Viola
-6 °C
-2 °C

Valóban szükség van a kordonra

2007.02.20. 19:15
A nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottság múlt heti botrányosan végződött ülése után a három ombudsman maga is megtekintette azokat a titkos bizonyítékokat, amelyek alapján Szilvásy György miniszter két hete arról beszélt, nemzetbiztonsági okok miatt van szükség többek között a Kossuth téri védőkordonra.

"A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) információi alátámasztják a sajtóban a szélsőséges tevékenységgel összefüggésben eddig megjelent hivatalos állásfoglalásokat" - írja közleményében a Nemzetbiztonsági Hivatal. Az Index kérdésére Péterfalvi Attila, aki maga is meggyőződött az információk megalapozottságáról, kijelentette: a hivatl közleménye korrekt.


Szilvásy György a fenyegetésről tájékoztat

Az NBH azután adott ki közleményt, hogy az országgyűlési biztosok kedden látogatást tettek az hivatal épületében. Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos áttekintették azokat a rendelkezésre álló adatokat és információkat, amelyeket az Országgyűlés Nemzetbiztonsági, Honvédelmi és Rendészeti Bizottságai február 16-ai zárt ülésén Galambos Lajos vezérőrnagy, az NBH főigazgatója nem tudott ismertetni.

Szélsőséges tevékenység

Az országgyűlési biztosok megállapították, hogy a hivatal információi alátámasztják a szélsőséges tevékenységre hivatkozó eddig megjelent hivatalos állásfoglalásokat, olvasható a közleményben. Szilvásy György a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter két hete azzal indokolta a kordont, hogy szélsőséges csoportok a Parlament elleni támadásra készülnek.

A miniszter elmondta, hiteles információk vannak arról, hogy szélsőséges csoportok meg akarják osztani a rendőrség erejét, összehangolt tervekkel "erőszakos cselekedeteket készítenek elő"; akcióik fő célja a Kossuth tér megszerzése. Ezeket a bizonyítékokat ismerhették meg az eddig szkeptikus ombudsmanok. A hivatal vezetői és az országgyűlési biztosok közösen hangsúlyozzák, hogy a kialakult helyzet kezelése széleskörű társadalmi összefogást igényel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!