Valter
16 °C
31 °C

Belső vizsgálat az NBH-nál

2008.03.13. 07:53
Az Egy-Másért ügy miatt indított vizsgálatot a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája koordinálja, és április 30-ig kell elkészíteni az erről szóló jelentést.

Belső vizsgálat kezdődött a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH), hogy kiderüljön, célszerű és eredményes volt-e az együttműködés a milliárdos adócsalással és csempészettel meggyanúsított Egymásért Alapítvány és az NBH között, írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Az Egymásért Egy-Másért Egészséges és Művelt Emberekért Kiemelkedően Közhasznú Nemzetközi Alapítvány (Egymásért Alapítvány) elnökét, Földesi-Szabó Lászlót a vám- és pénzügyőrség csempészéssel és sikkasztással gyanúsította meg 2007 áprilisában, és a szervezet ellen is eljárás indítottak. A vámosok áfa- és vámcsalás miatt kezdtek nyomozni a kuratóriumi elnök és mások ellen. A VPOP szerint 2005 és 2007 között több mint 170-szer kezdeményeztek vámmentes vámkezelést a Távol-Keletről származó konzervekre. Az első információk még 1,2 milliárdra tették a meg nem fizetett adók nagyságát, később már 34 milliárdos kárról is tudni lehetett.

Az Egymásért Alapítvány kuratóriumában több nemzetbiztonsági tiszt és szakértő is tagságot vállalt: Gyarmati György, az NBH korábbi megbízott főosztályvezetője, Galambos Lajos, az NBH volt főigazgatója, Simon Ibolya, az NBH volt munkatársa. Az alapítvány létrehozása pedig a nemrég elhunyt Nagy Lajos, az NBH legelső főigazgatójának ötlete volt. A jelek szerint ez eredményezte végül - csaknem egy éves késéssel - az NBH-n belüli vizsgálat megindítását.

Az NBH-n belüli vizsgálatot a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája koordinálja, és április 30-ig kell elkészítenie az erről szóló jelentését Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszternek.

Az Országgyűlés hétfői ülésén fogadta el az Egymásért alapítvány ügyeit vizsgáló bizottság jelentését, emlékeztetett a lap. Az országgyűlési határozat amellett, hogy felkéri a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert a célszerűségi és eredményességi vizsgálatra, azt javasolta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP), hogy vizsgálja meg, a tőle elvárható gondossággal járt-e el akkor, amikor lefolytatta az alapítványnak juttatott adományok vámmentességét ellenőrző eljárást. A Magyar Nemzet információi szerint a VPOP-nál az alapítvány elleni nyomozással párhuzamosan ennek ellenőrzése is megkezdődött.

A VPOP egyébként február 28-án tanúként kihallgatta Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját az Egymásért Alapítvány ügyében. Galambos az Egy-Másért ügy kipattanása után mondott le posztjáról, de őt még semmivel nem gyanúsítják.