Magdolna
19 °C
27 °C

Jövőre magyar cégek is a NATO beszállítói lehetnek

2000.11.23. 14:27
A jövő évtől magyar cégek is jelentkezhetnek majd a NATO különféle tendereire - jelentette be csütörtöki tájékoztatóján Demeter Ervin, a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter. A vállalkozások vezetőinek olyan biztonsági ellenőrzésen kell átesniük, mint a fontos tisztséget betöltő állami vezetőknek. A Nemzetbiztonsági Felügyelet előminősítésén a kétszáz jelentkező közül százhatvan felelt meg a feltételeknek. Annak a cégnek esélye sincsen az érvényesülésre, amelynek ,,nem NATO-barát" ország polgára a vezetője vagy fontos tisztségviselője.
Hónapokon belül magyar vállalkozások is indulhatnak a NATO tenderein - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Demeter Ervin, a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter. Tájékoztatása szerint ennek kapcsán jelentős feladat hárul a nemzetbiztonsági szervekre. NATO-taggá válásunkkor garanciát vállaltunk a biztonsági szervezet minősített titkainak védelmére. Ezen a területen a Nemzet Biztonsági Felügyelet látja el a koordinációs feladatokat, illetve hatósági jogkörben dönt a biztonsági garanciát jelentő tanúsítványok kiadásáról.

Átvilágítás a partnercégeknél

A NATO beszállítói programjainak teljesítéséhez az esetek jelentős részében szükség van arra, hogy a szövetség titkos, bizalmas információkat adjon át a cégeknek. Ezért az üzlet megkötésének feltétele, hogy a minősített adatok az üzleti szférában is megfelelő védelmet élvezzenek. Így át kell világítani a leendő partnercég gazdasági, szakmai tevékenységét, amely felöleli egyes vezetőinek nemzetbiztonsági vizsgálatát, a vállalat fizikai védelmének, az ügykezelési szabályok betartásának, a kommunikációs csatornák biztonságának ellenőrzését.

A tenderekre jelentkező cégeknek szakmai, gazdasági és biztonsági követelményeknek kell megfelelni és az erről szóló tanúsítvánnyal rendelkezni. Ez a műszaki technológiai színvonal, a minőség, a pénzügyi stabilitás, a személyi- és iparbiztonság megfelelőségét igazolja, amelyek garanciát nyújthatnak a szigorú követelmények teljesítésére.

Eddig 160 cég felelt meg a követelményeknek

Az erről szóló tanúsítványt egy kormányhatározat alapján, a Biztonsági Beruházási Bizottság adja ki. Az év elején 229 cég vásárolta meg a tanúsítvány megszerzésére kiírt tendert, 200-an beadták, 160-an pedig meg is kapták a tanúsítványt.

Az első fordulón túljutott cégeknek lehetőségük lesz arra, hogy a pályázat második részében alávessék magukat az iparbiztonsági ellenőrzésnek, illetve, hogy végrehajtsák a követelmények teljesítéséhez szükséges fejlesztéseket. Az összes biztonsági feltétel megléte esetén a Nemzet Biztonsági Felügyelet, Telephely Biztonsági Tanúsítványt állít ki, ez pedig már feljogosítja a vállalkozást, hogy minősített tendereken indulhasson, és annak megnyerése után minősített projektben részt vegyen. Eddig huszonhét cég kapta meg ezt a jogosítványt hazánkban.

Nem kizáró ok egy magyar-orosz közös tulajdonú vállakozás

Dobokai Gábor, a Nemzet Biztonsági Hivatal főigazgatója az Index kérdésére leszögezte: az még nem kizáró ok egy NATO-tenderből, ha egy vállalkozás magyar-orosz közös tulajdonban van. Akkor válik esélytelenné egy cég egy ilyen típusú feladatra, ha az esetleges titkokhoz nem NATO-barát ország polgára is hozzáférne.

Dobokai szerint a NATO minősített információinak illetéktelenekhez juttatása éppolyan súlyos elbírálás alá esik, mint ha valaki államtitkot sért.