László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismét megtámadták az újlipótvárosi jegyirodát

2008.04.08. 08:07
Kedden hajnalban két férfi betörte annak a Hollán Ernő utcai jegyirodának az ablakát, amire múlt héten Molotov-koktélt dobtak. A rendőrség elfogta az elkövetőket, egy 17 éves fiút és 43 éves társát. Hétfőn több száz ember tiltakozott a szélsőségesek támadása ellen, míg a szélsőjobbosok akcióján mindössze 20-30 fiatal vett részt.

Újabb támadás érte az újlipótvárosi Hollán Ernő utcai jegyirodát, keddre virradó éjszaka két férfi betörte az iroda ablakát, ám a rendőrök elfogták őket, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese Napkelte című műsorban.

Bozsó Zoltán elmondta, a két férfit a közelben álló rendőrök fogták el, majd előállították őket a XIII. kerületi kapitányságra, azóta kihallgatásuk is megkezdődött. Megjegyezte, "érdekes lehet, hogy történtek összefüggésben vannak-e a jegyiroda elleni korábbi támadással”.

A Független Hírügynökség szerint a tüntetés és a korábbi, a jegyiroda elleni molotov-koktélos támadás miatt visszatérően ellenőrző rendőrök látták meg, amint egy fiatal és egy középkorú férfi bedobja az ablakot kővel. A rendőrök elfogták a 17 éves fiatalembert és 43 éves társát, mondta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Kedden reggel a XIII. kerületi Rendőrkapitányságon előállították, kihallgatták, majd elengedték őket, mondta Bartha László őrnagy.

Közölte, a két támadó szabadlábon védekezhet, ellenük garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt indul eljárás. A két férfi érdemben nem adott magyarázatot arra, hogy miért törték be az iroda üvegét. A rendőrség még vizsgálja, van-e összefüggés az éjszakai és az egy héttel korábbi támadás között.

A kerület nem lehet helye semmilyen, a "szélsőjobb által szervezett rendezvénynek, fenyegetésnek, terrorcselekménynek, nem enged teret náci ideológiának" - mondta Tóth József a XIII. kerület polgármestere. Közleményében azt írta, felkéri a rendőrség központi és helyi szerveit a lakosság és a munkahelyek nyugalmának és biztonságának megvédésére.

Az ügy előzménye, hogy még március 20-án az iroda egyik alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére akart jegyet venni. Április 1-jén hajnalban Molotov-koktélt dobtak az irodára, ami teljesen kiégett, a tulajdonos a rendőrséghez fordult.

Hétfőn este több százan gyűltek össze a jegyiroda bejárata előtt, hogy tiltakozzanak egy szélsőjobbosok által meghirdetett akció ellen. Az ellendemonstráció egyik szervezője Szabó György, a XIII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője volt. Szabó elmondta, azért gyűltek össze, hogy a fasiszta kisebbséggel szemben megmutassák, sokkal többen vannak. A nagy létszámban kivonult rendőrök többször felszólították a több száz fős tömeget, hogy tegyék szabaddá az utat, mivel az emberek teljesen megtöltötték a kereszteződést. A spontán akció abbahagyására a rendőrség többször felszólított, Szabó György is arra kérte a résztvevőket, hogy térjenek haza.

A fekete nadrágot és bomberdzsekit, nyakukban árpádsávos kendőt viselő 20-30 fiatal szintén a jegyiroda elé vonult, ahol szóváltásba keveredtek az ellentüntetőkkel. A szélsőségek ellen tiltakozók azt skandálták, hogy "nácik haza!", míg a bomberdzsekis szélsőséges fiatalok azt válaszolták: "itthon vagyunk" . A rendőrök sorfalat álltak a két csoport között, hogy megakadályozzák az atrocitást, majd mozgósorfalat alkotva kiszorították a tömeget.

A BRFK hétfőn kora este közleményben tudatta: mindkét spontán demonstráció szervezőjével szemben gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tettek.

Gyurcsány blogjában hálálkodik

Gyurcsány Ferenc szerint a hétfői flashmob elleni tüntetéssel végre újra megmutatta magát a magyar antifasizmus, amiért hálás. Az a nem szokványos helyzet állt elő, hogy néhányan azok közül, "akiknek régóta elegük van már a szélsőségesek grasszálásából", ellentüntetést szerveztek, írja blogjában a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozza, végre azok voltak többen, akik határozottan és világosan azt mondták, elegük van a radikálisokból, a megfélemlítésből, abból, hogy egy hangos kisebbség bemocskolja normális nemzeti érzelmeinket, és tönkre tegye a demokratikus nyugalmat. Mint írta, akik ott voltak - köztük több politikus is - nevükön nevezték a jelenségeket, egyértelmű, világos "nácik haza!" felszólítást skandáltak, amit a szélsőségesek nem kértek ki maguknak, hanem azt válaszolták, hogy itthon vannak.

"Végre újra megmutatta magát a magyar antifasizmus is. A radikalizmussal szemben fellépő demokratikus sokaság egy csoportja nem félt felvenni a kesztyűt, nem hezitált, hanem odament és kiállt elveiért" - fejtette ki. "Sokak, sokunk hitét erősítették, hogy vannak, akik megküzdenek. Köszönöm, hogy ilyenek voltak!" - olvasható a kormányfő blogjában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!