Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Újabb amerikai támaszpontok Kelet-Európában

2003.03.04. 08:12
Az USA intenzíven tárgyal kelet-európai partnereivel egy új támaszponthálózat terveiről - erősítették meg a Népszabadságnak atlanti illetékesek. Ugyanakkor a NATO-ban értetlenül szemlélik, hogy Budapest elzárkózik a török kérések teljesítésétől.
Intenzív tárgyalások folynak a Népszabadság által meg nem nevezett kelet-európai országokkal arról, hogy a Nyugat-Európában állomásozó amerikai haderők és katonai eszközök jelentős része Kelet-Európába kerülne. A lap szerint a konzultációk kétoldalú alapon, valamint NATO-keretekben zajlanak.

Amint arról korábban a Népszabadság alapján az Index is beszámolt, két éve keringenek elképzelések arról, hogy az USA készenléti raktárakat, a csapatok fel- és visszavonulását segítő szárazföldi és légi bázisokat, valamint üdülő-gyógyító központokat létesítene keleti NATO-szövetségeseinél, valamint a 2004-ben belépő új tagállamok némelyikénél. Hétfő délután az Európában állomásozó amerikai erők parancsnoka nyilvánosan is megerősítette: az új bázishálózat Kelet-Európában fog kiépülni.

Hazánkban a Népszabadság szerint a balkáni békefenntartáshoz kötődve felmerült Taszár bővítése, újabb hasonló bázis létesítése valamelyik repülőtérhez közel, valamint készenléti raktárak és hadikórház, illetve üdülőközpontok kialakítása.

Közben tovább csökken hazánk védelmi képessége és készsége iránt a szövetségesi bizalom. Hivatalos források cáfolják ugyan ezt, miután egy szövetségest nem lehet bírálni a NATO-ban. A brüsszeli központban ugyanakkor egyre értetlenebbül állnak a Törökország védelmével kapcsolatos budapesti álláspont előtt. Nem értik, miért kell "azonnal, hetykén kijelenteni, hogy nem tudnak semmivel, még harminc gázálarccal sem" hozzájárulni egy szövetséges kérésének teljesítéséhez - fogalmazott a lapnak egy illetékes. A hétfői technikai tanácskozáson Magyarország nemet mondott a NATO-főtitkár kérésére, hogy a tagállamok próbáljanak meg többet adni a török védelmi kérések teljesítéséhez.