Benedek
-4 °C
5 °C

Nem lesz garanciatörvény

2005.11.14. 18:20
Az MSZP nemzeti minimumról szóló határozati javaslatáról, és a Fidesz garanciatörvényéről egyeztetett a miniszterelnök meghívására hétfőn a négy pártelnök valamint Szili Katalin házelnök. A megegyezésből nem lesz semmi, de Gyurcsány újabb javaslatra készül.

Bevallása szerint sosem kapott még "ilyen meghívást" Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, mint amilyet hétfőn Gyurcsány Ferenc produkált. A kormányfő "személyeskedő felszólalása után" invitálta Orbánt a többi pártelnökökkel együtt dolgozószobájába. A pártvezetők a Fidesz garanciatörvény-javaslatáról és az MSZP nemzeti minimumnak nevezett javaslatáról akartak egyeztetni.

Ragaszkodik a garancitörvényhez


Tekintse meg képeinket!

A hétfő délutáni, alig húszperces találkozó eredmény nélkül zárult. A miniszterelnök parlamenti dolgozószobájából külön-külön távozó pártelnökök mind csalódottan, és a másikat okolva számoltak be a találkozó eredménytelenségéről. Orbán Viktor szerint a szocialisták javaslata általánosabb kérdéseket vet fel, ezért azt a garanciatörvény praembulumában tervezik előterjeszteni.

A Fidesz elnöke megismételte, azt akarják elérni, hogy a víz, a gáz, a villany díja ne emelkedhessen az infláció feletti mértékben, és hogy az áfát időben visszatérítsék a vállalkozóknak. A volt kormányfő azt kérte a kormányfőtől, hogy már a szerdai kormányülésen tárgyaljanak a törvénytervezetről. Orbán tapasztalatát összegezve azt mondta, hogy az emberek csak a kétharmados törvényben látnak garanciát.

Kártékony dolog

Dávid Ibolya a találkozó után kijelentette, a "PR-akciókban elvész a lényeg". Szerinte az MSZP hétpontos javaslata kívánságjavaslat, a Fidesz ötpontos javaslata pedig nem kétharmados és nem alkotmányos kérdés. Az MDF elnöke úgy vélte, hogy a két javaslat egybegyúrása "elég kártékony dolog".

Hiller István a bizalmatlanság légköréről számolt be az újságíróknak. A szocialisták elnöke meglepetésének adott hangot amiatt, hogy a Fidesz törvényjavaslatát Orbán Viktor nem írta alá. Hiller kijelentette, a törvénytervezetben első olvasatra nem talált semmit, amely az ország valós helyzetét akarná megoldani.

Az Index kérdésre, hogy mi történt a találkozón, Kuncze Gábor SZDSZ-es elnök azt mondta, hogy "telerajzolták a kifestőkönyvüket és hazamentek".

Sakkban tartják egymást?


Klikk a képre!

A kormányfő a pártelnökök távozása után sajtótájékoztatón mondta el saját verzióját. Szerinte arra lenne szükség, hogy az egymást váltó politikai erők ne tartsák sakkban egymást. A kormányfő két alapkérdésről tárgyalna: az EU-bevezetésének (2010-es) időpontjáról és az ország 2007-2013 közötti fejlesztéspolitikájáról.

"Új megegyezésre van szükség a köztársaságról" - mondta. "Tizenöt évvel a rendszerváltás után tegyünk kísérletet arra, hogy a jövőről beszéljünk, és ahol kell és lehet, közös programot fogalmazzunk meg".

Gyurcsány szerint Orbán csak a saját javaslatáról akart tárgyalni. "Nem nemzeti diktátumról van szó", fejtegette annak kapcsán, hogy szerinte a Fidesz elnöke beleszeretett a saját javaslatába. A következő tíz napban az "új megegyezés a köztársaságért" javaslatát akarja kifejteni.