Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Munka nélkül kapnak pótlékot az ellenzékiek?

2008.03.26. 17:12
Bár az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülésein tavaly december óta nem vesznek részt, mégis felveszik az ezután járó fizetésüket a testület kereszténydemokrata és fideszes tagjai - tudta meg a Független Hírügynökség. Demeter Ervin (Fidesz) megerősítette, hogy az üléseken nem vesznek részt, azonban hangsúlyozta: a bizottság munkájában igen. Tóth Károly (MSZP) a testület alelnöke szerint az ellenzéki képviselők távolmaradásával a szakszolgálatok feletti parlamenti ellenőrzés gyengült.

Simicskó István (KDNP) a bizottság elnöke tavaly decemberben jelentette be, hogy a Fidesz és a KDNP frakciószövetségének tagjai a jövőben nem vesznek részt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülésein. Simicskó és Demeter mellett így Kövér László és Lezsák Sándor is azért maradnak távol az ülésektől, mert szerintük Laborc Sándor kinevezésének módja a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatói posztjára nem biztosítja a bizottság számára a parlamenti felügyeletet az NBH felett. Simicskó István azt kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc annak ellenére nevezte ki Laborc Sándort, hogy a főigazgató jelöltségét korábban a nemzetbiztonsági bizottság többsége nem támogatta.

Azóta a testület Tóth Károly (MSZP) vezetésével, valamint a MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es képviselők részvételével folyik. A négy ellenzéki december óta valóban nem vett részt egyetlen testületi ülésen sem, a fizetésüket azonban felveszik. Simicskó István bizottsági elnökként havi 278.280, míg a fideszes képviselők bizottsági tagként havi 162.330 forintot kapnak a képviselői alapfizetésük mellé.

Demeter Ervin elmondta: valóban felveszik a fizetésüket, hiszen a bizottság munkájában részt vesznek. Így írásban megtárgyalják az előterjesztéseket, részt vesznek azok parlamenti vitájában, vagy éppen írásbeli kérdéseket tesznek fel. Az ellenzéki képviselő azt is megerősítette, hogy a Fidesz és a KDNP kitart álláspontja mellett és amíg Laborc Sándor az NBH élén marad nem térnek vissza a bizottsági ülésekre.

Tóth Károly a testületet jelenleg vezető szocialista képviselő megerősítette, hogy a törvényhozásban vállalt szerepét a bizottság képes ellátni, hiszen az ellenzéki képviselők írásban is véleményezhetik és véleményezik is a bizottság elé kerülő előterjesztéseket. Az MSZP-s alelnök ugyanakkor kiemelte: a nemzetbiztonsági bizottságnak sajátos szerepe és feladatai vannak a szakszolgálatok ellenőrzése miatt és Simicskó István elnök, valamint a három fideszes tag távolmaradása ezt az ellenőrzést hátráltatja, illetve gyengíti. Tóth szerint kár, hogy egy személyi döntés miatt az ellenzéki pártok lemondanak az ellenőrzés nagyobbik feléről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!