Hedvig
4 °C
15 °C
15 835 szavazat
23 588 szavazat

Nem jön sem Basescu, sem Villepin

2006.10.17. 12:48
Traian Basescu a tervek szerint október 22-én Sólyom Lászlóval találkozott volna, ám mivel Indiába utazik, nem jön Budapestre, a francia miniszterelnök belpolitikai elfoglaltságai miatt marad távol.

Traian Basescu román köztársasági elnök eredetileg Sólyom László államfővel találkozott volna október 22-én, de Indiába utazik, így nem jön Budapestre, Dominique de Villepin francia miniszterelnök pedig belpolitikai elfoglaltságai miatt nem vesz részt az október 23-ai megemlékezéseken, helyette az Európa-ügyi miniszter képviseli Franciaországot, mondta kedden az MTI-nek Danks Emese.

A kormányszóvivőt azért kereste meg a távirati iroda, mert lapértesülés szerint a román elnök és a francia miniszterelnök lemondta az október 23-i, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából szervezett központi ünnepségeken.

A román köztársasági elnök helyett Calin Popescu Tariceanu román kormányfő érkezik, aki már korábban is jelezte részvételi szándékát. A francia miniszterelnök helyett az Európa-ügyi miniszter lesz jelen, azaz Franciaországot Catherine Colonna képviseli a nemzeti ünnepen, mondta el a kormányszóvivő.

Danks Emese kitért arra is, hogy eddig ötvenhat magas rangú külföldi vendég jelezte részvételét az október 23-i rendezvényeken.