Ágnes
-1 °C
2 °C

A miniszterelnök ultimátumot intézett Némethez

2003.11.07. 16:34
A kormányfő nemrégiben határozottan közölte Németh Imrével, leváltja az FVM éléről, amennyiben a csatlakozástól számítva a mezőgazdasági termelők nem tudnak hozzájutni az uniós támogatáshoz. A hírt a kormányszóvivő cáfolta. A szakértők nem támasztják alá a miniszter optimizmusát a "kifizetőügynökség" időben való felállítása kapcsán.
Ha nem sikerül kiépíteni az uniós agrártámogatások igénybevételéhez szükséges agrárintézményi hátteret jövő év májusáig, azaz a csatlakozásig, akkor Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek távoznia kell - tudta meg a Világgazdaság. A lap úgy értesült, hogy az agrártárca első emberével ezt Medgyessy Péter miniszterelnök egy-két héttel ezelőtt határozottan közölte.

Egyes információk szerint Németh Imre akkor is úgy nyilatkozott, hogy teljesíthető az elvárás. A miniszter egyébként eddig is mindig hasonlóképpen szólt a témáról, annak ellenére, hogy a szakértők nem támasztják alá optimizmusát - írja a Világgazdaság.

Azt a miniszterelnök is elismeri, hogy több kormány mulasztása eredményezte a késlekedést, nem feltétlenül a jelenlegi vezetés hibája, ám szakértők elismerik, hogy a kormányváltás óta is jelentősek a hiányosságok.

A Magyar Nemzet kedden - a Hír TV-re hivatkozva - arról írt, hogy újabb minisztercserére készül a kormány; értesülésük szerint Németh Imrét Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár követheti a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca élén.

Nincs napirenden Németh Imre távozása a kormányból - közölte a kormányszóvivő pénteken. "A minisztérium vezetésének meg kell küzdenie az Orbán-Torgyán-kormány örökségével. Azzal, hogy egy tanulmányon kívül semmit nem hagytak az utódokra" - olvasható a közleményben.

Gál J. Zoltán hozzáteszi: a tárcának ezért hat év feladatát kell két év alatt elvégeznie. "Az elmúlt másfél évben elért eredmények jogossá teszik az optimizmust: a magyar gazdák a csatlakozás után hozzájuthatnak az őket megillető uniós támogatásokhoz" - áll a közleményben.