Hermina
15 °C
27 °C

Náci propaganda miatt aggódik az SZDSZ

2008.07.17. 10:38
Közösség elleni izgatás miatt tesz feljelentést Szabadai Viktor, az SZDSZ XIII. kerületi frakcióvezetője, miután a Hegedűs Gyula utca egyik társasházának pincéjében nyilvánosan levetítették a Jud Süss című náci propagandafilmet. Arra kérte továbbá a magánszemélyeket, hogy ingatlanjaikat ne adják bérbe náci propaganda terjesztésére.

A napokban a XIII. kerületi Hegedűs Gyula utca egyik pincéjében illegális filmvetítést tartottak, a Jud Süss című filmet mutatták be. A náci propagandafilm vetítése Magyarországon tiltott, csak külön engedéllyel mutathatják be nyilvánosan, ilyen lehet például egy tudományos konferencia. A XIII. kerületi SZDSZ a film nyilvános bemutatása miatt csütörtökön közösség elleni izgatás miatt feljelentést tesz a kerületi kapitányságon, közölte Szabadai Viktor, az SZDSZ XIII. kerületi frakcióvezetője.

A Jud Süss

A Jud Süss című náci propagandafilm 1940-ben készült Veit Harlan rendezésében, a munkálatokat Joseph Göbbels náci propagandaminiszter felügyelte. A film az antiszemitizmus beigazolásáról szól, így elferdítése az eredeti, Lion Feuchtwanger által írt novellának, bemutatásakor óriási sikert aratott a náci Németországban és számos európai országban, Magyarországon is, Svédországban azonban már 1941-ben betiltották. A filmet arra is használták, hogy ezzel készítsék fel az SS tagjait, akiket zsidók ellen küldtek, a koncentrációs táborok őreit, illetve a lakosság nem zsidó részét, akiknek a deportálásokkal kellett szembesülniük. A film akkoriban olyan hatás elérésére volt képes, hogy vetítése után gyakran jelentősen nőtt a zsidók elleni erőszak.

Megkérte továbbá a magánszemélyeket, hogy ingatlanjaikban ne biztosítsanak lehetőséget arra, hogy náci propagandára használják, ne adják bérbe olyan csoportoknak, akikről tudni lehet, hogy antiszemita rendezvényt akarnak tartani. Hozzátette, hogy a kerület 2007 őszén hozott egy rendeletet, mely szerint az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat nem adják ki, ha azokat náci propaganda terjesztésére akarják használni, hasonló álláspont kialakítására szólította fel a lakosságot.

A Gede fivérek szervezésében megtartott vetítés helyszíne azután lett a Hegedűs Gyula utca, hogy több fővárosi mozi, majd az újpesti plébánia sem nem vállalta a helyszín biztosítását. Utolsó megoldásként rendezték a náci propagandafilm vetítését az újlipótvárosi társasház pincéjében.

Szabadai Viktor szerint a kormányzati szerveknek tudniuk kéne arról, ha a fővárosban ilyen vagy hasonló rendezvényt tartanak, illetve arról, ha egy tiltott filmet vetítenek le. „Mi a garancia arra, hogy ez a jelenség nem lesz általános, és nem fognak sorozatosan hasonló eseményeket szervezni az ország több területén?” – tette fel a kérdést.