Nehezedik a határon túliak állampolgársághoz jutása

2004.11.24. 16:22
A jogharmonizáció miatt a jelenlegi egy-két éves várakozás helyett csak három-öt évre hosszabbodhat a határon túli magyarok állampolgársághoz jutása, ha a jogharmonizáció jegyében meg kell szüntetnünk a pozitív diszkriminációt. A bevándorlási hivatal vezetője azt mondta letelepedési engedélyért is csak később folyamodhatnak majd a jövőben áttelepülni szándékozók.
Az eddigi egy-két éves várakozás helyett három-öt év is eltelhet, mire egy határon túli magyar állampolgárságot kaphat, ha Magyarország eleget tesz jogharmonizációs kötelezettségének, közölte a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója szerdán.

Megszűnik a kedvezményes letelepedési engedély

Magyarország a jövőben várhatóan nem tud kedvezményes letelepedési lehetőséget biztosítani a határon túli magyar nemzetiségűek számára, mert az uniós jogszabályok ezt tiltják, így állampolgárságért is csak évekkel később folyamodhatnak, mondta Végh Zsuzsanna, az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának ülése után. A testület ülésén Gál Zoltán MSZP-s képviselő kérdésére került szóba a jogharmonizáció ügye.

Hozzátette, a jelenlegi magyar jogszabályok értelmében a határon túli magyarok lényegében várakozási idő nélkül kaphatnak letelepedési engedélyt, majd egy év után már kérhetik az állampolgárságot. A nem magyar nemzetiségűeknek ugyanakkor legalább három évet kell várniuk arra, hogy letelepedési engedélyért folyamodhassanak, ráadásul az unió a jövőben várhatóan szigorítja, és öt évre emeli ezt az időszakot.

Tilos a megkülönböztetés

"Minden menekültügyi és idegenrendészeti szabályozásban tilalmazott bármiféle megkülönbözetés, (...) akár pozitív, akár negatív". A közösségi jogszabályok tiltják a migránsok közötti különbségtételt, miközben a magyar jogszabályok egy szűk körben ezt még lehetővé teszik - mondta Végh Zsuzsanna.

Közölte: "A hatályos idegenrendészeti jogszabályok között van egy kedvezményes lehetőség, eszerint a magát magyar nemzetiségűnek valló személynek nem kell három évig folyamatosan (...), jogszerűen itt élnie ahhoz, hogy letelepedési engedélyért folyamodjon, szemben a többi külföldivel".

"Előfordulhat, hogy a jövőben ezzel a kedvezményes lehetőséggel a letelepedés vonatkozásában a magyar nemzetiségűeket érintően már nem fogunk tudni élni" - tette hozzá. Az idegenrendészeti törvény jövő évi módosítása során várhatóan felül kell vizsgálni a határon túli magyarokat érintő letelepedési kedvezményt.

A főigazgató ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az állampolgársági jogalkotásra nem vonatkozik uniós norma, arra nincs kötelező előírás. Így tehát a várhatóan egységessé váló letelepedési idő után a magyar állam továbbra is különbséget tehet az állampolgárság megadásában magyar és nem magyar nemzetiségű között.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla