Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nem teljesítettük a NATO elvárásait

2003.06.11. 07:04
Nem lehet tudni, hogy milyen eredménnyel zárul a június végére meghirdetett haderőreform. A működésképtelen magyar honvédségre Brüsszelben is felfigyeltek: nem véletlen, hogy hét alkalommal pályázott magyar katona NATO-középvezetői, illetve felsővezetői posztra, s hiába támogatta őket a kormány is, egyetlenegyszer sem nyertek - írja a szerdai Népszabadság.
Ha a tiszteknek nem lennének saját mobiltelefonjaik, akkor a hadgyakorlatokon nem tudnának egymással kommunikálni - idéz a Népszabadság egy tisztet annak kapcsán, hogy május 29-én hadgyakorlatot tartottak a pécsi sorozatvető tüzérek. Erre azért volt szükség, hogy bizonyítsák: eszközeik rendszerben tarthatók és hatékonyak.

A Népszabadság szerint a ritkán és korszerűtlenül végrehajtott hadgyakorlatok valós értéke kérdéses. A régi rádiók például használhatatlanok, az újak beszerzésére kiírt pályázat eredményhirdetésére várhatóan tavaszig várni kell.

A tárca költségvetése háromszáztízmilliárd forint. Ez az összeg a rendszerváltozás óta folyamatosan nő, miközben a hadsereg állapota romlik, létszáma csökken. A honvédség - a Népszabadság értesülése szerint - felélte teljes raktárkészletét, az új fegyvereket pedig átgondolatlanul szerezte be. A tárca a "takarékosság jegyében" éppen az alacsony áruk miatt vásárolt T-72-es páncélosokat Fehéroroszországból a kilencvenes évek közepén, a védelmi felülvizsgálatban ugyanakkor várhatóan azt mondják ki, hogy az eddiginél jóval kevesebb lánctalpasra van szükség. Emlékezetesek a majdnem 30 milliárd forintért beszerzett francia Mistral légvédelmi rakéták is: a nyilvános bemutatókon csak ritkán érnek célba.

Brüsszelben is felfigyeltek a magyar honvédség működésképtelenségére. Felerősödtek a NATO-kritikák, hiszen a minimális vállalásainkat sem teljesítjük. Ennek is köze lehet ahhoz, hogy amióta a NATO tagjai vagyunk, hét alkalommal pályázott meg magyar katona NATO-középvezetői, illetve felsővezetői posztot, s hiába támogatta őket a kormány is, egyetlenegyszer sem nyertek.