Benedek
-5 °C
5 °C

Folytatódhat a zámolyi romák ügye

2001.06.05. 16:36
Sem Herczog Edit, sem Nagy Sándor szocialista képviselő nem válaszolt a Nemzetbiztonsági Bizottságának keddi zárt ülésén feltett kérdésekre. Az ülés napirendje szerint Kosztolányi Dénes (Fidesz) javaslatára Herczog Editet azért hívták meg, hogy a zámolyi ügy általa ismert részleteiről, illetve a strasbourgi látogatása során a helyszínen tapasztaltakról kérdezzék, Nagy Sándor szocialista frakcióvezetőt pedig azért, hogy azokról az ismereteiről számoljon be, amelyekre alapozva cáfolta azt az állítást, miszerint Herczog Edit pénzt ajánlott volna fel a Strasbourgban tartózkodó romáknak hazautazásukért.
Ezt a két képviselő az ülés után újságíróknak nyilatkozva azzal indokolta, hogy a kérdések a nyilvánosság előtt is elhangozhatnak, semmi oka annak, hogy ezt zárt ülésen tárgyalják meg.

Herczog Edit úgy vélekedett, nincs nemzetbiztonsági vonatkozása a zámolyi romaügynek.

Herczog Edit beszámolt a strasbourgi alpolgármesternél tett látogatásukról, amikor az alpolgármester úgy vélekedett: az egyik legfontosabb érv amellett, hogy a magyar kormánynak nem fontosak ezek az emberek, hogy egyetlen tájékozódási célú hivatalos megkeresés sem érkezett feléjük.

Szó sem volt pénzről

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta, hogy nem került szóba semmiféle pénz a romák hazatérése kapcsán. Nagy Sándor szerint ez az ügy is példája annak: a kormánypárti képviselők minden lehetséges eszközt megragadnak ahhoz, hogy az MSZP-t mesterkélt és kitalált mondatokkal rossz színben tüntessék fel.

Keleti György, a testület szocialista elnöke elmondta, hogy kísérletet tett a nyilvános ülés megtartására, de ezt a kormánykoalíció - a MIÉP szavazatával - elutasította.

Emlékeztetett arra: Kosztolányi Dénes az előző bizottsági ülés után azt mondta, hogy az MSZP piszkos kezének tenyérlenyomata látszik a zámolyi romák ügyén. Mint mondta, a Nemzetbiztonsági Hivatal valamilyen vizsgálatot folytat azért, hogy kimondhassa, történt valamilyen külföldi befolyásolási művelet.

Keleti György hangsúlyozta: ez a bizottság nem a zámolyi romák ügyét vizsgálja, hanem az a dolga, hogy kiderítse, volt-e külföldi befolyásolás.

Keleti szívesen látna egy egyértelmű nyilatkozatot

A bizottság elnöke hozzátette, ha ilyenről nem tudnak, akkor nem érti, miért engedhető meg, hogy a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter olyan nyilatkozatot tegyen, hogy erről az ügyről sem megerősítést, sem cáfolatot nem kíván megfogalmazni. "Hiszen, ha ismerné a diplomácia és a kommunikáció nyelvezetét, akkor tudná, hogy ez a kifejezés azt jelenti, tud róla" - fűzte hozzá.

Folytatódhatnak a meghallgatások

Az MSZP-s politikus nem tudta megmondani, hogy befejeződtek-e a meghallgatások. Elmondása szerint a kormánykoalíció egy képviselője úgy fogalmazott: válaszok hiányában lehet, hogy ezzel az üggyel még a nyáron is foglalkozni fog a bizottság.

Kovács Zoltán, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, hogy a képviselők érdekében szerették volna tisztázni ezeket a kérdéseket. Mint mondta, mivel a politikusok nem válaszoltak a feltett kérdésekre, továbbra sem tisztázódott, hogy történt-e a zámolyi romák utazásához pénzfelajánlás, illetve tapasztalható volt-e bármilyen titkosszolgálati tevékenység.

Arra a kérdésre, hogy folytatják-e a meghallgatásokat, Kovács Zoltán azt mondta: nem tud ilyen kezdeményezésről. Hangsúlyozta, hogy Keleti György nem pontosan idézte a kormánypárti képviselőt, aki azt mondta, hogy nem szeretné, ha még a nyáron is zámolyi romaügyekről lenne szó, és a Magyarországot lejárató zámolyi kampányt továbbra is fenntartaná az MSZP.