Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Házon belül telepítettek kémprogramot az NBH rendszerébe

2008.09.16. 21:24
A Magyar Televízió (MTV) Híradójának információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal informatikai rendszerébe nem kívülről telepítették a kémprogramot, hanem azt valószínűleg egy volt NBH-s alkalmazott helyezte el a hivatal operációs rendszerében.

"Olyan speciális az NBH rendszere, hogy csak házon belül lehetett kémprogrammal betörni az informatikai hálózatba, ráadásul annak, aki ezt tette, nagyon ismernie kellett a hivatal operációs rendszerét" - hangzott el az MTV  Híradójában.

"Az az életszerű, hogy valaki bement és ott bent betette ezt a kémprogramot és aztán kijött" - nyilatkozta a műsornak Kürti Sándor, az adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. elnöke.

A Népszabadság kedden azt írta: kémprogramot telepítettek nyolc hónapja az NBH számítógépére, ennek felfedezését követően kezdődött el az a felderítés, amely múlt héten az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének feljelentéséhez vezetett.

A lap értesülése szerint a szakértői vizsgálatok hónapokig is elhúzódhatnak, mert az UD a titkosszolgálattól különböző okok miatt kilépett legjobb számítógépes szakembereket alkalmazta. Így tartani lehet például attól is, hogy a gépek olyan szoftvereket is tartalmaznak, amelyek, ha óvatlanul nyúlnak hozzájuk, megsemmisítik a lemezeken tárolt adatokat - olvasható a cikkben.

Az UD azért telepített kémprogramot az NBH egyik gépére - állítja a lap szakértőkre hivatkozva -, mert kíváncsi volt, mit tudnak vállalkozásukról, tevékenységükről egykori kollégáik. Abban ugyanis biztosak voltak, hogy figyelik őket. Arról senki nem nyilatkozott, hogy a kémprogram milyen információkat lopott ki az NBH rendszeréből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!