Piroska
-11 °C
-2 °C

NBH: bővül a hazai kábítószerpiac

2007.03.30. 07:24
A hazai bűnözői körök külföldi kapcsolatok bevonásával leplezik a kábítószer- és cigarettacsempészetet, módszereik egyre kifinomultabbak, olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2006-ról szóló évkönyvében. Az elemzésből kiderül az is, hogy a csempészek alacsony rizikóval magas profitot tudnak szerezni az uniós tagállamok eltérő adózási rendszerei és az egységes ellenőrzés hiánya miatt. Magyarország egyre népszerűbb célpontja az illegális migrációnak.

Folyamatosan bővül a hazai kábítószerpiac, derül ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elmúlt évi tevékenységét értékelő, az interneten nyilvánosságra hozott évkönyvből. A lehetőségeket most újabb bűnözői körök szeretnék kihasználni, az illegális piacot ellenőrző csoportok azonban őrzik pozíciójukat, olvasható az évkönyvben. A kialakult versenyhelyzetben döntő jelentőségű lesz a bűnözői körök befolyásoló, érdekérvényesítő képessége.

Külföldi cégekkel fedezik magukat

Az NBH tavaly ellenőrzött egy kábítószer-kereskedelmet folytató, kiterjedt külföldi kapcsolatokkal rendelkező bűnözői csoportot. A társszervekkel végzett ellenőrzéskor megállapították, hogy a kábítószercsempész-hálózatot irányító magyar állampolgárok magyarországi cégeik mellett egy szomszédos országbeli, illetve egy nyugat-európai államban működő gazdasági társaság közreműködésével leplezték illegális akcióikat.

A vállalkozásokat fiktív tranzakciók utáni áfa-visszaigénylésre, úgynevezett körhinta-típusú áfacsalásra is felhasználták a bűnözők. Ennek lényege, hogy egy magyarországi kft. által gyártott, gyenge minőségű árukat külföldi cégek közreműködésével körbeutaztatják, és így minden országban jogosulatlanul visszaigénylik az általános forgalmi adót.

Az NBH elemzése szerint tavaly jelentősen emelkedett az EU külső határainál elkobzott csempészáru mennyisége, a lefoglalt áru csaknem 30-40 százaléka cigaretta volt. A tagországok becslései alapján az EU központi költségvetésének évente 200 millió euró kárt okoz a cigarettacsempészetből adódóan elmaradt vám- és adóbevétel.

Erősödik az intellektuális bűnözés a cigarettacsempészetben

Az elemzés leír egy új módszert is, amely ugyan a cigarettacsempészetben vált be, de valószínűleg sok más áru esetében is alkalmazzák: a bűnözői kör külföldi szállodában dolgozó kapcsolata révén folyamatosan megszerezte a szállóból kijelentkezők névsorát, majd a csempészek ezeket a neveket felhasználva címezték az illegális árut tartalmazó csomagokat. A külföldi kapcsolat - munkaköréből adódóan - átvehette a küldeményeket, így a csempészáru akadálytalanul célba jutott.

Az NBH szerint az intellektuális bűnözés egyre erősödik a cigarettacsempészetben, mert alacsony rizikóval magas profitot tudnak szerezni az uniós tagállamok eltérő adózási rendszerei miatt. További indok, hogy a közösségen belül hiányzik az egységes ellenőrző és szankcionáló rendszer.

A Vám- és Pénzügyőrség 2006-ban több mint egymillió karton cigarettát foglalt le. Iparági felmérések szerint ebben az évben a Magyarországon forgalomba került csempészett cigaretta arányát a tavalyi 22-ről 11 százalékra sikerült leszorítani.

Új módszerek az illegális migrációban

Az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnőtt az olyan afrikai országokból érkezők száma, akik - magyarországi tartózkodásuk legalizálása érdekében - névházasságot kötöttek. Az NBH szerint az érintettek illegálisan érkeztek az országba, és az illetékes idegenrendészeti hatóságnál különböző jogcímeken tartózkodás iránti kérelmet nyújtottak be. Amikor a hatóság ezt a kérelmet a feltételek hiányában elutasította, az érintett külföldiek névházasságot kötöttek magyar állampolgárságú nőkkel, majd családegyesítő vízum iránti kérelmet adtak be. Az esetek többségében a kérelmezők ügyében egy budapesti ügyvédi iroda járt el, teszi hozzá a hivatal.

Új módszer az is, hogy egyes ázsiai országok állampolgárai közül először a feleség érkezik Magyarországra, majd a menekültstátus megszerzését követően megjelenik a férje is, és családegyesítésre hivatkozva letelepedési engedélyért folyamodik. Az NBH elemzése azt mutatja, hogy Magyarország több távol-keleti állam számára egyre inkább célországgá válik, és egyre gyakrabban jelentkeznek a kifinomult módszerek, a korrupciós törekvések.