Ágnes
-1 °C
2 °C

NATO-szállítóbázis lesz Pápán

2008.05.20. 12:47
Az öt parlamenti párt kedden megállapodott, hogy jöhetnek a NATO gépei Pápára. A volt szovjet légibázist még az idén a nyugati szövetség gépei foglalhatják el és logisztikai központ is épül.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden megállapodott az öt parlamenti párttal, hogy támogatják a pápai reptér NATO-bázissá fejlesztését. Ehhez új törvényt kell hozni, amit a pártok támogatni fognak és akkor Szekeres megállapodhat a NATO főtitkárával.

A terv szerint még az idén a NATO stratégiai légi szállítóflottájának bázisa lesz Pápa, és az azt irányító nemzetközi szervezet is a repülőtérre települ.

A reptérről c-17-es típusú szállítógépekkel nagy távolságra harci eszközöket, katonákat, hadi anyagokat, vagy természeti, ipari katasztrófák esetén humanitárius segítséget szállítanak majd. Az első C-17es novemberben érkezhet Pápára, de a NATO katonái már júliusban megkezdik munkájukat a reptéren.

Most elsősorban Irakba és Afganisztánba mennének a gépek Pápáról. Az Afganisztánban szolgáló magyar katonák ezentúl leszállás nélkül is eljuthatnak állomáshelyükre.

Szekeres azt mondta, hogy először jön létre a NATO-ban egy olyan közös légi szállítási szervezet, amelyben a tagországok nem külön-külön, hanem együtt kívánják megoldani feladataikat. A 13 NATO-ország mellett két olyan európai uniós tagállam is csatlakozott a logisztikai bázishoz - Finnország és Svédország -, amelyik nem tagja a szövetségnek.

Az irányító szervezet a repülőtér területére települ, az ott lévő ingatlanokat fogja használni, azokat felújítják, illetve, ha szükséges, újakat építenek, a NATO pénzéből. Az első évben 1,75 milliárd forintba kerül Magyarországnak a részvétel a programban. Szlovákia és Csehország még nem döntött a csatlakozásról, és ha ez a két ország végül nemet mond, akkor 250 millió forinttal emelkednének a magyarokra háruló költségek.

Magyarország vállalta a repülőgépek regisztrációját is, azaz a C-17-esek magyar felségjelzést kapnak majd. Kezdetben három ilyen gép bázisa lesz Pápa.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft