Gusztáv
-4 °C
1 °C

Homoki visszautasítja a vádakat

2001.08.10. 15:56
Tagadta, hogy pénzt fogadott volna el a MíG-felújítás kapcsán egy orosz-német konzorciumtól Homoki János, a HM politikai államtitkára. Az Info Rádiónak azzal magyarázta hirtelen vagyongyarapodását, hogy felesége praktizáló szájsebész, aki ráadásul jelentős összeget örökölt első férje halála után. Közben a Legfőbb Ügyészségre megérkezett az első feljelentés, melyet egy magánszemély tett és azt állítja: a HM legfelső vezetése korrupciós pénzt fogadott el a MíG-felújításért lobbizó cégektől. Az ügyészek három napon belül döntenek a nyomozás elrendeléséről, megtagadásáról, esetleg feljelentés kiegészítésről.
Homoki János azt állítja, hogy nem fogadott el kenőpénzt a MiG-29-es vadászgépek felújítását végző német-orosz vállalkozástól. A Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára vagyongyarapodását az Info Rádiónak azzal magyarázta, hogy felesége praktizáló szájsebész, és jelentős vagyont örökölt első férje halála után.

Homoki János
A stop! szerdán azt adta hírül: korrupciós ügyről szerzett tudomást a nemzetbiztonsági hivatal a honvédségi vadászgép-beszerzés ügyében, mi több, a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb beosztású tagja ellen már közvetett bizonyítékok is rendelkezésre állnak. Az internetes lap szerint atitkosszolgáknak feltűnt a HM egyik vezetőjének, aki országgyűlési képviselő is, hirtelen meggazdagodása. Simicskó István, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági államtitkára a hír kapcsán úgy fogalmazott: Jelenleg nincs olyan információ a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) birtokában, amely teljes mértékben alátámasztaná a stop! állításait.

Elképesztő, hogy Magyarországon, ha valaki őszintén bevallja vagyoni helyzetét, rögtön korrupciógyanúba keverik - hangsúlyozta. Homoki Torgyán Józsefet sejti a hírbehozása mögött és kizártnak tartja, hogy a Fidesz volna a háttérben. A politikai államtitkár szerint jó a viszonya a Fidesszel, több politikussal is baráti viszonyban van. Elismerte ugyan, hogy tavaly Németországban járt, de cáfolta, hogy itt üzlet köttetett volna. Német államtitkár kollégája hívta meg és felajánlotta a német légierő 23 MiG-29-esét, melyet 2003-tól tudott volna átadni a német hadsereg. Homoki János nem tudott megfigyeléséről és úgy érzi, nem is szolgáltatott okot az ellenőrzésre.

A honvédelmi államtitkár közölte: fontolgatja, hogy rágalmazás miatt pert indít azok ellen a médiumok ellen, amelyek összefüggésbe hozták a nevét a korrupcióval.

A honvédségi vadászgépek felújításával kapcsolatos feltételezett visszaélések ügyében feljelentést juttatott el egy magánszemély a Legfőbb Ügyészséghez pénteken - közölte az ügyészség sajtóirodájának munkatársa az MTI-vel. Hozzátette: a Legfőbb Ügyészség illetékes főosztálya megkezdte a feljelentés vizsgálatát a szükséges intézkedések megtétele érdekében.