Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz még mindig előrehozott választást akar

2008.09.08. 16:58
Gyurcsány Ferenc szánalmas kísérletet tesz a hatalom megtartására a szocialisták rendkívüli kongresszusának összehívásával, mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette, hogy a miniszterelnök ismét a zsarolás eszközéhez nyúl. Megjegyezte, a kongresszus várható időpontja pont három nappal a költségvetési törvény benyújtása előtt van.

Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívásával szánalmas kísérletet tesz hatalma megtartására, mondta a Fidesz frakcióvezetője hétfőn délután Budapesten.

Gyurcsány Ferenc a hét végén "meglehetősen szánalmas kísérletként próbálta újjáéleszteni a 16 évvel ezelőtti Demokratikus Chartát, most meg a négy évvel ezelőtti MSZP rendkívüli kongresszusa iránt érez, úgy látszik, nosztalgiát, amikor úgy döntött, ismét megzsarolja pártját" - mondta Navracsics Tibor sajtótájékoztatón. Hozzátette, nem ritkaság, hogy a kormányfő a zsarolás eszközéhez nyúl.

2006 októberében egy bizalmi szavazással az egész koalíciót zsarolta, aztán az MSZP tisztújító kongresszusán a pártelnökké választása kapcsán használta ezt az eszközt, most pedig az egész MSZP tagságát megzsarolja sorolta példáit a frakcióvezető.

Közölte, a szeptember 27-re javasolt rendkívüli kongresszus három nappal lesz korábban, mint ahogy a kormánynak be kell nyújtania a költségvetési törvényt az Országgyűlésnek.

"Vagy ennyire rosszul áll a költségvetés, és ennyire nem lehet tudni, hogy 2009-ben mi fog ránk várni, vagyis teljesen mindegy, hogy az MSZP kongresszusa (...) milyen döntést hoz, (...) vagy pedig Gyurcsány Ferenc pontosan tudja, hogy milyen eredményt akar kihozni. Ő maga lehet hogy már meg is jelölte, hogy a három feltett kérdés közül melyik a helyes válasz és ennek az adminisztrációs lebonyolítását kívánja szeptember 27-én végrehajtani.

A korábbi közleményben szereplő három lehetőség a parlament felosztása, új MSZP-vezetésű kormány vagy a parlamenti többség megszerzése a Megegyezés programja mögé. Az ellenzéki politikus szerint akárhogy is van, Gyurcsány Ferenc most is saját jövőjével és nem az ország sorsával foglalkozik.

Navracsics Tibor közölte, a Megegyezés című dokumentum egyszer már bemutatkozott a nyilvánosság előtt, és megbukott. Az ellenzéki pártok és a szakértők is olyan véleményt alkottak róla, amely szerint a program alapja, illetve maga az elképzelés is teljesen irreális. Gyurcsány Ferenc koncepciója nem alkalmas a megvalósításra, ezért pótszerként megint előkerült az MSZP kongresszusa, amely - papírforma szerint - Gyurcsány Ferencnek és kisebbségi kormányának azt fogja javasolni, hogy próbáljanak meg társadalmi támogatást szerezni a program mögé.

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, ha Gyurcsány Ferenc komolyan venné azt, hogy valóban erről a programról kell döntenie, akkor azt "merné behozni a Magyar Országgyűlés elé, és merné megengedni, hogy erről vita legyen a parlamentben, és - ahogy egy kisebbségi kormány programjáról illik - a vitát követően szavazhatnánk erről, eldöntve egyúttal a miniszterelnök sorsát is".

A frakcióvezető szerint Gyurcsány Ferencnek nem az MSZP kongresszusát kellene megkérdeznie saját politikai sorsáról, ha bátor lenne és komolyan venné az ország jövőjét, akkor a választópolgárokat kérdezné meg erről. Vagyis nem pártkongresszus, hanem előrehozott választás a válságból kivezető út, közölte.

Nyakó István szerint a Fidesznek természetesen lesz módja hozzászólni a Megegyezés programjához és az abban szereplő adóenyhítési elképzelésekhez is. Bár mostanában a Fidesz semmi jelét nem adta annak, hogy partner lenne az emberek és a vállalkozások adóterheinek csökkentésében, jegyezte meg a szóvivő. A szocialista politikus azt mondta, az MSZP szándéka éppen az, hogy a parlament elé már olyan javaslat kerüljön, amelyet a többség támogathat.