivott: >>Hát, fiam, nagyon boldog vagyok. Mondd meg anyádnak is. Egy hete még nem gondoltam volna. Amúgy jól vagyok, eddig még csak egy kis levest ettem, nincs, aki krumplit főzzön a tyúkpörkölthöz. Ezt is mondd meg anyádnak. Csókollak."

(Budapest)

*

"Nézd, te nem éltél akkor... Én tudom, mit tettek ezek. A Bauer apja is. Nem élted át, nem tudhatod, mit műveltek. Értsd meg, mondhatsz nekem a MIÉP-ről bármit, én nem akarom, hogy visszajöjjenek a kommunisták."

(26 éves egyetemista, Pécs)

*

"Én a Bokros miatt nem tanulhattam öt évig, jó? Most megint abba kell hagynom a főiskolát, de persze azt csinálsz, amit akarsz, én csak szóltam."

(24 éves főiskolai hallgató, Budapest)

*

"Jó, az egészségügyet elbaszta a Mikola, ez rendben van. Igen, a Pintér is gázos mint belügyminiszter. A kisgazda miniszterekről tényleg ne beszéljünk. Tényleg, nem is tudom, mit csináltak négy évig. De végre adjunk esélyt egy kormánynak, hogy befejezze, amit elkezdett."

(N. J. negyvenes közalkalmazott)

*

"Káromkodik a postás, hogy most kapta az utasítást, hogy előbb az egyszerű küldeményeket kell széthordania, aztán délután-este jön a viktoros csomag. Van hozzá ukáz is: lehetőleg kézbe kell adni, ezért kell péntek délután széthordani, és este ellenőrzés lesz, a hivatalvezető felhív találomra néhány előfizetőt, és megkérdezi, hogy megjött-e a küldemény."

(Pest megye, a második forduló előtt)

*

"A szomszéd gyereke meséli, ha jól viselkedik, és az MSZP győz, kap egy Milkát. Az apja mind a három testvért elviszi szavazni, azt mondja, csak meg ne sértse ezzel a kampánycsendet, főleg, hogy nem az ő oldalukon akar kampányolni."

(Budapest)

*

"Most két hét kemény munka következik."(Orbán Viktor a Millenáris Parkban, április 7-én éjszaka)
"Igen, Viktor, bazmeg, eddig mi dolgoztunk, most meg te fogsz."

(Egyetemista, Pécs)

*

"Én majd megmondom, ne félj. Minden kormányt széjjel kell szívatni, édes fiam. Egészen addig, míg az egyik normális nem lesz. Én nem bírom a kommunistákat, édes fiam. De most jöjjenek csak, tanulják meg ezek a suttyók, milyen érzés dolgozni. Ezek életükben nem dolgoztak, kiskomám. Most majd megtanulják"

(Ötvenes közalkalmazott, Pest megye)

*

"Most akkor hogy van? Ha Orbánné szül, akkor az ellés, mi? Aztán mikor meg a Kuncze tisztába teszi a gyereket, az meg aranyos, he? Hol itt az egyenlő elbánás, kérdem én, hol van?"

(21 éves főiskolai hallgató, Budapest)

*

"Az épület földszintjén ökumenikus templomban, az első emeleten családsegítő központ. Az első forduló idején felül volt a szavazóköri helyiség, a második fordulóra viszont levitték. Arról a folyosóról nyílt az ajtaja, amelyikről a miseteremé. Délelőtt, amikor vége volt a katolikus szertartásnak, a pap föltűnően odaállt az ajtóba, nézni, mennek-e a hívei szavazni."

(Pest megyei kisváros)

*

"A Kossuth téri demonstráció reggelén a trolimegállóban összeesett egy idős bácsi. Egyszerre tízen hívták a mentőket, mindenki nagyon segítőkész volt és kedves, térült-fordult: vagy a bácsinak próbáltak segíteni, vagy a feleségében próbálták tartani a lelket. Múltak a percek, eleve benne volt a feszültség a levegőben, a mentők meg csak nem jöttek. Egy szabadnapos mentős elkezdte mesterségesen lélegeztetni az öreget, mert már annyira rosszul volt. Negyedóra, semmi. A Viktorék tették így tönkre az egészségügyet."

(29 éves budapesti lány)

*

"Egy budai gyógytornászrendelő két páciensét is elvesztette a választások alatt. Az egyikük, amikor a betegek közös öltözőjében meglátott egy kokárdás kabátot, közölte, hogy ő olyan helyen, ahová kokárdások is járnak, nem kezelteti magát. Egy másik beteg a kezelés alatt egyre csak agitálta a gyógytornászt, hogy hova szavazzon. A gyógytornász szabódott, hogy ez itt a rendelő, nem akar politizálni, de mivel a páciens erősködött, megkérte, hogy ne agitáljon a rendelőben, és azt is közölte, hogy ő egy másik párttal szimpatizál. A beteg szó nélkül felállt és elment."

(59 éves páciens, ő maradt)

*

"Bekiabált az ablakon a szomszédasszony, hogy adjak már kölcsön két bögre rizst, ha van, mert a férje elfelejtett hozni a Tescóból. Reggel elment dolgozni, ő meg itt van a három gyerekkel, megígérte a rizsfelfújtat, és most nyivákolják, hogy mégse lesz. Mondom, hogy várjon egy percet, mindjárt viszek át, csak összekapom magam, épp telefonba´ vagyok. Leteszem, kiöntöm a rizst zacskóba, néha kisegítjük egymást, nem ez az első eset. Bekopogok, semmi válasz, majd hallom, bentről kiabál, hogy jöjjek csak be, épp a kicsit teszi tisztába. Még sosem voltam a nappalijukban, csak a konyhában, ott szoktunk néha beszélgetni kicsit. A szobában rengeteg fideszes szórólap, plakátok. Mari, mi ez a sok szórólap, kérdem, a férjed a Fidesz-kampányban dolgozik? Segít a Deutschnak. Miért, ti kire szavaztok? Kire szavaztok, Zsuzsa? Vidd a rizsed, majd kapnak valami mást."

(42 éves nő, Budapest, VII. kerület)

*

"Az egész hátterében az van, mert én tényleg aszondom, hogy nézzünk a dolgok mögé, szóval az egész hátteréhez hozzátartozik, hogy ez a Saron most fel akarja vásárolni Budapest belterületét. Amblokk, világos? Én tudom, olyan helyen dolgozom, ahol... No szóval szerinted ide merné tolni a pofáját, ha a MIÉP benn van a parlamentben? Ugye, hogy nem. Érted már?"

(Harmincas MIÉP-szimpatizáns a Vogue-hajón)

*

"Én tényleg megpróbáltam vinni még egy embert. Azt hiszem, meg is győztem valakit. De nem tudott hazamenni szavazni. Hétfőn állásinterjúra kellett mennie. Elég, ha annyit mondok, hogy MSZP-s ismerősök intézték el neki. Erre is képesek."

(Egyetemista)

Forrás: Magyar Narancs  • Hírek
  • Megtakarítás