Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hülye vagy! Takarodj!

2003.04.07. 17:08
Visszaadja mandátumát a fideszes Tóth Imre, ha bebizonyosodik, hogy azt mondta egy sarkadi fórumon a vidékfejlesztési miniszternek: "Takarodj!". Ha az ellenkezője derül ki, a miniszter távozását várja el. A képviselő sérelmezi, hogy Németh Imre lehülyézte őt, ezt Németh elismeri és sajnálja is, de a sarkadi polgármestert hibáztatja a történtekért.
Tóth Imre fideszes képviselő, Sarkad polgármestere, a parlament ülésén az interpellációk órájában egy európai uniós fórumon történtek miatt azt a kérdezte a miniszterelnöktől, lehet-e vidékfejlesztési miniszter az, aki nagy nyilvánosság előtt lehülyézi a mezőgazdaság aktuális problémáit felvető polgármestert.

"Polgármester úr ön hülyeségeket beszél"

A fideszes képviselő az esetet ismertetve elmondta, hogy Németh Imre egy sarkadi rendezvényen nem hallgatta végig a mezőgazdasági problémákat felvető helyi polgármestert, hanem közbevágott: "Polgármester úr, ön hülyeségeket beszél, fejezze be, ön agitációt folytat." Tóth Imre jelezte, erre az "ingerült, fennhéjázó" közbeszólásra a városban nem kívánatos személynek nevezte a minisztert, aki erre "mintegy kiebrudalta" őt a fórumról.

Németh Imre sajnálkozik

A miniszterelnök helyett válaszoló Németh Imre elmondta, hogy a fórum kiváló hangulatú, konstruktív rendezvény volt, egészen addig, amíg Tóth Imre polgármester utolsó hozzászólóként szót nem kért. A polgármester tíz percen át ellenkampányt folytatott, oda nem illően számon kérte a Medgyessy-kormány ígéreteit, és valótlanságokat állított. A szaktárca vezetője elismerte, hogy erre reagálva valóban azt mondta, a polgármester "hülyeségeket beszél". Megjegyezte, helyesebb lett volna, ha más kifejezést használ, és sajnálja a történteket, hiszen nem jellemző rá ez a stílus.

Ki mit mondott?

Németh Imre szerint a polgármesternek - aki "ön nem kívánatos személy Sarkadon, ezért takarodjon Sarkadról" felszólítással utasította őt ki - talán az nem tetszett, hogy volt valaki, aki normális hangon szót tudott érteni a sarkadiakkal. Rámutatott: akit érdekel, hogyan történt az eset, megnézheti a fórumot rögzítő videofelvételt. Tóth Imre visszautasította, hogy a "takarodjon a városból" kifejezést használta volna.

"Amennyiben ilyet mondtam, felajánlom önöknek itt és most a mandátumom, és amennyiben füllent az önök minisztere, ezt neki kell megtennie" - mondta a kormánypárti képviselőkhöz fordulva Tóth Imre, aki a választ nem fogadta el. A hangos tetszésnyilvánítással, közbekiabálásokkal kísért interpellációra adott választ az Országgyűlés többsége elfogadta.