Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

'Mindenki felelős a németkéri ügyben'

2002.09.24. 18:07
A Tolna Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője szerint a paksi-bedőtanyai családok kálváriájáért a városi önkormányzati vezetőket, az érintett romákat és a németkéri lakosokat egyaránt felelősség terheli. Bárándy Péter igazságügyi miniszter szerint az ilyen problémákat helyben kellene orvosolni.
Freppán Miklós keddi szekszárdi sajtótájékoztatóján elmondta: az üggyel kapcsolatban az elmúlt napokban sok csúsztatás és féligazság hangozott el, ezért fontosnak tartotta, hogy szakmai oldalról megközelítve állást foglaljon az ügyben.

Emlékeztetett arra, hogy Pakson két héten át sátrakban, emberekhez méltatlan körülmények között élt hat roma család, miután az önkormányzat lebontatta életveszélyessé vált házukat.

A város megvásárolta a telket a tulajdonosoktól, akiket a tiltakozó lakosság megakadályozott abban, hogy a környező falvakban vegyenek házat maguknak.

A kistelepülések lakói között ugyanis elterjedt a hír, hogy a bedőtanyaiak "nehezen kezelhető, törvénysértő" emberek hírében állnak, ezért tiltakoztak a paksi önkormányzat eljárása ellen és azt követelték: a város ne "exportálja", hanem helyben rendezze el a problémáit.

Felelősök

Freppán Miklós szerint bár Paks vezetői minden tekintetben jogszerűen jártak el, döntéseik előkészítetlenek, átgondolatlanok és felelőtlenek voltak.

"Nem számoltak döntéseik következményeivel, pedig tudhatták volna, milyen reakciókat válthatnak ki a környéken élőkből" - mutatott rá. A hivatalvezető véleménye szerint a paksi romák egy része is felelős a kialakult helyzetért. Tíztagú csoportjuk ugyanis rendszeresen összeütközésbe kerül a törvénnyel, ezért mindenhol nemkívánatosnak minősülnek. Freppán Miklós a helyzet eldurvulásáért felelősnek tartja a németkéri lakosságot is, amely tüntetéssel megakadályozta, hogy az egyik roma család beköltözhessen jogos tulajdonába, később pedig házukat lakhatatlanná tették. A hivatalvezető megjegyezte azt is: a közelgő választások miatt minden polgármesternek kedvezőbb volt állást foglalni a Bedő-tanyaiak költözése ellen.

Bárándy szerint helyben kell orvosolni

Bárándy Péter igazságügyi miniszter az Index kérdésére válaszolva azt mondta: "teljesen természetes, hogy az önkényes, törvénytelen cselekedetekkel semmiképpen nem lehet egyetérteni. Az is természetes lenne, hogy az ilyen és ehhez hasonló problémákat helyben orvosolják, a helyi hatóságok megnyugtatóan rendezzék, hogy azokból ne legyen országos ügy."

A miniszter szerint a németkérihez hasonló esetek elkerüléséhez a jog eszköze kevés. "Rendkívül nagy jelentőséget tulajdonítok a médiának az emberek tudatformálásában, a másság tolerálásában, illetve az iskolai nevelésnek, amikor is a gyermek már kicsi korában megtanulja tisztelni az embert, függetlenül attól, hogy az hová tartozik" - fogalmazott Bárándy Péter.

Hálózat a diszkrimináció ellen
Az Igazságügyi Minisztérium tavaly létrehozta a Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózatot, amit a jelenlegi vezetés is fenntart, sőt továbbfejleszt. Az ügyfélszolgálat minden megyében működik, célja, hogy jogsegélyt szolgáltatasson azoknak a roma embereknek, akiket roma mivoltuk miatt ér joghátrány, diszkrimináció. A hálózatban dolgozó ügyvédeket a minisztérium fizeti, a jogsegély a romák számára ingyenes, az ügyvédek indokolt esetben peres képviseletet is ellátnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!