Auguszta
-3 °C
2 °C

Magyar elitkatonák a NATO-nak

2004.01.17. 10:32
Öt napon belül bárhol bevethető az a magyar elitalakulat, mely pénteken csatlakozott a NATO gyorsreagálású erőihez - írja a Népszabadság. A katonáknak riasztás esetén hat órán belül a bázison kell lenniük.
Riasztás esetén - bárhol vannak - hat órán belül a szolnoki laktanyában kell lenniük azoknak a különlegesen kiképzett katonáknak, akik pénteken csatlakoztak a NATO gyorsreagálású erőihez - írja a Népszabadság.

A NATO tavaly hozta létre a gyorsreagálású hadtestet, mely a terrorizmus elleni küzdelemben is fontos szerepet kaphat. A résztvevő alakulatokat félévente cserélik. A szolnoki felderítőzászlóalj elitszázada péntektől tartozik az egységhez.

Az alakulat katonái elvégezték az Egyesült Államok tengerészgyalogságának különleges tanfolyamait, több száz ejtőernyős ugráson vannak túl, valamint műszaki és búvártevékenységre is kiképezték őket.

A tavalyi decemberi alkotmánymódosítás után lehetővé vált, hogy a kormány és ne az Országgyűlés döntsön a csapat elindításáról.

A század felszerelése és fenntartása 1,7 milliárd forintba kerül, és ha hozzászámoljuk a már raktáson lévő eszközök értékét is, akkor hárommilliárd forintot tesz ki az összköltség - áll a Népszabadságban. Az elitkatonák fizetése havi nettó 130-140 ezer forint, melyhez havi 25 ezer forint étkezési hozzájárulást is kapnak. Ezen kívül, külföldi szolgálat esetén további 2500-3000 eurót kapnak.