Mátyás
-6 °C
1 °C

A Fidesz elhalasztaná a NAT bevezetését

2003.11.08. 13:11
A Fidesz azt kezdeményezi, hogy a kormány halassza el a Nemzeti alaptanterv (Nat) bevezetését 2006-ra - mondta Pokorni Zoltán szombaton Budapesten a párt oktatási műhelyének konferenciájáról tartott sajtótájékoztatón.
A Fidesz oktatási kabinetjének vezetője szerint a Nat 2004. szeptemberében történő bevezetése nem lehetséges, mivel nem készültek vizsgálatok a NAT és a kerettantervek bevezetésének várható hatásairól.

Hozzátette: a Natról nem történt érdemi egyeztetés, ezért szakmai egyetértés sem alakulhatott ki a szükséges változtatások irányáról. Az alaptanterv a 2004. szeptemberi bevezetése azért sem lehetséges, mivel még 2003. novemberében sincs jogszabály, amely alapján elkészíthetnék a kerettanterveket.

"Mindezek hiányában csak egy Patyomkin tanterv indítható el, amely alámossa és rombolja a pedagógus szakma becsületét" - fogalmazott .

Pokorni Zoltán úgy vélte, ha az oktatási tárca ragaszkodik a Nat bevezetéséhez, akkor maradék hitelüket is elveszítik a szakmai közvélemény előtt.

A politikus a 2004-es költségvetéssel kapcsolatban elmondta, felszólítják az Oktatási Minisztériumot arra, támogassák a Fidesz azon javaslatait, amelyek a közoktatásnak 95 milliárd forintot adnának a normatívák emelésére, míg a felsőoktatásnak 18 milliárd forintot a béremelésre.

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője közölte, a műhely felszólítja Magyar Bálintot, vonja vissza a minisztérium honlapján olvasható felhívást, amely arra kéri a szakmai műhelyeket, hogy egy hónap alatt készítsenek kerettanterveket. Szavai szerint ennyi idő alatt szakmailag kivitelezhetetlen kerettantervet készíteni. Sió László elmondta, az oktatási műhely csatlakozott a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének kezdeményezéséhez, amely arra kéri az Országgyűlést, hogy tárgyalja újra a közoktatási törvény a pedagógusok kötelező titoktartására vonatkozó rendelkezéseit.