Ágnes
-5 °C
2 °C

A Fidesz még mindig előrehozott választást akar

2008.09.08. 16:58
Gyurcsány Ferenc szánalmas kísérletet tesz a hatalom megtartására a szocialisták rendkívüli kongresszusának összehívásával, mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette, hogy a miniszterelnök ismét a zsarolás eszközéhez nyúl. Megjegyezte, a kongresszus várható időpontja pont három nappal a költségvetési törvény benyújtása előtt van.

Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívásával szánalmas kísérletet tesz hatalma megtartására, mondta a Fidesz frakcióvezetője hétfőn délután Budapesten.

Gyurcsány Ferenc a hét végén "meglehetősen szánalmas kísérletként próbálta újjáéleszteni a 16 évvel ezelőtti Demokratikus Chartát, most meg a négy évvel ezelőtti MSZP rendkívüli kongresszusa iránt érez, úgy látszik, nosztalgiát, amikor úgy döntött, ismét megzsarolja pártját" - mondta Navracsics Tibor sajtótájékoztatón. Hozzátette, nem ritkaság, hogy a kormányfő a zsarolás eszközéhez nyúl.

2006 októberében egy bizalmi szavazással az egész koalíciót zsarolta, aztán az MSZP tisztújító kongresszusán a pártelnökké választása kapcsán használta ezt az eszközt, most pedig az egész MSZP tagságát megzsarolja sorolta példáit a frakcióvezető.

Közölte, a szeptember 27-re javasolt rendkívüli kongresszus három nappal lesz korábban, mint ahogy a kormánynak be kell nyújtania a költségvetési törvényt az Országgyűlésnek.

"Vagy ennyire rosszul áll a költségvetés, és ennyire nem lehet tudni, hogy 2009-ben mi fog ránk várni, vagyis teljesen mindegy, hogy az MSZP kongresszusa (...) milyen döntést hoz, (...) vagy pedig Gyurcsány Ferenc pontosan tudja, hogy milyen eredményt akar kihozni. Ő maga lehet hogy már meg is jelölte, hogy a három feltett kérdés közül melyik a helyes válasz és ennek az adminisztrációs lebonyolítását kívánja szeptember 27-én végrehajtani.

A korábbi közleményben szereplő három lehetőség a parlament felosztása, új MSZP-vezetésű kormány vagy a parlamenti többség megszerzése a Megegyezés programja mögé. Az ellenzéki politikus szerint akárhogy is van, Gyurcsány Ferenc most is saját jövőjével és nem az ország sorsával foglalkozik.

Navracsics Tibor közölte, a Megegyezés című dokumentum egyszer már bemutatkozott a nyilvánosság előtt, és megbukott. Az ellenzéki pártok és a szakértők is olyan véleményt alkottak róla, amely szerint a program alapja, illetve maga az elképzelés is teljesen irreális. Gyurcsány Ferenc koncepciója nem alkalmas a megvalósításra, ezért pótszerként megint előkerült az MSZP kongresszusa, amely - papírforma szerint - Gyurcsány Ferencnek és kisebbségi kormányának azt fogja javasolni, hogy próbáljanak meg társadalmi támogatást szerezni a program mögé.

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, ha Gyurcsány Ferenc komolyan venné azt, hogy valóban erről a programról kell döntenie, akkor azt "merné behozni a Magyar Országgyűlés elé, és merné megengedni, hogy erről vita legyen a parlamentben, és - ahogy egy kisebbségi kormány programjáról illik - a vitát követően szavazhatnánk erről, eldöntve egyúttal a miniszterelnök sorsát is".

A frakcióvezető szerint Gyurcsány Ferencnek nem az MSZP kongresszusát kellene megkérdeznie saját politikai sorsáról, ha bátor lenne és komolyan venné az ország jövőjét, akkor a választópolgárokat kérdezné meg erről. Vagyis nem pártkongresszus, hanem előrehozott választás a válságból kivezető út, közölte.

Nyakó István szerint a Fidesznek természetesen lesz módja hozzászólni a Megegyezés programjához és az abban szereplő adóenyhítési elképzelésekhez is. Bár mostanában a Fidesz semmi jelét nem adta annak, hogy partner lenne az emberek és a vállalkozások adóterheinek csökkentésében, jegyezte meg a szóvivő. A szocialista politikus azt mondta, az MSZP szándéka éppen az, hogy a parlament elé már olyan javaslat kerüljön, amelyet a többség támogathat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!