Mátyás
-6 °C
1 °C

Helyreigazítást kér MiG-ügyben a miniszter

2001.08.16. 16:30
Demeter Ervin helyreigazítást kért a stop! című internetes újságtól, mert szerinte a Nemzetbiztonsági Hivatal nem folytatott adatgyűjtést a MiG 29-esek felújítása kapcsán. A lap a múlt héten arról számolt be, hogy a HM egyik kisgazda csúcsvezetőjét megvesztegette a cadászgépek felújításáért lobbizó konzorcium. Trencséni Dávid, a lap főszerkesztője és egyben az írás szerzője viszont úgy látja: a miniszter nem jogi képviselője, hanem csak felügyelője a hivatalnak, így nem kérhet helyreigazítást a titkosszolgálat nevében, ezért nem közlik nyilatkozatát.
Helyreigazításra kérte a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter csütörtökön a stop! című internetes újságot. Demeter Ervin titkosszolgálati miniszter csütörtökön az MTI-nek elmondta: a polgári titkosszolgálatok nem folytattak nyomozást a MiG-ügyben. A miniszter utalt arra, hogy a kormány nemzetbiztonsági kabinetje február elején megtárgyalta és elvetette a MiG-29-es vadászrepülőgépek NATO-kompatibilissé tételére vonatkozó javaslatot.

"Nem tudom, hogy történt-e korrupciós kísérlet, de azt tudom, hogy a döntésnél a Magyar Köztársaság nemzetbiztonsági érdekei fognak dominálni, nem pedig egyéb szempontok" - fogalmazott Demeter Ervin.

A miniszter nem kérhet helyreigazítást

A stop! tájékoztatása szerint korrupciós ügyről szerzett tudomást a Nemzetbiztonsági Hivatal a honvédségi vadászgép-beszerzés ügyében. A lap azt írta: a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb beosztású vezetője ellen már közvetett bizonyítékok állnak a hivatal rendelkezésére.

Trencséni Dávid, botrányt kirobbantó internetes lap főszerkesztője Demeter nyilatkozatára reagálva az Indexnek elmondta: a tárcafő nem nyilatkozhat az NBH nevében, mivel ő csak felügyeletet lát el, nem pedig jogi képviseletet, így az ő kérésének nem tesznek eleget.

Trencséni arról is tájékoztatott: csütörtökön délelőtt megkereste Dobókay Gábor a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, s arra kérte, hogy vagy adja ki az informátorát vagy vonja vissza azt, hogy a hivatal alkalmazottja tájékoztatta a korrupció gyanújáról az internetes újságot. Trencséni semmiképpen nem adja ki az értesülés közlőjét, mivel véleménye szerint ez a sajtóetikával ellentétes.

A főszerkesztő annyit azonban már megtett az újság, hogy leírta: az informátoruk nem szerepel az NBH fizetési listáján. Trencséni ugyanakkor visszautasítja azt, hogya stop!-ra vagy bármilyen más magyar médiumra nyomást próbáljon gyakorolni a titkosszolgálat azért, hogy kiadják az informátorukat.

Az ügyészség dönt a nyomozásról

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálja a MiG-ek felújításával kapcsolatos feltételezett visszaélések ügyében tett feljelentést - közölte a Legfőbb Ügyészség (LÜ) sajtóirodájának munkatársa csütörtökön. Hozzátette: a LÜ nyomozás-felügyeleti főosztálya a feljelentést és az interneten talált egyéb információkat csütörtökön a nyomozó hivatalhoz továbbította, ahol három napon belül dönteni kell arról, hogy elrendelik-e vagy megtagadják a nyomozást.

A MiG-üggyel függ össze az arubai Torgyán-fotó is?

A Magyar Nemzet csütörtöki értesülése szerint a katonai hírszerzés egyik volt vezetője adott megbízást a Torgyán Józsefet és tanácsadóit kompromittáló, Aruba-szigeti felvétel elkészítésére. A volt felderítő ugyanis a MiG katonai vadászgépek felújításban érdekelt orosz fél és a kisgazda vezetésű honvédelmi tárca között épített kapcsolatokat, miközben megszervezte Torgyán és a korrupciós ügyben részt vevő tanácsadói megfigyelését is - írta a lap. Mint ismert, a kisgazda elnököt a karibi sziget tengerpartján ábrázoló felvétel tavaly januárban bejárta a magyar sajtót, de akkor még a miniszter költséges utazásainak illusztrálására szolgált.