Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Semmi újat nem ígértek a tőzsdének

2006.03.21. 20:48

A négypárti vitából, ahogyan az várható volt, nem derült ki semmi érdemi arról, milyen hatása lehet az értéktőzsde működésére az egyik vagy a másik politikai oldal győzelme. Mind a négy párt megerősítette, hogy a gazdaság fontos barométerének tekinti az értéktőzsdét - egy tőzsdei vitán ez nem volt túlságosan meglepő. Természetes, hogy a kormányoldal képviselői szerint a kormány jó intézkedéseinek (is) köszönhetően emelkedett négy év alatt háromszorosára a tőzsdeindex, ahogyan az is, hogy az ellenzéki politikusok - főként Varga Mihály - elsősorban a tőzsdére negatívan ható intézkedéseket emelte ki. A vita szinte egyetlen új eleme az volt, hogy Varga - aki várhatóan pénzügyminiszter lesz egy Fidesz-győzelem esetén - ígéretet tett arra: eltörlik a kormány 100 lépés programjában elfogadott tőzsdei árfolyamnyereségadót.

A vita előtt úgy tűnt, hogy az MSZP és az SZDSZ határozottan, az MDF mérsékelten támogatja a privatizációt, a Fidesz ellenzi (emlékezhetünk a Budapest Airport eladására). Ezzel szemben Varga Mihály több olyan kijelentést tett, ami alapján úgy tűnhet, hogy enyhült a párt privatizációellenessége, igaz, a Fidesz-programban nem találtunk erre utaló jeleket. Mind a négy párt élékítené a lakossági tőzsdei befektetési kedvet, ám azon kívül, hogy a középiskolában tanítani kellene pénzügyi ismereteket, túl sok ötlet nem hangzott el.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Négypárti élő vitát közvetít a Magyar Televízió. Privatizációról, befektetésekről és a haszonról csap össze Katona Kálmán (MDF), Kóka János (SZDSZ), Varga Mihály (Fidesz) és Veres János (MSZP).

  Korábban Áder János fideszes frakcióvezető és Kóka János már összecsapott.

 • A vitát moderáló Baló György váratlan kérdéssel indít: ki tőzsdézik, és mennyivel?

  Veres János bevallja, hogy körülbelül húszezer forintnyi részvénye van. Varga Mihály is tőzsdézik, de titkolózva csak annyit áérul el, hogy a vagyonnyilatkozatában szerepel, hogy mennyi részvénye van. Kóka Jánosnak volt és van is saját részvénye, most is van, de hogy milyen, azt nem tudja, mert vagyonkezelésbe adta. Katona Kálmán szintén vagyonkezelésben forgatja részvényeit.

 • Veres János azt szeretné, hogy az MSZP választási győzelme esetén több pénz legyen a tőzsdén. A babakötvény miatt is növekedni fog a tőzsde befolyása, állítja.
 • Varga Mihály attól fél, hogy 3-1 arányban alulmarad a vitán, ha szavazással döntenek a kérdésekről. SzerinteNem a kormány jó teljesítménye okozza a tőzsde jó teljesítményét.
 • A négy vitázóból Kóka János a legnagyobb részvényes: 2004 végi miniszteri vagyonbevallásában kétmillió forintnyi hazai részvényről adott számot. A fideszes Varga Mihály azt mondta, a képviselői vagyonbevallásában látható, mennyi részvénye van, a válasz: 500 000 forint. Képviselői vagyonnyilatkozata szerint Veres Jánosnak 20 000 forintnyi részvényt birtokol. Katona Kálmán nem országgyűlési képviselő, így neki nincs nyilvános vagyonbevallása.
 • Veres János úgy véli, az elmúlt négy évben azért is emelkedett háromszorosára a tőzsdeindex, mert a kormány megfelelő intézkedéseket hozott.
 • Amíg a négy politikus arról győzködi a szavazókat, hogy szereti a gazdaság élénkítését és a tőzsdét, addig ne feledkezzünk el arról sem, hogy a tőzsde és a gazdasági szereplők szeretik-e a politikusokat.

  Gyurcsány Ferenc már nem sokkal miniszterelnökké választása után gyászszalagot kapott a tőzsdétől, pedig akkor még nem is döntöttek az árfolyamnyereség-adóról. Azóta a két oldal közötti viszony az új adónem ellenére is enyhült, így egy március eleji elemzői felmérés szerint a Fidesztől inkább fél a tőzsde, ugyanakkor egy egy héttel későbbi elemzés szerint a makrogazdaság egészére jobb hatással lehet a Fidesz győzelme.

 • Kóka János szerint két koncepció vitatkozik, az egyik oldal hisz a gazdaságban, a másik nem, mert luxusprofitról beszél. A tőzsdére több cég kellene, ezen dolgozik is a kormány. Meg kell tanítani az embereket is a tőzsdézésre.
 • Varga azt ígéri, a tőzsdei árfolyamok nyereségét - az MSZP-vel szemben - nem adóztatná meg a Fidesz-kormány.
 • A kamatadót és a haláladót is el kellene törölni, mert így több pénz jutna a tőzsdére, mondja Katona Kálmán.
 • Veres vitába száll Vargával és azt mondja, nincs árfolyam-nyereségadó, és 2007-től kedvezményes adózási lehetőség lesz a tőzsdei jövedelmek után.
 • Katona Kálmán a tőzsdére vihető állami vállalatok között említi többek között a Szerencséjáték Rt.-t vagy a Magyar Villamos Műveket. Ezek jó állapotban lévő társaságok, amelyek jelentős élénkítést hoznának a tőzsdére, érvel.
 • Varga Mihály azt mondta, a privatizációt nem kell ortodox módon felfogni, mindent eladni vagy megtartani. Vagyongazdálkodásra kell berendezkedni. Nagy cégből kevés maradt, a Malévot eladnák.
 • Kóka azt kérdezi Vargától, hogy ez párt-, vagy személyes álláspont-e. Azért kérdezi, mert a Budapest Airport eladásában hatalmas zavart okoztt a Fidesz, ugyanis azt mondták, visszavennék, ha csak egy kicsi esély is van.
 • Varga válaszul a cselekvő nemzet programját mutatta be, ebben Kóka is választ talál a kérdésére. Az elmúlt évek vagyonfelélése szerinte sehová sem vezetett.
 • Katona Kálmán A normális Magyarország programra hivatkozik, és azt mondja, megfelelő privatizációs stratégiák mentén kell haladni, nem kell száz százalékosan privatizálni.
 • Az állami bürokráciában mindannyian kevésbé hisznek, mint a magántulajdonban, mondja Kóka. Szerinte a magántulajdonos a saját vagyonára is jobban vigyáz.
 • Továbbra is a privatizációhoz való viszonyt boncolgatják. Veres János szerint Paksot, az állami erdőgazdaságokat nem kellene privatizálni, a posta viszont megérett rá, mert szép eredményeket ért el az elmúlt években. Úgy véli, a Volánokat nem lehet privatizálni, mert nincs szabályozás arról, hogy az állam mennyit fizet a cégeknek. Ha van szabályozás, akkor a közlekedésben is lehet privatizálni.
 • Varga Mihály azt mondta, a Fidesz a kormányra kerülése esetén folytatná a mérsékelt privatizációt, eladnák egyebek mellett a Malévot. Arra a kérdésre, hogy ez a saját véleménye vagy a Fidesz álláspontja-e, azt mondta, meg kell nézni a párt programját, abból kiderül.

  Megnéztük. A "privatizáció" szó kétszer szerepel a programban, idézzük mindkettőt: "A magyar vasút másfél évszázados működésének mélypontján van. A megoldás azonban nem a privatizáció, ellenkezőleg", valamint: "Az egészség nem üzlet, ezért nem engedjük sem a nyílt, sem a bújtatott privatizációt."

  Ezek szerint mégsem derül ki, hacsak nem más programunk van, mint Varga Mihálynak.

 • Kóka azt mondja, vannak magán közlekedési társaságok most is, ezek tiszták, pontosak, ez a jövő. Szerinte gyorsabban ütemben kell privatizálni annál, mint ahogy az MSZP gondolja.
 • Varga Mihály szeint a következő kormánynak az államháztartást kell rendbehoznia, az államháztartási hiány, az adósság nem volt rendezett, a tőzsdének sem kedvezett. Úgy véli, túlköltekező, a közvagyont felélő állam volt négy évig. A magyar cégek inkább Varsóban vezették be részvényeiket, regionális lemaradásban vagyunk.
 • Bizonyára megtréfálta az emlékezete Varga Mihályt, a Mol-részvényeket ugyanis 2004-ben hazai kisbefektetőknek is értékesítették. A ma 20 ezer forint fölötti áron forgó részvényeket 6500 forintért akkor értékesítették.
 • A kormányoldal szerint Orbán a nyugdíjasokat veszélyezteti azzal, hogy 29-ről 19 százalékra csökkentené a tb-járulékot. Veres János annak kapcsán reagált erre, hogy Varga Mihály azt mondta: az önkéntes nyugdíjpénztárak rendszerébe átlépést az állami nyugdíjpénzek védelme miatt állították le kormányra kerülésük után.

  Természetes, hogy két és fél héttel a szavazás előtti mindenki idegeskedik a nyugdíjasok miatt. Olyan azonban még nem volt, hogy a tb-alapok hiányát - volt az bármilyen nagy - a központi költségvetés ne pótolta volna ki.