Mátyás
-6 °C
1 °C

Késve kapják meg pénzüket a civil szervezetek

2005.07.27. 07:51
Túlbecsült költségekkel, áltevékenységekkel kell kitrükközni a támogatásokat a Nemzeti Civil Alapprogramból, állítja több civil szervezet. A Magyar hírlapnak nyilatkozók szerint a késedelmes kifizetések létükben fenyegetik a magukat pályázatokból eltartó szervezeteket.

Több civil szervezetet is kilakoltatás fenyeget, mert késve kapják csak meg az állami pályázatokon elnyert pénzeket a Nemzeti Civil Alapprogramtól (NCA), írja a Magyar Hírlap. A késedelem legfőbb oka az alap bonyolult döntési mechanizmusa - egy pályázat négy közigazgatási szerven is átfut, mielőtt megkötnék a szerződést a nyertessel.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eredetileg a civil szervezeteket "megnyomorító" gyakorlat megváltoztatására bevezetett rendszerben is legfeljebb utófinanszírozásra futja, mondta el a Magyar Hírlapnak Sebestyén István kutató. Sebestyén szerint az NCA-nak nagy szerepe volt abban, hogy a korábbi főváros-centrikusságot kiegyenlítettebb szemlélet váltotta fel, ám hiába nyernek hatvan-hetven százalékban vidéki szervezetek a pályázatokon, a kifizetések késedelmei pont ezeket lehetetlenítik el.

Egy, a Magyar Hírlapnak a neve elhallgatását kérve nyilatkozó civilszervezeti munkatárs szerint a jelenlegi gyakorlat újra trükközésre kényszeríti a civileket. "Irreálisan magas összegekre pályázunk, mert a döntéshozók ennek úgyis csak a töredékét ítélik meg" - hozta fel példaként. A másik trükk, hogy a féléves programoknál az első félévben valamilyen áltevékenységre nyújtanak be pályázatot, hogy majd ebből finanszírozhassák a második félévi tevékenységet.

Az esélyegyenlőségi minisztérium adatai szerint az idén beérkezett 12 685 pályázatból 8 579-et kellett visszaküldeni hiánypótlásra. A megfelelően kitöltött pályázatokról érkező NCA-jegyzőkönyveket a minisztérium tizennégy napon belül jóváhagyja és szerződéskötésre visszaküldi.