Ismét megtámadták az újlipótvárosi jegyirodát

2008.04.08. 08:07
Kedden hajnalban két férfi betörte annak a Hollán Ernő utcai jegyirodának az ablakát, amire múlt héten Molotov-koktélt dobtak. A rendőrség elfogta az elkövetőket, egy 17 éves fiút és 43 éves társát. Hétfőn több száz ember tiltakozott a szélsőségesek támadása ellen, míg a szélsőjobbosok akcióján mindössze 20-30 fiatal vett részt.

Újabb támadás érte az újlipótvárosi Hollán Ernő utcai jegyirodát, keddre virradó éjszaka két férfi betörte az iroda ablakát, ám a rendőrök elfogták őket, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese Napkelte című műsorban.

Bozsó Zoltán elmondta, a két férfit a közelben álló rendőrök fogták el, majd előállították őket a XIII. kerületi kapitányságra, azóta kihallgatásuk is megkezdődött. Megjegyezte, "érdekes lehet, hogy történtek összefüggésben vannak-e a jegyiroda elleni korábbi támadással”.

A Független Hírügynökség szerint a tüntetés és a korábbi, a jegyiroda elleni molotov-koktélos támadás miatt visszatérően ellenőrző rendőrök látták meg, amint egy fiatal és egy középkorú férfi bedobja az ablakot kővel. A rendőrök elfogták a 17 éves fiatalembert és 43 éves társát, mondta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Kedden reggel a XIII. kerületi Rendőrkapitányságon előállították, kihallgatták, majd elengedték őket, mondta Bartha László őrnagy.

Közölte, a két támadó szabadlábon védekezhet, ellenük garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt indul eljárás. A két férfi érdemben nem adott magyarázatot arra, hogy miért törték be az iroda üvegét. A rendőrség még vizsgálja, van-e összefüggés az éjszakai és az egy héttel korábbi támadás között.

A kerület nem lehet helye semmilyen, a "szélsőjobb által szervezett rendezvénynek, fenyegetésnek, terrorcselekménynek, nem enged teret náci ideológiának" - mondta Tóth József a XIII. kerület polgármestere. Közleményében azt írta, felkéri a rendőrség központi és helyi szerveit a lakosság és a munkahelyek nyugalmának és biztonságának megvédésére.

Az ügy előzménye, hogy még március 20-án az iroda egyik alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére akart jegyet venni. Április 1-jén hajnalban Molotov-koktélt dobtak az irodára, ami teljesen kiégett, a tulajdonos a rendőrséghez fordult.

Hétfőn este több százan gyűltek össze a jegyiroda bejárata előtt, hogy tiltakozzanak egy szélsőjobbosok által meghirdetett akció ellen. Az ellendemonstráció egyik szervezője Szabó György, a XIII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője volt. Szabó elmondta, azért gyűltek össze, hogy a fasiszta kisebbséggel szemben megmutassák, sokkal többen vannak. A nagy létszámban kivonult rendőrök többször felszólították a több száz fős tömeget, hogy tegyék szabaddá az utat, mivel az emberek teljesen megtöltötték a kereszteződést. A spontán akció abbahagyására a rendőrség többször felszólított, Szabó György is arra kérte a résztvevőket, hogy térjenek haza.

A fekete nadrágot és bomberdzsekit, nyakukban árpádsávos kendőt viselő 20-30 fiatal szintén a jegyiroda elé vonult, ahol szóváltásba keveredtek az ellentüntetőkkel. A szélsőségek ellen tiltakozók azt skandálták, hogy "nácik haza!", míg a bomberdzsekis szélsőséges fiatalok azt válaszolták: "itthon vagyunk" . A rendőrök sorfalat álltak a két csoport között, hogy megakadályozzák az atrocitást, majd mozgósorfalat alkotva kiszorították a tömeget.

A BRFK hétfőn kora este közleményben tudatta: mindkét spontán demonstráció szervezőjével szemben gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tettek.

Gyurcsány blogjában hálálkodik

Gyurcsány Ferenc szerint a hétfői flashmob elleni tüntetéssel végre újra megmutatta magát a magyar antifasizmus, amiért hálás. Az a nem szokványos helyzet állt elő, hogy néhányan azok közül, "akiknek régóta elegük van már a szélsőségesek grasszálásából", ellentüntetést szerveztek, írja blogjában a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozza, végre azok voltak többen, akik határozottan és világosan azt mondták, elegük van a radikálisokból, a megfélemlítésből, abból, hogy egy hangos kisebbség bemocskolja normális nemzeti érzelmeinket, és tönkre tegye a demokratikus nyugalmat. Mint írta, akik ott voltak - köztük több politikus is - nevükön nevezték a jelenségeket, egyértelmű, világos "nácik haza!" felszólítást skandáltak, amit a szélsőségesek nem kértek ki maguknak, hanem azt válaszolták, hogy itthon vannak.

"Végre újra megmutatta magát a magyar antifasizmus is. A radikalizmussal szemben fellépő demokratikus sokaság egy csoportja nem félt felvenni a kesztyűt, nem hezitált, hanem odament és kiállt elveiért" - fejtette ki. "Sokak, sokunk hitét erősítették, hogy vannak, akik megküzdenek. Köszönöm, hogy ilyenek voltak!" - olvasható a kormányfő blogjában.  • Hírek
  • Hírek