Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Keresik a kormányzati negyed helyét

2006.09.29. 18:11
Gőzerővel folyik a kormányzati ingatlanok értékbecslése, mindeközben a Kincstári Vagyoni Igazgatóság elsősorban önkormányzatoktól várja a javaslatokat az új kormányzati negyed helyszínére.

Javaslatokat kér a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) a tervezett új kormányzati negyed elhelyezésére alkalmas terület kiválasztására - az erről szóló felhívást az igazgatóság pénteken tette közzé.

Bárki javasolhat helyszínt

A KVI elsősorban a kerületi önkormányzatoktól jelentkezését várja, de javaslatot tehet bármely szervezet, személy - előbbiek közösen is - feltéve, ha azt véleményezteti azzal az önkormányzattal, amelynek közigazgatási határán belül a javasolt terület elhelyezkedik, olvasható a felhívásban.

A Fővárosi Önkormányzat közreműködésével zajló eljárás célja, hogy a KVI számára a kormányzati negyed elhelyezésére vonatkozó kormányzati döntés előterjesztését megalapozza. Az eljárási dokumentáció megvásárlásának és a javaslatok beadásának határideje 2006. október 27., a javaslatok értékelését a KVI által felkért bírálóbizottság végzi. A pályázatok értékelése után a bizottság javaslatot tesz a kormányzati negyed elhelyezésére leginkább alkalmas területekre, és jutalomban részesíti a legszínvonalasabb ajánlatokat.

Mindenki maga fizetheti a számlát

A közlés kitér arra, hogy az eljárás során minden javaslattevő maga viseli a részvételével kapcsolatosan felmerült összes költséget.

A fejlesztést a kormány a költségvetést, illetve az államadósságot nem terhelő módon, magánerő bevonásával kívánja végrehajtani. Az állami szervezetek új elhelyezésétől azt is várja a kormány, hogy a jelenlegi költségvetést terhelő ilyen irányú fenntartási kiadások jelentősen mérséklődnek, írta a KVI.

Folyamatosan végzi a pályázaton kiválasztott Immo-Bill Rt. és a Reorg Rt. alkotta konzorcium a 250 millió forint feletti kormányzati ingatlanok értékbecslését, mondta Barna István, az Immo-Bill Rt. vezérigazgatója.

Elmondta, nem tudják, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vagyonkezelésébe tartozó kormányzati ingatlanok közül melyik meghirdetése aktuális, egymás után intézik a nagy értékű ingatlanok értékbecslését. Az első ingatlanra vonatkozó dokumentációt jövő héten küldik el véleményezésre a KVI-nek, de már a többi is készül.

Hozzátette, év végéig kell a 30 ingatlan értékét felmérniük, elkészíteni a 40-50 oldalas dokumentumot. Ismertetése szerint az értékelés keretében egyebek mellett a városrendezési szabályokat, az épületek fizikai kondícióját, a végzett felújításokat és ezeknek az ingatlan értékére gyakorolt hatását, a parkoló-, illetve garázskialakítási lehetőségeket vizsgálják. Emellett ismertetik a műemléki korlátozásokat, valamint a funkciók megváltoztatásához szükséges engedélyeket.

A Magyar Állam tulajdonában álló, és a kincstári vagyonkörbe tartozó 50 darab (+/- 20 százalék) bruttó 250 millió forint feletti értékű ingatlan forgalmi értékbecslésére június végén írt ki pályázatot a KVI. A nyertes konzorcium ingatlanonként bruttó 633 600 forint fajlagos áron vállalta a munkát, kivételes (listán kívüli) rendelés esetén ingatlanonként 720 000 forintot, a műemléki érték meghatározásához négyzetméterenként 60 forintot számít fel a Közbeszerzési Értesítőben megjelent közlés szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?