Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Kövér a titkosszolgálatok elbizonytalanításáról beszél

2004.07.26. 15:02
A Nemzetbiztonsági Bizottság kormánypárti többsége hétfőn támogatta titkosszolgálatok és a hírszerzés élére javasolt új vezetőket. Tóth András, a szolgálatokért felelős államtitkár szerint csupán annyi történt, hogy új feladatokhoz új embereket kerestek. Az ellenzék szerint az MSZP belső harcai valamint Medgyessyék azon szándéka vezetett a cseréhez, hogy elbizonytalanítsák a titkosszolgálatok munkatársait.
A kormánypárti képviselők szavazatával az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hétfői ülésén támogatásáról biztosította a Czukor József helyett az Információs Hivatal (IH) élére javasolt Zsohár Istvánt, és Galambos Lajost a Nemzetbiztonsági Hivatal új főigazgatóját. Az ellenzékiek Zsohár kinevezését ellenezték, Galambos esetében pedig tartózkodtak. Tóth András, a területért felelős államtitkár a vezetők leváltását a zárt ülésről kiszivárgó információk szerint azzal indokolta, hogy a szolgálatok között nagyobb együttműködésre és nagyobb teljesítményre van szükség.

Szánalmas színjáték

Kövér László, a bizottság fideszes elnöke az indoklást szánalmas színjátéknak nevezte, szerinte nem kaptak érdemi választ arra, milyen okok vezettek a vezetőcserékhez. Kövér úgy fogalmazott, hogy Tóth András szerint a menesztett IH vezető kinevezése 2002-ben helyes döntés volt, majd hozzátette, hogy a kormányfő és Kiss Péter kancelláriaminiszter is elégedett volt az eddigi főigazgató munkájával. Kövér elfogadhatatlannak nevezte, hogy Kiss Péter nem jelent meg a bizottság hívása ellenére sem.

Kövér szerint Tóth maga is elismerte, hogy nem vett részt a személyi kérdésekről szóló döntés előkészítésében, arról a miniszterelnök és Kiss Péter határozott. "Mivel nincsenek válaszok, ezért csak találgatni tudunk", mondta Kövér. Szerinte elképzelhető, hogy az MSZP belső, "személyzeti lobbiharca" vezetett a cseréhez, esetleg a kormány vezetői saját alkalmatlanságukat akarják leplezni a köztisztviselők menesztésével. Kövér elképzelhetőnek tartja, hogy egyszerűen a változtatásokkal a titkosszolgálatokat akarják elbizonytalanítani. Mert, véli Kövér, ha a titkosszolgálatok dolgoznak, akkor kiderülhetnek a K&H-brókerbotrányhoz hasonló szintű ügyek, amik veszélyesek a kormányra nézve.

Honorálták a hűséget?

A miniszterelnök július 16-i hatállyal mentette fel tisztségéből Czukor Józsefet, az Információs Hivatal főigazgatóját és Zsohár Istvánt, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét. Az utóbbit a diplomáciai pályára készülő Czukor helyére nevete ki, míg az NBH élén pedig Zsohár eddigi helyettese, Galambos Lajos lett az új főigazgató. Egyes híresztelések szerint Zsohár már 2002-ben felvette a kapcsolatot szocialista politikusokkal, hogy őt nevezzék ki az IH élére, aminek most jött el az ideje. Az ellenzék szerint ezzel honorálták, hogy nem engedte a brókerbizottság elnökének, hogy betekintsen a milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila lehallgatási jegyzőkönyveibe

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!