Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kövér a titkosszolgálatok elbizonytalanításáról beszél

2004.07.26. 15:02
A Nemzetbiztonsági Bizottság kormánypárti többsége hétfőn támogatta titkosszolgálatok és a hírszerzés élére javasolt új vezetőket. Tóth András, a szolgálatokért felelős államtitkár szerint csupán annyi történt, hogy új feladatokhoz új embereket kerestek. Az ellenzék szerint az MSZP belső harcai valamint Medgyessyék azon szándéka vezetett a cseréhez, hogy elbizonytalanítsák a titkosszolgálatok munkatársait.
A kormánypárti képviselők szavazatával az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hétfői ülésén támogatásáról biztosította a Czukor József helyett az Információs Hivatal (IH) élére javasolt Zsohár Istvánt, és Galambos Lajost a Nemzetbiztonsági Hivatal új főigazgatóját. Az ellenzékiek Zsohár kinevezését ellenezték, Galambos esetében pedig tartózkodtak. Tóth András, a területért felelős államtitkár a vezetők leváltását a zárt ülésről kiszivárgó információk szerint azzal indokolta, hogy a szolgálatok között nagyobb együttműködésre és nagyobb teljesítményre van szükség.

Szánalmas színjáték

Kövér László, a bizottság fideszes elnöke az indoklást szánalmas színjátéknak nevezte, szerinte nem kaptak érdemi választ arra, milyen okok vezettek a vezetőcserékhez. Kövér úgy fogalmazott, hogy Tóth András szerint a menesztett IH vezető kinevezése 2002-ben helyes döntés volt, majd hozzátette, hogy a kormányfő és Kiss Péter kancelláriaminiszter is elégedett volt az eddigi főigazgató munkájával. Kövér elfogadhatatlannak nevezte, hogy Kiss Péter nem jelent meg a bizottság hívása ellenére sem.

Kövér szerint Tóth maga is elismerte, hogy nem vett részt a személyi kérdésekről szóló döntés előkészítésében, arról a miniszterelnök és Kiss Péter határozott. "Mivel nincsenek válaszok, ezért csak találgatni tudunk", mondta Kövér. Szerinte elképzelhető, hogy az MSZP belső, "személyzeti lobbiharca" vezetett a cseréhez, esetleg a kormány vezetői saját alkalmatlanságukat akarják leplezni a köztisztviselők menesztésével. Kövér elképzelhetőnek tartja, hogy egyszerűen a változtatásokkal a titkosszolgálatokat akarják elbizonytalanítani. Mert, véli Kövér, ha a titkosszolgálatok dolgoznak, akkor kiderülhetnek a K&H-brókerbotrányhoz hasonló szintű ügyek, amik veszélyesek a kormányra nézve.

Honorálták a hűséget?

A miniszterelnök július 16-i hatállyal mentette fel tisztségéből Czukor Józsefet, az Információs Hivatal főigazgatóját és Zsohár Istvánt, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét. Az utóbbit a diplomáciai pályára készülő Czukor helyére nevete ki, míg az NBH élén pedig Zsohár eddigi helyettese, Galambos Lajos lett az új főigazgató. Egyes híresztelések szerint Zsohár már 2002-ben felvette a kapcsolatot szocialista politikusokkal, hogy őt nevezzék ki az IH élére, aminek most jött el az ideje. Az ellenzék szerint ezzel honorálták, hogy nem engedte a brókerbizottság elnökének, hogy betekintsen a milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila lehallgatási jegyzőkönyveibe