Márk
13 °C
28 °C

Rugalmas képzést szorgalmaznak a német befektetők Magyarországon

2001.03.01. 09:11
A magyarországi német tőkerészesedésű vállalatok megkérdezésével közelmúltban készült jelentés szerint a magyarországi szakmai képzés nem veszi figyelembe a vállalatok szükségleteit és nem az újabb típusú szakemberkép megvalósítására törekszik.
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által jegyzett értékelés szerint: "Magyarország joggal volt tekinthető a jól képzett szakemberek országának, de ez a megítélés főleg a szakmunkásokat illetően kezd visszájára fordulni".

A német befektetők átfogó átalakítást sürgetnek

A Magyarországon tevékenykedő német befektetők megítélése szerint sürgősen szükség lenne egy rugalmas képzési rendszer kialakítására, amely a képzési program kialakításába bevonja a gazdaságot. Ez feltételezi a képzés szisztémájának átfogó átalakítását és azt, hogy az állam a képzés területén valóban a szükséges feladatokra, a keretfeltételek megteremtésére és az ellenőrzésére koncentrál.

A jelentés ugyanakkor örömteli fejleményként értékeli, hogy nemrégiben a magyar kormányzat és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kifejezte érdeklődését a duális képzési rendszer hazai kialakítás kapcsán.

Németországban ez már évek óta bevált rendszer, amely összhangban áll az európai joggal és amely a szakmai képzés során követelményként írja elő a képzés egy részének vállalatoknál történő megvalósítását - írja a jelentés.

Átalakult a magyar szakemberképzés

Jakab János, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott: Magyarországon a szakemberképzés az elmúlt egy évtizedben jelentős átalakuláson ment át. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nemzetközi megítélés szerint a szakemberképzés és törvényi szabályozás egyaránt jónak tekinthető.

Az elmúlt években kialakításra került a képzéssel kapcsolatos jogszabályi háttér, a szakképesítések jól körülírt követelményrendszerrel rendelkeznek.

Véleménye szerint a jelenlegi törvényi előírások arra ösztönzik a vállalkozókat, hogy önálló képzést folytassanak.

Hangsúlyozta: emellett megteremtődött a munkanélküliek képzését, átképzését biztosító országos hálózat is.

Folyik az Országos Képzési Jegyzék korszerűsítése

Úgy látta: az elmúlt évek egyik legjelentősebb változásaként éppen a rugalmas képzési rendszer kialakítását segítette elő az rendelkezés, amely lehetővé tette, hogy a szakképzési hozzájárulást fizetők saját munkavállalóik számára, illetve tanulmányi szerződés alapján a hozzájárulási alapjuk 0,5 százaléka mértékéig képzést szervezzenek.

Felhívta a figyelmet, hogy jelenleg is folyik az Országos Képzési Jegyzék korszerűsítése, amelynek befejezését követően modernizálják a központi képzési programokat is.

Jakab János értelmezhetetlennek nevezte a jelentésben szereplő "európai joggal" kifejezést.

Leszögezte: a csatlakozással kapcsolatos tárgyalásokon a magyar szakképzési rendszer EU-konform minősítést kapott.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft