Szilvásy nem szereti a kancelláriaminiszter szót

2006.06.07. 16:17
A jövőben a Miniszterelnöki Hivatal vezetője lesz felelős a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok működésének irányításáért, és változik a szolgálatok működéséről szóló törvény is, de a részletekről semmi nem derült ki Szilvásy György parlamenti meghallgatásán.

A kormány tervei szerint a jövőben a Miniszterelnöki Hivatal vezetője, személy szerint ő lesz majd felelős a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok működésének irányításáért, mondta el a Nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán Szilvásy György.

A szolgálatok működését szabályozó törvény jó, de néhány pontos tervezik módosítását. Mivel kétharmados törvényről van, még a beterjesztés előtt egyeztetnek az ellenzékkel.

Valamilyen költségvetési szigorra a szolgálatok is számíthatnak majd, de a "párhuzamosságok kiküszöbölésén" és a "hatékonyság javításával elérhető többletforrások megteremtésén" túl a miniszeterjelölt konkrétumokkal nem szolgált.

Ő sem szereti a kancelláriaminiszter kifejezést - mondta el Boros Péter kérdésére a jelölt. - Inkább a miniszterelnök "kabinetfőnökének" vagy "főbürokratának" tartja magát.

Demeter Ervin kérdéseit szakmainak túl precíznek minősítette, így nem adott választ arra, hogy a törvényt hol kellene módosítani, és a közigazgatási reform hogyan érinti majd a szolgálatokat. Még az is később derül ki, hogy konkrétan milyen szervezeti formában valósul meg majd az ő felügyelete, de biztosított mindenkit arról, hogy nem akar kézi vezérléssel beleszólni a szolgálatok működésébe.  • Bérelnék
  • Bankszámla