Szilárda
-4 °C
3 °C

Házrombolás: etnikai csoport elleni erőszak a gyanú

2002.09.25. 13:34
Rongálás, magánlaksértés és etnikai csoport elleni erőszak gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a németkéri házrombolás ügyében. A rendőrség szóvivője közölte: a rongálásért három, míg a nemzeti etnikai kisebbség elleni erőszakért akár nyolc éves börtönbüntetés is kiszabható.
Daubner Gabriella, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a rendőrség először rongálás és magánlaksértés miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen, de a tanúkihallgatásokat követően felmerült a gyanú: a roma család költözésének megakadályozásával Németkéren megvalósult a faji, etnikai, nemzeti, vallási csoport elleni erőszak is.

A rendőrség begyűjti a videófelvételeket

Az ügyet ezért a Paksi Rendőrkapitányság szerdán átadta az illetékes Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Az eset kapcsán újabb tanúk meghallgatására kerül sor és a rendőrség begyűjt minden olyan videó-, vagy hangfelvételt, melyek segíthetik a nyomozást. A rongálás elkövetői három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, de a csoportosan elkövetett etnikai csoport elleni erőszak büntetési tétele akár nyolc év is lehet.

Németkéri lakosok egy csoportja a múlt héten megakadályozta, hogy egy roma család beköltözzön abba a házba, melyet a Bedő-tanyai telekért kapott pénzből a faluban vásárolt. A család azt követően szeretett volna Németkérre költözni, hogy a paksi házat, ahol korábban lakott, az önkormányzat életveszélyessé nyilvánította és lebontatta.

A feldühödött németkériek azonban nemcsak a betelepülést akadályozták meg, hanem lakhatatlanná tették az épületet: megrongálták a tetejét, letépték az ereszcsatornát, betörték az ablakokat és kidöntötték a kerítést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!