Valér
4 °C
8 °C

Külföldi kémek Magyarországon: az NBH éberségre int

2006.03.09. 06:49
Magyarországon sincs kevesebb külföldi hírszerző, mint más szövetséges országokban - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyvében. A diplomáciai, üzleti vagy tudományos szervezetek mögé bújó kémek elsősorban az itteni üzleti lehetőségek után kutatnak. Az NBH szerint a hazai felelős beosztású vezetők nem mindig választják meg kellő gondossággal munkatársaikat és üzleti partnereiket.

Arányosan a Magyar Köztársaságban sem tevékenykedik kevesebb ellenérdekelt hírszerző, mint más szövetséges országokban, ahol ez a jelenség nagyobb nyilvánosságot kapott - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tavalyi tevékenységét értékelő évkönyvben.

A kiadvány szerint a külföldi szolgálatok nálunk is a klasszikus módszert alkalmazzák: hírszerző tisztjeiket külképviseleteiken, diplomatának álcázva állomásoztatják. Az NBH szerint az itt dolgozó külföldi kémek "a törvényesség végső határáig - sőt, azon túl is - kihasználják a diplomáciai tevékenységből adódó lehetőségeket."

Fedett diplomaták és üzletemberek

A Magyarországon tevékenykedő hírszerzők nemcsak azzal foglalkoznak, hogy gyűjtik a jóhiszemű beszélgetőpartnereiktől kapott információkat. Az NBH szerint tudatosan olyan személyeket keresnek meg, akikkel a viszonyt elmélyíthetik, s akiknek felhasználhatják kapcsolatait. A hírszerzők a diplomáciai fedésen túl üzleti vagy tudományos fedést is alkalmaznak - olvasható a hivatal évkönyvében.

Az NBH elemzése szerint a külföldi hírszerzők tudatosan támaszkodnak a honosított és kettős állampolgárokra. Igyekeznek kiaknázni a kiválasztott személyeknek az általuk képviselt országhoz fűződő üzleti, kulturális, tudományos, családi kötődését. Segítőiket nemcsak a kormányzati intézményekben, hanem tudományos műhelyekben, gazdasági vállalkozásokban, sőt társadalmi-politikai szervezetekben is keresik.

Ma elsősorban üzleti céllal gyűjtenek információkat Magyarországon. A külföldi szolgálatok főként az általuk képviselt ország számára vonzó itteni befektetési, üzleti lehetőségeket kutatják. Emellett a kül- és biztonságpolitika hagyományosan fontos szegmensein túl szövetségi, illetve uniós irányultságú ismereteket gyűjtenek - írják a szerzők.

Éberség

Az NBH évkönyve megjegyzi, hogy a Magyarországon bizalmas munkaköröket betöltő vezetők nem mindig választják meg kellő gondossággal munkatársaikat és üzleti partnereiket. A kiadvány szerint "a közvélekedés az államtitoksértést kizárólag formálisan nézi, és tudatosan figyelmen kívül hagy mindent, ami ezt a nyílt társadalom viszonyai között örvendetesen magas küszöböt nem éri el."

A Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyve beszámol arról az esetről, amikor egy magát szövetséges állam polgáraként megjelölő férfi felajánlotta segítségét és közvetítését az egyik távol-keleti ország nukleáris programjában hasznosítható, nemzetközileg ellenőrzött forgalmú technikai eszközök beszerzésében. Ezzel párhuzamosan, a nemzetközi közösség álláspontja szerint szintén nukleáris programon dolgozó egyik közel-keleti ország is hasonló jellegű és tartalmú ajánlatot kapott.